.

Skaidrojums par SIA “Madonas ūdens” iesniegto tarifu projektu

iesūtīts: 2024.01.16 08:45
Šā gada 9. janvārī Madonas novada kultūras centrā tika rīkota SIA “Madonas ūdens”, Madonas novada pašvaldības un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvju tikšanās ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu plānotās izmaiņas ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifos, kā arī diskutētu par iespējamiem scenārijiem – veidot vienotu vai pa apkalpes zonām dalītu tarifu.

Atgādinām, ka 2023. gada 10. novembrī SIA “Madonas ūdens” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedza ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz: ūdensapgādes pakalpojumu tarifa projekts - 1,68 eiro/m3 (bez PVN); kanalizācijas pakalpojumu tarifa projekts - 2,65 eiro/m3 (bez PVN); kopā – 4,33 eiro/m3 (bez PVN).

Tarifus plānots piemērot: Madonas pilsētā; Lubānas pilsētā; Aronas pagastā; Barkavas pagastā; Kraukļu ciemā, Cesvaines pagastā; Dzelzavas pagastā; Ērgļu ciemā, Ērgļu pagastā; Indrānu pagastā; Jumurdas ciemā, Jumurdas pagastā; Lazdonas pagastā; Liezēres pagastā; Ļaudonas pagastā; Mētrienas pagastā; Ošupes pagastā; Praulienas pagastā; Sarkaņu pagastā; Sausnējas ciemā, Sidrabiņu ciemā, Liepkalnes ciemā, Sausnējas pagastā.

SIA “Madonas ūdens” no 2023. gada 1. maija ūdenssaimniecības pakalpojumiem piemēro 2023. gadā aprēķināto pašnoteikto (tiek mainīta tikai elektroenerģijas pozīcija tarifā – uz augšu vai leju) ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,27 eiro/m³ (bez PVN), kanalizācijas pakalpojumu tarifu 1,67 euro/m³ (bez PVN). Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus, kas ietver visu izmaksu un apjomu vērtējumu, Regulators SIA “Madonas ūdens” pēdējo reizi apstiprināja 2019. gada 28. martā.

SIA “Madonas ūdens” šobrīd ūdensapgādes pakalpojumus sniedz vairāk kā 2 600 lietotājiem (ūdens ievadu skaits) un kanalizācijas pakalpojumus vairāk kā  – 2 400 lietotājiem (notekūdeņu izvadu skaits). Kopējais ūdensapgādes inženiertīklu garums ir 179,7 km (29 ūdensapgādes sistēmas), kopējais kanalizācijas inženiertīklu garums – 149,3 km (29 kanalizācijas sistēmas).

Kāpēc jāpārskata ūdensapgādes tarifs? 

Noslēdzoties Madonas novada ūdenssaimniecību reorganizācijas procesam, kas tika uzsākts pēc Administratīvi teritoriālās reformas (ATR), saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmumu Nr. 1/14 “Vispārējās atļaujas, reģistrācijas un informācijas iesniegšanas noteikumi ūdenssaimniecības nozarē” sešu mēnešu laikā pēc papildu teritoriju reģistrācijas jāaprēķina un jāiesniedz regulatoram jauns tarifu projekts.

·       2022. gada 1. septembrī SIA “Madonas ūdens” uzsāka pakalpojumu sniegšanu Lubānas pilsētā un Meirānu ciemā, Indrānu pagastā; Uzņēmumu reģistra lēmums - 03.04.2023. (iepriekš ūdenssaimniecības pakalpojumus šajā teritorijā sniedza sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Lubānas KP”);

·       2022. gada 1. novembrī – Ērgļu ciemā; Uzņēmumu reģistra lēmums - 19.01.2023 (iepriekš pakalpojumus sniedza Ērgļu pagasta SIA “Ūdas”);

·        2023. gada 1. janvārī – Kraukļu ciemā, Cesvaines pagastā (izveidota jauna ūdenssaimniecības sistēma);

·       2023. gada 1. maijā – Sausnējas pagastā un Jumurdas pagastā; Uzņēmumu reģistra lēmums - 19.05.2023. (iepriekš pakalpojumus sniedza Madonas novada pašvaldība).




Kā veidojies iesniegtais tarifs?

SPRK Ūdenssaimniecības, depozīta sistēmas un atkritumu departamenta direktora p.i. Dace Čodare-Plaude uzsvēra, ka tarifu komersanti aprēķina pēc Regulatora noteiktas metodikas, un katru izmaksu pozīciju – vai tā ir nepieciešama, lai nodrošinātu konkrēto pakalpojumu – Regulators izvērtē un salīdzina arī ar citiem komersantiem valstī.

“Šobrīd SIA “Madonas ūdens” vēl gatavo papildus informāciju - līdz janvāra beigām, kad tiks atsākta tarifa vērtēšana. Mērķis ir, lai tarifs nosedz pamatotas, nepārtraukta, kvalitatīva ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamās izmaksas,” uzsvēra Dace Čodare-Plaude.

Plānotais tarifs šajā laikā var mainīties atkarībā arī no elektroenerģijas izmaksām, jo, piemēram, šajās dienās apstiprinātais tarifs būtu 4,30 eiro/m3 - 4,33 eiro/m3 vietā.





Ievērojamais tarifa kāpums pamatots ar praktiski visu izmaksu pozīciju sadārdzināšanos pēdējo 5 gadu laikā - inflācija šajā periodā valstī sasniegusi ap 40%. Ievērojami augušas materiālu, remontdarbu, elektroenerģijas, transporta cenas, nodokļi u.c. Nenoliedzami, pieaugušas personāla izmaksas, kas sastāda ap 50% no plānotajā tarifā iekļautajām izmaksām. Tas skaidrojams ar to, ka minimālā darba alga no 430 eiro 2019. gadā pieaugusi uz 700 eiro. Lai gan SIA “Madonas ūdens” šobrīd nav nodarbināto, kuri saņemtu minimālo algu, kopumā uzņēmuma atalgojuma līmeņi darbiniekiem ir piesaistīti valstī noteiktajai minimālajai algai. Uzņēmums saskāries ar izaicinājumiem noturēt un piesaistīt kvalificētus speciālistus, jo nozarē kopumā trūkst darbinieku, nenotiek paaudžu nomaiņa. Īpaši izteikta šī problēma ir reģionos, novērojis SPRK.


Kāpēc citur ir zemāki tarifi?

Arī atšķirīgie apstākļi novados ietekmē ūdenssaimniecību tarifu. Ļoti būtisks ir pakalpojuma apjoms, kas atkarīgs no lietotāju skaita, patēriņa īpatnībām. Plašāka infrastruktūra, lielākā teritorijā, attīrāmā ūdens kvalitāte, tāpat teritorijas īpatnības (piemēram, kalnains apvidus) nes lielākas izmaksas.

Nav noslēpums, ka pirms ATR un ūdenssaimniecību reorganizācijas Ērgļu un Lubānas novados tarifs bija zemāks, taču tas bijis tā brīža sasaukumu politisks lēmums – tarifos neiekļaut visas reālās izmaksas, bet gan tās dotēt no citām pašvaldību jomām. Tāpat Cesvaine šobrīd ir ar zemāku tarifu, jo tai reorganizācijas brīdī vēl bijis spēkā ļoti izdevīgs līgums par fiksēto elektroenerģijas cenu – ap 80 eiro/mWh. Beidzoties līgumam, šī gada laikā varētu tikt veikta SIA “Cesvaines komunālais uzņēmums” reorganizācija, par ko jāpieņem politisks lēmums. Tādā gadījumā SIA “Madonas ūdens” tarifs atkārtoti vairs nebūtu jāpārskata, jo Cesvaines ūdenssaimniecības pakalpojumu apjoma rādītāji attiecībā uz gada periodu visā darbības zonā nepārsniegs 10%.

Jāuzsver, ka Madonas novads šobrīd principā ir pirmais, kur pabeigta ūdenssaimniecības reorganizācija, daži citi komersanti valstī reorganizāciju arī ir uzsākuši, jo kopumā ir tendence virzīties uz ūdenssaimniecību centralizāciju. Attiecīgi, ja šobrīd SIA “Madonas ūdens” iesniegtais tarifs ūdenssaimniecībai un kanalizācijai ir piektais dārgākais valstī, var prognozēt, ka gada-divu laikā “arī citur būs pabeigta centralizācija, tiks sniegti jaunie tarifi, un var prognozēt, ka Madona tarifu ziņā būs kaut kur pa vidu,” piezīmēja SIA “Madonas ūdens” valdes priekšsēdētājs Guntars Dambenieks.




Vienots vai dalīts tarifs?

Gan Madonas novada pašvaldība, gan SPRK saņēmusi Madonas pilsētas iedzīvotāju interešu aizstāvības biedrības savāktos iedzīvotāju parakstus par to, lai SIA “Madonas ūdens” apkalpes zonā tiktu noteikts dalīts tarifs.

Komersants veicis aprēķinus, kāds provizoriski varētu veidoties šis dalītais tarifs. Līdzšinējā Madonas novada teritorijā tas būtu ap 4,10 eiro/m3, Ērgļu apvienības pārvaldē – ap 5,91 eiro/m3, Lubānā, Meirānos – ap 4,48 eiro/m3.

 


Pamatojot priekšlikumu par vienotu tarifu, tika minēts salīdzinājums ar Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondu, ar kura palīdzību, ņemot vērā pašvaldību sociālekonomiskās atšķirības, ik gadu tiek noteiktas dotācijas pašvaldībām, tostarp Madonas novadam.

“Man personīgi – savā vārdā – ir sajūta, ka 4,10 vai 4,30 eiro jeb 5% nav tās cenas vērts, lai mēs šķirotu mūsu novada iedzīvotājus. Ja pieņemam to domu, ka dalām pa zonām, tad jautājums arī, vai tas būs tikai vecais Madonas novads, Ērgļi un Lubāna? Vai tad ir jāiet tālāk pa pagastiem un jāskatās katrs pagasts, katra ūdenssaimniecība? Tad tiešām ļoti maziem ciematiem tās izmaksas var būt ļoti lielas,” viedokli pauda Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs.

Viņš uzsvēra, ka kopumā tarifa pamatotību un izmaksu pozīciju atbilstību tajā ir tiesīgs izvērtēt Regulators, savukārt vienots vai dalīts tarifs – tas ir politisks lēmums, ko janvāra komitejas un domes sēdē skatīs Madonas novada domes deputāti.

Kopumā Regulators tarifu projektu var vērtēt līdz 90 dienām, šajā periodā neieskaitot laiku, kas komersantam bijis nepieciešams informācijas precizēšanai. Jebkurā tarifa izskatīšanas posmā iedzīvotāji var sniegt savus pamatotus ieteikumus:

1) Regulatoram:

Rakstot uz oficiālo e-pasta adresi:  sprk@sprk.gov.lv vai sūtot uz pasta adresi - Ūnijas iela 45, Rīgā, LV-1039;

2) Komersantam:

Raiņa ielā 54, Madonā, Madonas novadā, LV-4801, darba laikā, iepriekš sazinoties ar valdes priekšsēdētāju, tālr. 29455256, e-pasts: guntars.dambenieks@madonasudens.lv vai info@madonasudens.lv.

 

Informāciju apkopoja: Laura Kovtuna, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums