.

Gūtas vērtīgas atziņas Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes organizētajās militārajās mācībās “Sudraba Grifs 2024”

iesūtīts: 2024.05.14 10:48
No 8. līdz 10. maijam militārajā bāzē “Kaugurmuiža” norisinājās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba organizētas mācības “Sudraba Grifs 2024”. To laikā galda mācību izspēles formātā tika vingrināts bataljonu komandpunktu personāls un pilnveidota Zemessardzes, valsts un pašvaldību iestāžu savstarpējā sadarbība militāru un hibrīdkrīžu gadījumos.

Mācībās piedalījās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljonu komandpunktu personāls, Madonas, Balvu, Valkas, Ogres un Cēsu pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisiju pārstāvji, Valsts Robežsardzes Viļakas pārvaldes un Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāvji. Bataljonu kompandpunktu personāls trīs dienas pilnveidoja dažādas sadarbības procedūras ar valsts un pašvaldības iestādēm. Kā viens no galvenajiem uzdevumiem bija savstarpējā informācijas apmaiņa, kas rezultētos kopīgi plānotā rīcībā militāru un hibrīdapdraudējumu gadījumā.

“Katras mācības, kurās stiprinām mūsu zemessargu, valsts iestāžu un arī pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju spējas koordinēti darboties, saskaroties ar krīzi, dod pienesumu mūsu kopējai drošībai.  Ikdienā neaizdomājamies, ka tam, kāda būs mūsu katra rīcība krīzes situācijā  - cik tā būs saskaņota, mērķtiecīga, ātra, ir būtiska ietekme uz krīzes pārvarēšanas gaitu. Mācību nolūkos izspēlējot dažādus scenārijus, kuri, diemžēl, nav atrauti no mūsdienu realitātes, mēs šo starpinstitūciju sadarbību nostiprinām. Ne katru krīzi un tās mērogus var paredzēt, taču trenēt savu gatavību krīžu pārvarēšanai gan mācībās, gan praktiskās ikdienas darbībās mēs varam un tas ir mūsu pienākums,” pēc dalības mācībās pauda Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs.

2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Miezītis atzina: “Organizējot militārās mācības ciešā sadarbībā ar Vidzemes pašvaldību, Valsts Robežsardzes un Valsts policijas pārstāvju iesaisti, mēs apvienojam pieejamos resursus, zināšanas visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā noteikto uzdevumu sekmīgai realizācijai. Šādas mācības paver Zemessardzes 2. Vidzemes brigādei iespēju stiprināt institūciju savstarpējo sadarbību, efektīvi izmantojot politiskos, civilos un militāros instrumentus aizsardzības sistēmas stiprināšanā.”

 Šīs bija kārtējās mācības sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām, ko organizē Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde. Šāda formāta mācības norisinās kopš 2020.gada, kad  2. Vidzemes brigāde aizsāka kopēju mācību ciklu “Pilskalns”, kur kopā ar pašvaldību civilās aizsardzības komisijām tika vingrināta sadarbība starp Zemessardzi, pašvaldībām un valsts institūcijām. Savukārt, pagājušajā gadā pirmo reizi norisinājās Zemessardzes rīkots izzinošs un praktisks seminārs “Rupors” valsts un pašvaldību iestāžu komunikācijas speciālistiem trenējot rīcību militāru un hibrīdkrīžu gadījumos. Šogad norisinājās civilmilitārās sadarbības mācības “NATRIX 24” kā praktisks turpinājums vingrinājumiem “NAMEJS”, “PILSKALNS” un “RUPORS”, dodot iespēju nostiprināt iepriekš mācībās gūtās iemaņas, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Mācībās “Sudraba Grifs 2024” nostiprināta atziņa, ka sadarbībā ir spēks un tā ir jāturpina stiprināt, jo - Mana Latvija. Mana atbildība.

Informāciju sagatavoja: kaprāle AGNESE STEPĀNE, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba Komunikācijas daļas priekšniece

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums