Vieta, kur rodas Boržomi minerālūdens

25.augustā Madonas novada pašvaldība ir noslēgusi sadraudzības līgumu ar Boržomi pašvaldību Gruzijā. Līgums paredz sadarbību uzņēmējdarbības, kultūras, izglītības un sporta jomā.

Gruzijas vizītkarte

Boržomi minerālūdens ir viens no Gruzijas slavenākajiem zīmoliem, tas tiek eksportēts uz trīsdesmit pasaules valstīm. Arī pie mums šis nosaukums komentārus neprasa, un, viesojoties vienā no abām Boržomi rūpnīcām, tās direktors Stefans Gabrielidze uzsvēra, ka Baltijas valstis ir viens no lielākajiem produkcijas noņēmējiem. Pirmā Boržomi pudele izgatavota 1890.gadā, arī mūsu nelielajai delegācijai bija gods saņemt dāvanā analogu suvenīru, kas izgatavots pēc pirmajiem paraugiem. Apmeklējot rūpnīcu, pārliecinājāmies, ka šobrīd rūpnīcā veiktas nopietnas investīcijas modernu ražošanas līniju uzstādīšanā. Diennaktī caur ražotnes konveijerlīnijām iziet ap 800 tūkstošiem minerālūdens pudeļu. Boržomi ir arī apkārtnes lielākais darba devējs – abās rūpnīcās un ūdens ieguves vietās strādā ap 800 darbiniekiem.

Pie Boržomi šūpuļa – cara ģimene

Boržomi iedzīvotāji joprojām ar pateicību un cieņu min Krievijas cara Romanova ģimeni, kam pateicoties Boržomi uzplauka kā plaši atpazīstams kūrorts. Tieši cara ģimene veicināja Boržomi minerālūdens eksportu un šajā vietā uzbūvēja sev vasaras rezidenci. Tas arī deva papildus impulsu pilsētas kā kūrorta attīstībai. Vietā, kur minerālūdens tika iegūts pirmsākumos, joprojām pilsētnieki un viesi var nogaršot, kāds tas nāk tieši no zemes dzīlēm. To nogaršojām arī mēs – atšķirībā no pudelēs iepildītajam neapstrādātais Boržomi ir silts, ar izteiktu garšu un, protams, bez gāzes.

Bakuriani – slēpotāju galvaspilsēta

Boržomi administratīvajā teritorijā tikai 30 kilometru attālumā no Boržomi pilsētas 1700 metru augstumā atrodas Gruzijas ziemas galvaspilsēta Bakuriani. Lieliski dabas apstākļi savienojumā ar izveidoto infrastruktūru aicina kalnu slēpotājus no visas pasaules. Arī mūsu ziemas aktīvās atpūtas cienītāji var doties uz Bakuriani, vīzas ceļošanai nav vajadzīgas.

Gruzīni – savas zemes patrioti

Īsajā divu dienu vizītē pārliecinājāmies par izslavēto gruzīnu viesmīlību. Tikām uzņemti visaugstākajā līmenī, mūsu vizīti atspoguļoja reģionālajos un valsts mēroga medijos, tikāmies ar daudziem cilvēkiem formālās un neformālās sarunās, taču ne reizi nesaskārāmies ar kritisku attieksmi pret savu valsti. Pat ja vidējā darba samaksa ir 130 lati, pat ja vien 40 procentiem iedzīvotāju ir pastāvīgs darbs, un valstij joprojām jāpārvar nesenā kara ar Krieviju sekas, gruzīni ir lepni par savu zemi. Tas izpaudās gan sarunās, gan attieksmē pret vietējās varas pārstāvjiem, turklāt nevarējām nepamanīt, cik liela nozīme Gruzijā ir pareizticības tradīcijām. Daudz jauniešu, mazu bērnu; kad jautājām, vai Gruzijā nemazinās dzimstība, vietējie teic, ka tūlīt pēc kara mazuļu skaits ģimenēs sācis mazināties, taču tad visas Gruzijas patriarhs pieņēmis lēmumu, ka katru trešo bērniņu viņš kristīs personīgi, un tā demogrāfijas lietas atkal ir kārtībā! Gruzijā ģimenēs bērns ir atbildība gan savas dzimtas priekšā, gan arī - visai valstij.

Uzsākta daudzsološa sadarbība

Uzsākot sadarbību ar Boržomi, pašvaldības mērķis ir iesaistīt pēc iespējas vairāk iedzīvotāju. Ir izveidojušās pirmās uzņēmējdarbības saiknes, nākamā gada aktivitāšu plānošanas ietvaros jāievērtē arī citu jomu sadarbība. Boržomi pilsētas svētku pasākumos ievērojām, ka gruzīniem tāpat kā mums ļoti attīstīta mākslinieciskā pašdarbība – visu paaudžu dziesmu un deju kolektīvi, ir lieliski priekšnosacījumi mūsu slēpotājiem doties treniņnometnēs uz Bakuriani, vēlmi pie mums viesoties ar izstādēm izteica arī Boržomi kultūras ļaudis. Sagaidāms, ka pirmie Gruzijas puses ciemiņi viesosies Madonā jau šoruden valsts svētkos.

Raksts publicēts arī 2013. gada septembra numurā "Madonas novada Vēstnesī".
 

Dzintra Stradiņa
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums