Darbs pie Madonas novada attīstības programmas kultūras nozarē turpinās

iesūtīts: 2011.11.21 13:54
2011.gada 14.novembrī pulksten desmitos Madonā Madonas novada pašvaldības ēkas 3.stāva zālē sākās diskusiju seminārs “Kas būtu jāņem vērā, izstrādājot pašvaldības attīstības programmu kultūras nozarē”.

Semināra aktivitātēs iesaistījās pārstāvji no Madonas pilsētas un pagastu pārvaldēm, kultūras un tautas namiem, kultūrizglītības iestādēm, bibliotēkām, muzejiem, NVO un sabiedrības pārstāvji, bija pārstāvēta arī Madonas novada pašvaldības politiskā un izpildvara.

Nozīmīgu ieguldījumu semināra darba gaitā, daloties savās zināšanās, domās un pieredzē, sniedza pieaicinātie lektori - LR Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Stratēģijas un reģionālās kultūrpolitikas nodaļas vadītāja Dace Ziemele, Stratēģijas un reģionālās kultūrpolitikas nodaļas vecākā referente Signe Pujāte, Eiropas Savienības kultūras kontaktpunkta nodaļas vadītājas Laura Turlaja, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde, Vidzemes ilgtermiņa attīstības scenāriju izstrādes darba grupas pārstāvis Andris Klepers, Madonas novada attīstības plānošanas projekta vadītājs Juris Jātnieks.

Kaut arī sākotnēji semināram tika atvēlētas četras stundas, pateicoties dalībnieku ieinteresētībai un aktīvai dalībai darba procesā, tas noslēdzās pēc pulksten pieciem.

Dienas pirmajā pusē semināra dalībnieki iepazinās ar aktuālāko informāciju par vietējās plānošanas nozīmi kultūras nozares politikas īstenošanā, Eiropas Savienības un Latvijas politikas plānošanas dokumentiem, tradicionālām sadarbības jomām, reformu kultūrizglītībā un profesionālās mākslas pieejamību, bibliotēku, nemateriālā kultūras mantojuma, kultūras pieminekļu un muzeju lomu pašvaldībās, kultūras statistiku, jaunām iniciatīvām un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanu pašvaldību līmenī no Stratēģijas un reģionālās kultūrpolitikas nodaļas vadītājas Daces Ziemeles prezentācijas un diskusiju laikā. Savukārt nodaļas vecākā referente Signe Pujāte savas tematiskās sesijas „21.gadsimta pašvaldības kultūras centrs - viens no pozitīvo pārmaiņu kultūras jomā - veicinātājs” laikā pievērsa semināra dalībnieku uzmanību pašvaldību kultūras centru lomai vietējās kultūras dzīves veidošanā un attīstībā. Pirmā semināra daļa noslēdzās ar Eiropas Savienības kultūras kontaktpunkta nodaļas vadītājas Lauras Turlajas prezentāciju par Eiropas Savienības atbalstu kultūras projektiem.

Kā arī bija plānots, otrā semināra daļa sākās ar prezentāciju par Madonas novada attīstības programmas 2013. - 2020.gadiem un teritorijas plānojuma 2013. - 2025.gadiem izstrādi.  Attīstības plānošanas projekta vadītājs Juris Jātnieks iepazīstināja klātesošos ar Madonas novada attīstības programmas mērķiem un uzdevumiem. Savā uzrunā viņš uzsvēra pašreizējās situācijas analīzes, stratēģijas un rīcības izstrādes nozīmīgumu. Uzsvēra arī sabiedrības līdzdalības nozīmi - jo kurš vēl labāk spēs noteikt, kas ir sabiedrības interesēs, ja ne pati sabiedrība!

Kā uzaicinājums, paskatīties no malas uz vietu un vidi, kurā mēs dzīvojam un saimniekojam, izskanēja Vidzemes ilgtermiņa attīstības scenāriju izstrādes darba grupas pārstāvja Andra Klepera piedāvātā prezentācija. Prezentācija bija iecerēta kā kulminācijas punkts, kā izaicinājums mūsu novada pievilcības formulas radīšanai. Šo identitātes tēmu un semināra otro daļu, runājot ar klātesošajiem par individualitāti, radošumu, kā pašvaldību attīstības komponentu un labvēlīgas vides veidošanas instrumentu, noslēdza Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde.
Diskusiju seminārs “Kas būtu jāņem vērā, izstrādājot pašvaldības attīstības programmu kultūras nozarē” sasniedza savus mērķus un pat vairāk - noslēdzoties dienas kārtībā paredzētajām tematiskajām sesijām un diskusijām, daļa no semināra dalībniekiem aktīvi iesaistījās kultūras nozares Madonas novadā stipro un vājo pušu, iespēju un draudu identificēšanā Jura Jātnieka vadībā. Klātesošie izteica arī savus priekšlikumus nozares stratēģijai un teritoriālplānojumam.

Seminārs ir pagājis. Darbs pie Madonas novada attīstības programmas kultūras nozarē turpinās. Aicinām arī turpmāk visas ieinteresētās personas aktīvi iesaistīties savas attīstības virzīšanā un sniegt ieguldījumu pašvaldības attīstības plānošanā kultūras nozarē.

Meklēsim kopā jaunus efektīvus risinājumus un instrumentus novada attīstības un konkurētspējas veicināšanai!

Sekojiet turpmākajai informācijai par Madonas novada attīstības programmas kultūras nozarē izstrādi http://www.madona.lv .

Nākamajā rakstā vairāk par semināra dalībnieku veikto SVID (stiprās un vājās puses, iespējas, draudi) analīzi, kā arī priekšlikumiem nozares stratēģijai un teritoriālplānojumam.

Diskusiju semināru “Kas būtu jāņem vērā, izstrādājot pašvaldības attīstības programmu kultūras nozarē” organizēja Madonas novada pašvaldība sadarbībā ar LR Kultūras ministriju, Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru, Vidzemes plānošanas reģionu.

Šeit pieejamas semināra prezentācijas

1.prezentacija_D.Ziemele_14.11.2011._Madona

2.prezentacija_S.Pujate_14.11.2011._Madona

3.prezentacija_L.Turlaja_14.11.2011._Madona

4.prezentacija_J.Jatnieks_14.11.2011._Madona

5.prezentacija_A.Klepers_14.11.2011_Madona

6.prezentacija_D.Melbarde_14.11.2011._Madona


Informāciju sagatavoja
Inga Arāja
Madonas novada pašvaldības
galvenā speciāliste kultūras darba organizatore
27868891
inga.araja@madona.lv
www.madona.lv


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums