BMX klubs Madona uzņem jaunus dalībniekus

iesūtīts: 2021.05.19 14:11
BMX tradīcijām Madonā ir sena vēsture. Šogad BMX klubs Madona svinēs savu divpadsmito dzimšanas dienu. Uzsākot darbu jaunajā sezonā, klubs aktīvi mēģina piesaistīt jaunus dalībniekus - īpaši mazos braucējus.

Saulainā un siltā maija dienā sporta un atpūtas bāzes Smeceres sils BMX trasē tikāmies ar BMX kluba Madona vadītāju Guntaru Ļebedevu, treneri Ventu Štrombergu un kluba pārstāvi Kārli Priedīti, lai sarunā noskaidrotu, kā Covid laiks ietekmējis kluba darbību un  pārrunātu kluba 2021. g. sezonas plānus.

Treneris VENTS ŠTROMBERGS stāsta: 2009. gadā tika dibināta sporta biedrība - "BMX klubs Madona", kluba izveides iniciators bija Jānis Kuprāns. Tāpat kluba izveidi veicināja fakts, ka 2009.gadā Madonas novada pašvaldība kopā ar Ivo Lakuču un citiem entuziastiem Smeceres sila sporta un atpūtas bāzē izveidoja BMX trasi. Gadiem ejot, braucēju palika arvien vairāk un vairāk, un tā šobrīd mēs esam izveidojušies par vienu no lielākajiem BMX klubiem Latvijā.

-         Kā klubs darbojas Covid periodā?

-         Covid laikā ir tā, ka vasarā mums treniņi notiek Smeceres sila BMX trasē, bet ziemā tie notiek Madonas sporta centrā un iekštelpu BMX trasē. Dēļ Covid-19 nācās ļoti daudzus treniņus aizvadījām caur tiešsaistes platformu “Zoom”. Es rādīju vingrinājumus un sportisti tos atkārtoja. Mēģināju, cik nu ir iespējams, izsekot līdzi, piekoriģēt, bet nu, protams, treniņi caur datoru nav tik produktīvi kā klātienē. Treniņos ziemā uzsvaru liekam uz dziļās muskulatūras attīstību, ātruma un spēka vingrinājumiem. Aizvadot treniņus caur ZOOM atceros kā katru treniņu bērni vaicāja: ”Kad šī situācija beigsies un mēs varēsim aizvadīt kārtīgus treniņus sporta zālē vai trasē?”. Protams, bērni bija izsalkuši pēc pilnvērtīgiem treniņiem un labās treniņu kompānijas, Šobrīd uz treniņiem bērni nāk ļoti cītīgi. Tas, ka treniņi notiek ārā trasē arī ļauj mums pulcēties, mēs ievērojam valstī noteiktos ierobežojumus.

Iepriekšējā sezonā sacensības atsākās jūnijā, un  sezonu sanāca aizvadīt  salīdzinoši produktīvi. Nebija sacensības ārzemēs, nesanāca izbraukt no valsts, bet Latvijas čempionātu un vietējās sacensības aizvadījām.

-         Kādās vecuma grupās norisinās treniņi ?

-         Mūsu klubā ir braucēji no 4 gadu vecuma līdz pat 30 gadu vecumam. Vidējais braucēju vecums ir 7-8 gadi. Braucēji ir sadalīti divās grupās pēc prasmēm. Vienā grupā ir tie, kuriem pieredze braukšanā ir vairāk nekā 2 gadi, otrā tie, kuriem tā ir mazāka nekā 2 gadi.

Šobrīd treniņi notiek pirmdienās, trešdienās, piektdienās. Pirmajai grupai treniņš notiek no plkst. 18:00 līdz 19:30 un otrai grupai no 19:00 līdz 20:30. Pusstunda, kura pārklājas, viena grupa atsildās, kamēr otra, lielie, jau paši prot iesildīties. Un tad, kad beidzu darboties ar mazajiem, es pieslēdzos pie lielajiem.

-         Kā ir ar dalībnieku skaitu? Vai tas ir audzis, kritis?

-         Jaunos sportistus trenēju jau trīs gadus. Esmu novērojis tādu pozitīvu tendenci - es neteiktu, ka vienā gadā ir krietni vairāk, otrā mazāk, bet pakāpeniski mēs paliekam arvien vairāk un vairāk. Mūsu rindās ir Latvijas vicečempions, Latvijas čempions un 4. vietas ieguvējs, kā arī izcīnīta 8. vieta Pasaules čempionātā un vairākas uzvaras Latvijas kausa posmos.

-         Vai ir klubā ir kādas jaunas izmaiņas?

-         Lielākās izmaiņas ir tādas, ka mēs esam sadalījušies grupās, jo esam palikuši tik daudz, ka viena grupā treniņu aizvadīt bija neiespējami. Braukt gribētāji nāk vēl un vēl klāt. Lai treniņi būtu produktīvi gan pieredzējušiem braucējiem, gan jauniem braucējiem, tad nolēmām, ka labāk būs sadalīt grupās. Un es domāju, ka mums arī ļoti labi sanāk. Šādās grupās treniņus aizvadām jau gandrīz mēnesi, un visi ir apmierināti.

Šobrīd vairāk vēlamies iesaistīt braucējus vecuma grupā no 4 līdz sešiem gadiem, jo tieši šie jaunie braucēji būs tie, kuri vēlāk veidos kluba “mugurkaulu”. Tas

gan nenozīmē, ka pārējās vecuma grupas mūs neinteresē. Esam atvērti visiem.

-         Vai visu no ekipējuma var dabūt šeit, vai tomēr pašiem dalībniekiem nepieciešams sagatavoties?

-         Kluba rīcībā ir vairāki BMX velosipēdi ar kuriem nodrošināt jaunos braucējus, tāpat iespēju robežās varam nodrošināt ar pirmo aizsargu ekipējumu.

-         Vai izmaksu ziņā šis ir demokrātisks sporta veids?

-         Pirmais ieguldījums varētu būt lielāks, kad pašam jānopērk savs ritenis, kurš, piemēram, mazam braucējam maksā aptuveni 250 eiro. Bruņas jānopērk, kas arī maksā aptuveni 100 eiro un ķivere arī aptuveni 100 eiro. Pirmais ieguldījums visam ekipējumam varētu būt aptuveni 500 eiro. Bet ritenis jau nekur nepazūd, bērns no tā izaug un par to naudiņu iespējams pielikt klāt un nopirkt jaunu. Riteņi mūsu klubā arī lielākoties ceļo, bērni izaug, un riteņi tiek pārdoti nākamajiem braucējiem.

-         Kā laikapstākļi ietekmē treniņu norisi?

-         Ja ir vasara un lietus, tad treniņu vēl var aizvadīt, tad nav vēja un tik auksti, un risks, ka bērni saslims, ir ļoti mazs. Bet, piemēram, pagājušonedēļ, kad veselu nedēļu lija lietus un bija +5, +4 grādi, treniņus labāk atcēlām un centāmies tos aizvadīt citā dienā. Mums ir arī iekštelpu BMX trase, bet vasarā to neizmantojam, aktīvo to izmantojam ziemā. Šobrīd arī treniņi iekštelpās nav atļauti. Kluba iekštelpu BMX trase atrodas Cesvaines novada Kraukļos.

-         Runājot par fizisko kondīciju – vai jebkurš bērns var nākt un trenēties?

-         Nevienam netiek atteikts. Visvairāk sagaidu to, lai bērnam ir interesanti, lai viņam tas nav uzspiests, lai pašam patīk. Lai treniņi ir ar prieku un ar aizrautību, nevis kā apgrūtinājumu. Tas ir tas, ko mēs vēlamies redzēt. Rezultāti nav paši svarīgākie, svarīgākais ir labi pavadīt laiku. Mēs šeit neviens nedzenamies pēc rezultātiem. Bērni vienkārši grib pabraukāt ar riteņiem, labi pavadīt laiku. Un, ja to darot sanāk sasniegt kādas augstas vietas vai izcīnīt medaļas, tas ir ļoti apsveicami.

Sarunas laikā bija novērojams, ka dalībnieki ar lielu azartu piedalījās treniņā. Par savu motivāciju būt BMX kluba Madona dalībniekam dalījās arī aizvadītā gada Latvijas vicečempions NILS KORNEJS:

-         Man patīk treniņi, man patīk šis sporta veids, un šeit ir mani draugi, smaidot stāsta Nils. Trenējos vairākos sporta veidos, bet BMX man ir pats mīļākais.

-         Cik gadus Tu nodarbojies ar BMX un kādi ir tavi mērķi saistībā ar šo sporta veidu?

-         Es ar BMX nodarbojos kādus piecus gadus. Man pašam nesen palika 11 gadi. Mans mērķis ir izcīnīt sacensībās pēc iespējas vairāk uzvaru.

-         Tu jau esi vicečempions, bet vienmēr ir vēl kur augt. Kas ir tavi elki, uz kuriem Tu skaties un vēlies līdzināties? Iespējams, Māris Štrombergs?

-         Jā, un vēl man ir svarīgs konkurents, Patriks Krauklis, viņu es vēlos apsteigt, Tas ir mans mērķis.

Ar kluba vadības skatījumu dalījās arī BMX kluba Madona pārstāvis KĀRLIS PRIEDĪTIS:

-         Prieks, ka klubs ir manāmi attīstījies. Pagājušā gada nogalē bija krietni mazāk dalībnieku, tagad ir ļoti liela interese. Klubs ir izaudzis gandrīz līdz maksimālajam skaitam. Šobrīd tas mērķis ir piesaistīt tieši jaunos braucējus, kas ir vecumā no 4 līdz 5 gadiem, kas ir tas potenciālais vecums, ar kuru var sākt strādāt, lai pēc tam cīnītos, teiksim, Eiropas līmenī. Bet mēs uzņemam dažāda vecuma braucējus.

-         Kādas ir kluba ambīcijas domājot par tālāku izaugsmi, attīstību?

-         Noteikti saglabāt Latvijas čempionāta posma norisi šeit Madonā. Ir svarīgi, lai šeit sabrauktu sportisti no visas Latvijas, kas arī visai pilsētai ir foršs notikums. Tiek arī atjaunota trases infrastruktūra, tiek uzstādītas jaunas sēdvietas. Ir arī plāns par tribīnēm, kas ir šī gada plāns, lai sacensības varētu būt kuplākas un lielāka mēroga. Trase ir ļoti kvalitatīva un atbilst liela mēroga sacensībām: nosacījums par starta kalnu, konkrētu sekciju, virāžu daudzumu, platumu u.tml.

Šobrīd klubā ir aptuveni 30 dalībnieki ļoti dažādās vecuma grupās, bet ir liels prieks, ka ir diezgan daudz jauno braucēju, kas ar laiku varētu parādīt labus rezultātus. Pie mums brauc arī četras meitenes. Viņām sacensībās ir arī atsevišķa ieskaite katrā no vecuma grupām.

Kā jau daudzos sporta veidos, arī BMX viss ir atkarīgs no vecākiem. Cik daudz vecāki ir aktīvi un vēlas bērnu “bīdīt”, tik arī notiek. Jo, protams, ir jāiegādājas ekipējums, un tās ir zināmas izmaksas, taču bieži vien ekipējums draudzīgi norotē kluba iekšienē. Daļa ekipējuma ir nākusi arī no motokrosa.

Kopumā esam pateicīgi gan bērnu vecākiem, kas atbalsta savas atvases, gan Madonas novada pašvaldībai, kas apmaksā dalības maksas, un regulāri sniedz atbalstu klubam un sportistiem ceļā uz panākumiem.

Informāciju sagatavoja: Baiba Leonora Balode

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums