Sveicam sadarbības partnerus valsts un pilsētas svētkos

Atsaucoties sadraudzības pilsētas Lagoiskas uzaicinājumam piedalīties Baltkrievijas valsts un Lagoiskas pilsētas svētkiem veltītajos pasākumos, jūlija sākumā uz Baltkrieviju devās Madonas novada pašvaldības pārstāvji domes priekšsēdētāja Andreja Ceļapītera vadībā.

 Pateicas pilsētas ļaudīm par ieguldījumu rajona un valsts attīstībā

Svētku programmas galvenā diena 3. jūlijā aizsākās ar pulcēšanos pilsētas centrālajā laukumā, lai suminātu svētku gājiena dalībniekus, kā arī pašvaldības (Baltkrievijā tās ir dažāda līmeņa izpildkomitejas) vārdā sveiktu tos iedzīvotājus, kam bijuši īpaši sasniegumi un nopelni, veicinot savas valsts un novada (Lagoiskā - rajona) attīstību. Nesen ievēlētais Lagoiskas pašvaldības vadītājs Viktors Koleda svētku uzrunā pateicās ikvienam par paveikto, kā arī aicināja teikt uzrunas arī klātesošajiem uzaicinātājiem sadraudzības pilsētu vadītājiem. Bez mums svētkos piedalījās arī Lagoiskas partneri no Lietuvas un Krievijas pašvaldībām, kuri svētku brīdī arī uzrunāja pilsētas iedzīvotājus.

Svētkus svin ar plašu programmu

 

Lagoiskas pašvaldībā ietilpst vairākas ciemu izpildkomitejas (līdzīgi kā tas ir Madonas novadā ar pagastu padomēm), kas svētkos piedalījās ar saviem stendiem pilsētas parkā. Katrs ciems rādīja labāko gan ar amatnieku izstrādājumiem, nacionāliem gardumiem, gan ar pašdarbības ansambļu priekšnesumiem. Līdztekus izstādei - gadatirgum pilsētā norisinājās arī antīko automobiļu parāde, kuras dalībnieki sarunās ar mūsu pārstāvjiem uzsvēra latviešu ieguldījumu un entuziasmu šī vaļaprieka attīstībā visā Austrumeiropā.

Vakara noslēgumā iedzīvotāji pulcējās vietējo popmūzikas zvaigžņu koncertā, kas noslēdzās ar kopīgi dziedātu Baltkrievijas valsts himnu un krāšņu uguņošanu.

 

Piemiņas memoriāls Hatiņā

 

Hatiņa bija viens no 186 ciemiem Baltkrievijā, kas Otrajā pasaules karā tika nežēlīgi nodedzināts. Tajā dzīvi tika sadedzināti vai nošauti visi ciema mierīgie iedzīvotāji - sievietes, bērni un sirmgalvji. Šajā vietā izveidots memoriāls, kas simbolizē ne vien Hatiņas traģēdiju, bet arī pārējo Baltkrievijas nodedzināto ciemu piemiņu.

Ar klusuma brīdi godinājām bojā gājušos... Pie mūžīgās uguns nolikām piemiņas vainagu, kas bija izveidots Baltkrievijas karoga krāsās.

 

Atklāj pilsētas stadionu

 

Svētku ietvaros tika atklāts arī rekonstruētais pilsētas stadions ar jaunu futbola laukuma segumu, atjaunotām tribīnēm un skrejceļiem. Jāuzsver, ka Lagoiskas pašvaldībā liela vērība tiek veltīta infrastruktūras atjaunošanai un uzlabošanai - pilsētā redzējām ietvju un ielu remontus, sakārtotas namu fasādes, kā arī skaistus apstādījumus. Lieki minēt, ka darbi jāveic bez Eiropas fondu līdzfinansējuma, tāpēc paveiktais būtu jāuzteic vēl vairāk. Par labiem darba rezultātiem Lagoiskas pašvaldībai ir piešķirta īpaša valsts naudas balva, ko mūsu partneri ir apņēmušies ieguldīt pilsētvides attīstībā.

 

Redzētais patīkami pārsteidz

 

Pirmkārt gribētos uzsvērt tīrību un sakārtotību, ko var redzēt ne tikai Lagoiskā, Minskā vai Vitebskā, bet viscaur braucot pa ceļiem cauri pilsētām un ciemiem - ceļmalas izpļautas, tīrumi apstrādāti, ielas tīras un sakoptas, lielajās pilsētās būvējas jauni mikrorajoni, piepilsētās - ģimenes mājas. Baltkrievi ir viesmīlīgi un strādīgi ļaudis, kas paļaujas uz saviem spēkiem un varēšanu. Dzīvodami postpadomijas telpā, baltkrievi prot saglabāt vecās tradīcijas tajā pat laikā uzņemot arī jauno. Par to pārliecinājāmies, apmeklējot gan privātu stādaudzētavu - viesu namu, gan privātu milzīgu piena lopkopības saimniecību, kā arī mitinoties Lagoiskas aktīvās atpūtas centrā, kas atbilst mūsu Smeceres sila sporta bāzes idejai.

 

Ieceres turpmākai sadarbībai

 

Lagoiskas partneri ir atvērti turpmākai sadarbībai. Pašvaldības vadība ir uzaicināta apmeklēt mūsu valsts svētkus 18. novembrī, kad līdztekus svētku pasākumu apmeklēšanai abu pušu vietvaras lems jau par konkrētiem sadarbības projektiem nākamajā gadā. Paredzams, ka ieceres tiks saistītas ar kultūras, izglītības un sporta jomu.

 

Dz. Stradiņas teksts un foto.  

 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums