Atskats uz "Latvijas Skolas somas" aktivitātēm Madonas pilsētas vidusskolā

iesūtīts: 2022.12.21 12:06
Ar "Latvijas Skolas soma" atbalstu Madonas pilsētas vidusskolas skolēni 2021.gadā piedalījušies dažādās aktivitātēs.

Koncertlekcija “MŪSU STĀSTS PAR RĪGU”

10. septembrī Madonas pilsētas vidusskolas 6. un 7. klašu skolēniem projekta “Latvijas Skolas soma” ietvaros bija iespēja noklausīties koncertlekciju “MŪSU STĀSTS PAR RĪGU”. Koncertlekcijas laikā Jānis Ķirsis kopā ar dziedātāju, mūziķi Rūtu Dūdumu-Ķirsi skolēniem deva lielisku iespēju doties ceļojumā pa Rīgu cauri dažādiem laikmetiem. Viens no būtiskākajiem sagatavotās koncertlekcijas vēstījumiem ir ne tikai iepazīstināšana ar Rīgas kultūras procesiem vēstures un šodienas kontekstā, bet arī ļaut vaļu iztēlei un iesaistīties dialogā koncertlekcijas laikā. 

Programmā iekļauta mūzika, kas tiešā veidā atspoguļo vēstures un mūsdienu notikumus Rīgā: gregoriskie dziedājumi, Riharda Vāgnera mūzikas piemēri, vācu, zviedru tautas melodijas,  latviešu tautasdziesmas "Rīga dimd", "Rīga, mana baltā Rīga", "Pūt, vējiņi", latviešu komponistu darbi – Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava", "Es zinu, Tu esi", "Tavs karogs", kā arī citas iemīļotas  Imanta Kalniņa, Renāra Kaupera, Jāņa Lūsēna u.c. komponistu dziesmas.

Pēc koncertlekcijas, skolēniem bija iespēja nostiprināt informāciju, aizpildot darba lapas, kurās atbildes uz jautājumiem guva pasākuma laikā, kā arī sniegt vērtējimu.

Man koncerts patika, jo bija jautri. Uzzināju, kā dzied dažādās valodās.

-Man ļoti patika, es nosvīdu dejojot, ļoti daudz smējos.

-Man patika, kā viņi dziedāja.

-Man patika, ka dziedātāja  traki uzvedās, jo tas bija smieklīgi.

-Man šis koncerts patika. Bija nedaudz traki, bet ļoti jautri un forši.

-Bija normāli, bet varēja būt labāk.

-Man patika dziedāt līdzi.

-Bija interesanti.

-Man patika koncerts, bet mūzika mazliet bija par skaļu.

-Man gribējās, lai koncerts būtu garāks.

-Dziedātājai bija ļoti skaista balss.

Koncertlekcija  “SPRĀDZIENS MŪZIKĀ”

15. septembrī Madonas pilsētas vidusskolas dažādu klašu skolēniem bija iespēja  baudīt koncertlekciju  “SPRĀDZIENS MŪZIKĀ”.Koncertlekcijā tika apskatīts, kā populārā mūzika attīstījusies pēdējā gadsimta griezumā, izzinot, ka mūzika iet roku rokā ar 20. gadsimta vēstures lielākajiem notikumiem, laikmetu. Skolēni tika iepazīstināti ar džezu, blūzu, rokmūziku, populāro mūziku, deju mūziku. Koncertlekciju papildināja īpaši veidoti videomateriāli. Kopā ar lekcijas vadītājiem dziedātāju Miku Abaroniņu un multiinstrumentālisti Atru Abaroniņu skolēni varēja izpētīt dažādus rokmūzikas instrumentus, jaunākās elektroniskās mūzikas iespējas un leģendārākos deju soļus. Skolēni iepazinās kā, mainoties gadiem, mainījās koncertu vadītāju apģērbi un instrumenti, tas ļaus vēl vairāk iztēloties ceļošanu laikā. Vērtīgi, ka tiek rādītas  fotogrāfijas no attiecīgajiem laikiem, kā arī stāstījums ir ne tikai par mūzikas attīstību, bet arī par vēsturiskajām norisēm. 

Pēc koncerta skolēni arī atzina, ka bija ļoti interesanta koncertlekcija. Patika, ka bija pati būtiskākā informācija un to pasniedza interesantā veidā, tāpēc arī nebija garlaicīgi. Protams, ļoti interesanti bija skatītiesun klausīties dziesmas gan ierakstā, gan klātienē, jo uz ekrāna tika rādīti video. Skolēni uzzināja interesantus faktus un informāciju par dažādiem mūziķiem un mūziku. No skolēnu atsauksmēm:

Man patika, ka koncertlekcijas vadītājs iesaistīja publiku, uzdeva jautājumus un par pareizām atbildēm deva balviņas.Tas bija labi pavadīts laiks.

Man patika klausīties dziesmas, kuras klausījās mani vecāki un vecvecāki, daudz uzzināju par grupu vēsturi.

Kopš koncerta sāku interesēties par roku.

“Šajā nodarbībā es uzzināju par daudziem mūzikas stiliem. Mums pastāstīja, kā izskatās dziesmas tajā laikā, populāro grupu nosaukumi. Pat vīrietis veica visus šos darbus. Es dzirdēju dziesmu un pat redzēju tā laika stilu un klipus.”

“Es uzzināju un es dzirdēju 20. gadsimta mūziku, viņu dejas. Man patika, kā tās pasniedz.”

“Man patika viss, it īpaši dziesmu izpildījums. Es priecājos, ka Latvijā var leģendāras dziesmas izpildīt tikpat profesionāli, kā to dara paši dziesmu autori.”

“Man ļoti patika šis video! Mēs uzzinājām daudz: par dažādiem mūzikas veidiem, kādas populāras dziesmas bija iepriekš, kas ir tie izpildītāji, kuru dziesmas mums šķita pazīstamas!”

“Es uzzināju, kā 1990.gados attīstījās -reps, elektro mūzika, pop mūzika. Video bija ļoti interesants, es uzzināju daudz par mūziku dažādos gados un kā attīstījās mūzika.”

Kas patika? (mākslinieku dziedāšana; varēja dziedāt līdzi un dejot; mūzikas instrumenti; līdzdarbošanās; dejošana; kustības dziesmu laikā; konkurss; pozitīvas emocijas)

Ko uzzināju? (ārzemju dziedātājus; populārākās ārzemju dziesmas un grupas; kas ir džezs, rokenrols, popmūzika, mūzikas žanri un mūziķi no 1920.gada līdz mūsdienām; mūzikas instrumentus) Koncerts patika. Patika, ka var kustēties.  Kāpēc gandrīz visas dziesmas bija angliski?Uzzināju, kas ir rokenrols. Iemācījos dejot.

Vai ieteiktu apmeklēt citiem? (% - jā)

Koncertlekcija “DZEJA UN MŪZIKA”

Tā, ka septembris ir Dzejas dienu mēnesi, vidusskolēni iepazinās ar latviešu dzejnieku dzeju mūzikā jaunajā koncertlekcijā “Dzeja un mūzika”, kuru veidojuši mūziķi no SIA Framest Music. Koncertlekcijā varēja noskaidrot, kuri komponisti ir rakstījuši mūziku ar Raiņa, Aspazijas, Aleksandra Čaka, Viļa Plūdoņa, Imanta Ziedoņa, Klāva Elsberga, Vizmas Belševicas dzejas rindām, un kā veidojās sadarbība starp šīm mākslām. Nodarbībā skanēja skaistākās dziesmas ar šo dzejnieku tekstiem, bija iespēja paviesoties dzejnieku muzejos un aprunāties ar muzeju speciālistiem.

Koncertlekcijas "ATMODAS LAIKA DZIESMAS. DZIESMOTĀ REVOLŪCIJA” un "LĀČPLĒŠA DIENĀ”

Novembrī, tuvojoties Valsts Dzimšanas dienai 8. – 12. klašu skolēniem tiešsaistē bija iespēja noskatīties koncertlekciju "Atmodas laika dziesmas. Dziesmotā revolūcija". Attālināti skatāmā koncertlekcija ir stāsts par Latvijas krāšņumu. Koncertā tiek stāstīts stāsts par Trešo atmodu- dziesmoto revolūciju un Latvijas neatkarības atjaunošanu Pēc nodarbības skolēni minēja krustvārdu mīklu par dzirdēto un redzēto, Skolēni pozitīvi vērtēja, ka koncertlekcijā vadītāju stāstījums mijās ar dziesmu fragmentiem un vēsturiskiem kadriem.

Kinolektorijs un filma "TIZLENES”

Pirms filmas notika tika ZOOM tikšanās ar filmas veidotājiem un aktieriem. Tas labāk palīdzēja izprast dažādu filmas epizodes un specefektus. Pēc filmas noskatīšanās, klašu stundās tika pārrunāts filmas sižets un notikumi, kuri norisinājās ap 2000.gadu. Domas par izfantazētiem plāniem, meiteņu draudzību, par  stilīgumu, un par to, ka dzīvē viss nenotiek kā kino.

Pārdomas pēc filmas ,, Tizlenes” noskatīšanās

Kas ir īsts draugs?

Mani labākie draugi ir….

Man patīk būt kopā ar saviem draugiem, jo viņi ir (kādi?)…..

Ar saviem draugiem kopā visbiežāk es (ko daru?)……….

Man dažreiz gribās līdzināties kādam spēļu vai filmu varonim. Tas ir…….

Man filmā visvairāk nepatika, ka …..

Kā tu rīkotos, ja tavs draugs tevi apmānītu vai nodotu?

Ja draugs tev palūgtu piedošanu, vai tu to pieņemtu?

Koncertlekcija,, TAUTAS MŪZIKAS INSTRUMENTI– SPĒLES UN ROTAĻAS”

Šajā semestrī sākumskolas skolēniem, iedzīvinot gadskārtu tradīcijas, notika Kultūras atbalsta un attīstības b/bas @Kultūrvieta  praktiskās nodarbības ” Tautas  mūzikas instrumenti- spēles un rotaļas” Muzikantu pavadījumā un ar priekšā rādīšanu, mazajiem skolēniem bija iespēja kārtīgi izkustēties svaigā gaisā, kā arī iemācīties daudzas jaunas rotaļas un rotaļdejas.

Šis bija bērnu pirmais kopīgais pasākums šogad. Bērni to ļoti gaidīja. Varēja redzēt, ka lielākā daļa bērnu to ļoti izbaudīja. Pēc pārrunām ar bērniem, lielākā daļa teica, ka ļoti labi pasākumi. Visvairāk patika dejas. Atnākot uz skolu, bērni vēl skandēja dziesmas . Izglītojamie ar prieku iesaistījās piedāvātajās aktivitātēs. Visi skolēni pēc pasākuma jutās apmierināti, visiem pasākums patika.

Izglītojamo domas:

 *man patika dziedāt un dejot;

*man patika dejot un iet rotaļās;

*man patika, ka iedeva sist bungas:

*man patika rotaļāties un dejot;

*man patika, ka mēs gājām rotaļās;

*man patika viss;

*man patika akordeona spēle  un dziedāšana.

Mācību ekskursija uz vēsturisko Līgatnes papīrfabriku

4. un 7. oktobrī  11. klašu skolēniem bija iespēja doties  iniciatīvas ”Latvijas Skolas soma” mācību ekskursijā uz Līgatni, kur iepazinās ar izzinošu programmu “Līgatnes papīrfabrika un tās vēsturiskais mantojums.” Nodarbības laikā skolēni iepazinās ar Līgatnes papīrfabriku un tās vēsturi. izzinošu interaktīvu nodarbību par 200 gadu vēsturi Līgatnē. Gida stāstījumā tiek akcentēta radoša pieeja industriālā mantojuma atdzimšanā – senām ēkām, seniem sadzīves priekšmetiem, kuriem var radoši atrast jaunu pielietojumu mūsdienās. Vienlaicīgi tiek akcentēta radošuma un transformēšanas māksla, lai saudzīgi izturētos pret ekoloģiju un atbildīgi pret klimata pārmaiņām.

‌"Ceļojums cauri gadalaikiem. Ziema”

Decembrī Madonas pilsētas vidusskolas skolēni izbaudīja brīnišķīgu ,,Ceļojumu cauri gadalaikiem”, klausoties Gadalaiku radio, ko vadīja dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse un dziedātājs un komponists Jānis Ķirsis.

Mācību ekskursija uz Druvienu. Muzejpedagoģiskās nodarbības "Vecā klase" un "Tradīciju cietoksnis"

12.kl.skolēniem tiek piedāvāta stunda Vecajā klasē  ar 70-to gadu klases aprīkojumu, audzēkņi var izzināt skolēnu dzīvi skolā šajā vēstures periodā. 60. – tie un 70.-tie gadi bija laiks, kad skolas solā sēdēja šo laiku skolēnu  vecmāmiņas. Skolēni varēja izbaudīt divvietīgos solus ar atzveltni, iepazīt oktobrēnu hroniku, formas tērpus un daudz ko citu no tā laika. Tāpat Vecajā skolā skolēniem bija iespēja izspēlēt skolu, kāda tā bija 50 gadus atpakaļ.

Materiālu sagatavoja

Rudīte Zauska

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums