.

Turpina darbu pie situācijas stabilizēšanas

iesūtīts: 2024.03.27 15:24
SIA “Madonas Siltums” slikto finansiālo rādītāju dēļ pagājušā gada nogalē Madonas novada pašvaldība nolēma piesaistīt profesionāli, kurš varētu sekot līdzi uzņēmuma rēķiniem, līgumiem, veikt finansiālo analīzi – sniegt skatījumu no malas.

SIA “Madonas Siltums” ir pašvaldības kapitālsabiedrība un pieder Madonas novada pašvaldībai, tās kapitāla daļu turētājs ir Madonas novada pašvaldības izpilddirektors, taču uzņēmumā atbildīgā ir valde jeb, kā nelielākas kapitālsabiedrības gadījumā, – valdes loceklis. Prokūra ir veids, kā pilnvarot kādu personu veikt ar uzņēmumu saistītas darbības šī uzņēmuma vārdā.

Madonas novada pašvaldības izpilddirektors Uģis Fjodorovs informē, ka 2023. gada novembrī SIA “Madonas Siltums” darbu uzsāka prokūrists Andris Balodis. 2024. gada sākumā tika saņemts līdzšinējā SIA “Madonas Siltums” valdes locekļa Ivara Grandāna lēmums par valdes locekļa amata atstāšanu, un šā gada 31. janvāris bija viņa pēdējā darba diena. Lai nodrošinātu nepārtrauktu kapitālsabiedrības darbību, no 2024. gada 1. februāra par pagaidu valdes locekli ir iecelts Andris Balodis.

Iespējami ātrākā laikā tiks veikta SIA “Madonas Siltums” jauna valdes locekļa nominēšana pēc valdes locekļa amata pretendentu atlases, piemērojot atklāta konkursa procedūru atbilstoši normatīvajam regulējumam.

Kā to noteic Ministru kabineta noteikumi Nr. 20, kapitālsabiedrības valdes locekļa atlasei ir izveidota pretendentu nominācijas komisija un apstiprināts komisijas sastāvs – personālvadībā, pārvaldē un nozarē kompetentas personas. Komisijas uzdevums būs sagatavot prasības SIA “Madonas Siltums” valdes locekļa amata pretendentiem, izsludināt konkursu un uzklausīt un vērtēt pieteikušos pretendentus.

Pēdējo gadu izaicinājumi

Saskaņā ar SIA “Madonas Siltums” pēdējo sešu gadu finanšu analīzi būtiskākās problēmas var skaidrot ar energoresursu krīzi, izmaksu sadārdzināšanos apvienojumā ar uzņēmuma nepienācīgu prasmi uz to laicīgi un gudri reaģēt.

Pašvaldības izpilddirektors atklāj, ka enerģētiskās krīzes laikā no pašvaldības puses tika pievērsta pastiprināta uzmanība uzņēmumam un bijuši centieni salāgot pēc iespējas zemāku tarifu iedzīvotājiem ar vienlaikus izdevumu dramatisko pieaugumu uzņēmumam.

Analizējot finanšu situāciju, redzams, ka jau vēsturiski “Madonas Siltums” nekad nav bijis ļoti rentabls uzņēmums, bet ir bijusi finansiāli gan labāka, gan arī sliktāka situācija. 2019. gadā būtiski pieaugušas saistības – tika renovētas katlumājas, izbūvētas siltumtrases, līdz ar to ļoti strauji pieaudzis parāda apjoms. Tobrīd tā nav bijusi problēma, jo procentlikmes nebija pārmērīgi augstas. Taču tad nāca 2022. gada krīze ar nemitīgām energoresursu cenu svārstībām, šķeldas trūkumu, procentmaksājumu pat četrkāršu pieaugumu. Lai spētu nodrošināt pakalpojumu iedzīvotājiem, bija jāpērk šķelda par tādu samaksu, kāda tā tirgū bija pieejama. Tāpat “Madonas Siltums” pašnoteikto tarifu (kur mainās tikai kurināmā izmaksas) mainījis sešas reizes – te uz augšu, te uz leju. Taču krīzes situācijā uzņēmuma vadības menedžments un plānošana varējuši būt krietni dinamiskāki, tagad secina pašvaldībā.

Šobrīd svarīgākais uzņēmumā “Madonas Siltums” ir stabilizēt naudas plūsmu, lai nosegtu izmaksas un pabeigtu apkures sezonu. Joprojām nav apstiprināts pilno izmaksu tarifs, ko “Madonas Siltums” 2023. gada augustā iesniedza Regulatoram – jaunajā tarifā būtu ņemts vērā pēdējo gadu straujais izmaksu kāpums elektrībai, degvielai, algām, procentmaksājumiem. Tādēļ šā gada 29. februāra domes sēdē tika apstiprināts galvojums aizņēmuma ņemšanai kurināmā iegādei.

Pašvaldības uzņēmuma mērķis nav pelnīt, bet rentabilitātei jābūt tādai, lai uzņēmums varētu segt savus izdevumus, maksājumus, kā arī uzņēmuma darbību arī attīstīt. Tāpat ir papildus veicami darbi jaunajās “Madonas Siltums” apkalpes teritorijās. Galvenais šā brīža īstermiņa mērķis ir nodrošināt uzņēmuma stabilu darbību, prognozēt vājos punktus, lai nākamajā apkures sezonā iesoļotu gatavi dažādiem izaicinājumiem.

Praktiskie soļi darbības sakārtošanā

Tā kā 90% no uzņēmuma izdevumiem veido šķeldas iegādes izmaksas, vissvarīgākā ir krājuma kontrole, secina “Madonas Siltums” pagaidu valdes loceklis. Likumsakarīgi – ja nav zināms, cik šķeldas uzņēmumā jau ir krājumā, nevar zināt, cik tās vēl jāpērk. Tādēļ kontrolei šobrīd pie visiem “Madonas Siltums” šķeldas krājumiem uzstādītas videonovērošanas kameras. Lielāko krāvumu inventarizācija notiek, izmantojot dronu.

Tāpat jāuzlabo siltumenerģijas uzskaite – kopējā siltumapgādē ir diezgan lieli siltuma zudumi, līdz tas nonāk līdz klientiem. Lai uzskaiti uzlabotu, pamazām tiks uzstādītas attālinātās rādījumu nolasīšanas sistēmas. Paredzams, ka pēc pāris gadiem tā būs kā prasība arī likumdošanā. Tāpat jāpārskata uzņēmuma katlumājas – cik tās ir automatizētas, kā notiek kurināmā kontrole.

Kā pozitīvais uzņēmuma darbībā tiek uzteikti “Madonas Siltums” klienti – lai gan šobrīd ir ap 200 tūkstošiem eiro šaubīgo parādu, kuri atrodas piedziņas procesā vai tiek meklētas citas iespējas vismaz daļēji šos parādus nosegt, lielākoties klientu maksāšanas disciplīna esot ļoti laba.

Informāciju sagatavoja

Laura Kovtuna, sabiedrisko attiecību speciāliste

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums