Kad ģitāras skaņas runā skaidrāk par vārdiem - tikšanās ar Jāni Bērziņu

iesūtīts: 2021.02.23 15:30
“Mūzika ir valoda, kurā visi pasaules cilvēki sazinās vienādi, mūzika vieno”, - šādu pārliecību pirmdien pauda un pierādīja talantīgais ģitāras virtuozs Jānis Bērziņš. Jau pirmajās minūtēs ģitārists pārsteidza ar spilgtiem akordiem un ritmiem, bet iespaidu tikai pastiprināja mūziķa pieredze - dalība Latvijā slavenu dziedātāju koncertos, iegūtā izglītība mūzikā gan Latvijā, gan Dānijā un Lielbritānijā, kā arī fakts, ka Jānim pieder vienīgais Maģistra grāds džeza ģitārspēlē valstī.

 Muzikāli izglītojošās tikšanās laikā klausītāji izdzīvoja plaša spektra emociju gammu un savā prātā varēja vilkt paralēles starp patiesībām mūzikā un dzīvē. Akustiskā ģitāra ar savu saulaino skanējumu reizēm aiznesa uz siltajām zemēm, bet jau nākamajā brīdī basģitāra lika sajusties kā īstā rokkoncertā. Jānis iepazīstināja gan ar ģitāru dažādību, gan palīgierīcēm, rādīja trikus un pastāstīja par sevis pārvarēšanu ceļā uz panākumiem. Kā jebkurā jomā, arī mūzikā ir jāpārdzīvo šķēršļi - sāpoši pirksti, nogurums, motivācijas trūkums un vēlme pamest iesākto, bet tikai pašdisciplīna un nemitīga sevis pilnveidošana spēj aizvest uz tik augstām virsotnēm, kādas ir sasniedzis Jānis Bērziņš.

Savas atziņas par dzirdēto pauda arī paši skolēni. Karīna no 12.b saka: “Vēlreiz pārliecinājos par to, ka ar talantu vien nepietiek, ir nepieciešams liels un smags darbs. Ģitāras meistarklase man patika, jo bija forši skatīties uz to degsmi, ar kādu ģitārists spēlē.” Arī Līvai no 12.b meistarklase patika, sakot: “Arī pati esmu centusies iemācīties spēlēt ģitāru, kā arī ļoti patīk akustisko ģitāru skaņdarbi. Uzzināju, kā pariezi novietot pirkstus uz ladas un cik ļoti interesanti var spēlēt mūziku uz atsevišķām stīgām. Vienīgi žēl bija, ka beigās mēs neko kopīgi nenodziedājām.” Prieks, ka kādam skolēnam meistarklase bijusi īpaši vērtīga: “Man ļoti patika J. Bērziņa ģitāras nodarbība, jo tā mani iedvesmoja pašmācības ceļā arī sākt mācīties spēlēt ģitāru. Šī nodarbība sagādāja lieliskas emocijas, klausoties viņa ģitāras spēlē. Vēlētos vairāk šādu nodarbību.” Lauris no 10.a uzsver, ka bijis pārsteigts, jo “gāju uz koncertu ar domu, ka nebūs nekas īpašs, bet īstenībā nebūtu domājis, ka viens cilvēks ar ģitāru var izdarīt tik daudz”. Kāds skolēns no 8.b novērtēja dzirdēto, sakot: “Viņš izteica dažādas dzīves gudrības, kuras es iegumēju. Kaut kas citādāks mācību procesā. Baudāma mūzika”. Savukārt Gustavu uzrunāja tehnoloģijas: “Man ļoti patika, ka ģitārists spēlēja “loopu” ar vairākiem instrumentiem, jo tad varēja dzirdēt visas mūzikas un ritma kārtas atsevišķi.”

Skaidrs, ka Jānis Bērziņš spēj ieskandināt ne tikai ģitāras, bet arī dvēseles stīgas. Ģitārista entuziasms par to, ko viņš dara, uzrunāja patiešām daudzus un pat mudināja spēlēt ģitāru pašiem. Lai šī meistarklase mums vienmēr atgādina nebaidīties izpausties radoši, izkāpt no komforta zonas un noticēt saviem spēkiem! Pateicamies iniciatīvai „Latvijas skolas soma” par iespēju piedzīvot kultūru klātienē.

 

Madonas Valsts ģimnāzijas 12.A klases skolniece Ance Gailuma

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums