Atskats uz pieaugušo izglītības dienu 31.maijā

iesūtīts: 2025.06.02 17:52
Madonas novada pašvaldībā 2025.gada 31.maijā Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta “Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā” (projekta numurs Nr. 101144108-NCLV2024-2025-ERASMUS-EDU-2023-AL-AGENDA-IBA) ietvaros tika organizēta pieaugušo izglītības diena, kurā 12 klausītājiem – interesentiem tika piedāvāta programmas “Zaļās prasmes” viena moduļa “Mana zaļā virtuve” stāsts – “Ķiplociņš no tīruma līdz garšvielu plauktam”.

Ceturtajā pieaugušo izglītības dienā ciemos pie sevis “Kalmārēs”, Liezēres pagastā uzņēma ģimenes uzņēmums Sia “Lancori”, kur valdes loceklis Viktors Abramovs un uzņēmuma vadītāja Ance Abramova – Krūmiņa pastāstīja savu pieredzes stāstu par ķiplociņa ceļu no tīruma līdz pat garšvielu plauktam. “”

Abramovu ģimenes uzņēmums savā saimniecībā audzē ziemas ķiplokus, pēc tam tos pārstrādā produktos. Viktors Abramovs pastāstīja, kā radās ideja par uzņēmuma izveidi, kāds atbalsts saņemts uzņēmuma izveidei,  kādu tehniku izmanto ķiploku stādīšanā un audzēšanā, kā arī tīri tehnoloģisko procesu, kā stādīt, audzēt, novākt un pēc tam pārstrādāt ķiplokus. Interesanti bija uzzināt nosaukuma rašanās stāstu, kā arī produktu  dizaina izveidi utt..

Tikšanās centrālais jautājums bija, kā tad Abramovu ģimene ķiplokus izmanto savā virtuvē, kāds ir viņu piedāvājums, lai arī citi būtu apmierināti ar ražoto produkciju. Ance Abramova – Krūmiņa pastāstīja, ka galvenā doma ir atvieglot ķiploka lietošanu ikdienā. Lai tā spēcīgo garšu un piesātināto aromātu varētu baudīt visu cauru gadu, uzņēmums tos pārstrādā ķiploku pulverī un granulās. Vairs nav jāuztraucas par ķiploka mizošanu un smalcināšanu, kā arī par to uzglabāšanu. Ģimene ir atradusi izcilo recepti spēcīgām, aromātiskām ķiploku garšvielām.

Svaiga ķiploka uzglabāšanai ir dažādi nosacījumi, un nereti mājas apstākļos tos neizdodas saglabāt ilgāku laiku. Ķiploku garšvielas garšvielu plauktā  neprasa tik lielas  rūpes, un vienmēr var būt drošs, ka receptē nepieciešamais ķiploks ir tepat rokas stiepiena attālumā, un tas ir izcilā kvalitātē. Tīrs ķiploks kaltētā veidā pieejams četros veidos - ķiploku pulveris, drupināti ķiploki, ķiploku granulas un ķiploku pārslas. Drupināti ķiploki ir visiecienītākie, jo tā ir maza ķiploka granuliņa, kas der gandrīz katram ēdienam, ko gatavo - gan mērcēm, gan salātiem, gan gaļas un dārzeņu ēdieniem, arī sautējumiem un visu veidu salātiem. To varētu teikt arī par ķiploku pulveri, atšķirība vien tāda, ka pulvera garša ievilksies visā ēdienā, un ķiploku nevarēs ar aci redzēt, tikai just,  turpretim drupinātu ķiploku varēs arī nedaudz “uzkost”,  jo tas būs redzams mazas granuliņas veidolā. Ķiploku granulas vairāk izmantotas buljonu pagatavošanā, marinādēs un sautējumos, kā arī sāļajās putrās, bet ķiploku pārslas iecienītas zivju un gaļas kūpināšanā.

Sortimentā ir arī garšvielu maisījumi, kas noderēs katru dienu. Ķiploksāls sastāvā ir kaltēts ķiploks un Himalaju rozā sāls – tas noteikti ir veselīgāks un garšīgāks par sāli, ko lieto ikdienā. Tā kā pipars un sāls ir visbiežāk izmantotās garšvielas, tad ķiploksāls noteikti būs tas, kas visbiežāk piestāvēs ikdienas maltītei. Krāsnī cepti dārzeņi vai gaļas ēdieni, sautējumi vai olu ēdieni, zupas vai salāti- tas viss taps baudāmāks ar ķiplociņa pieskārienu.

Dillāde ir maigs ķiploka un dilles sajaukums bez sāls. Vislabākā ķiploka-krējuma mērcīte izdosies, ja virtuvē būs dillāde!

Garšvielu maisījums jaudīgais ir bez sāls, taču tur ir četru veidu pipari, kas sajaukumā ar ķiploku veido spēcīgi asu garšu. Šī garšviela dos pikantumu ikdienas soļankai vai lieliski piestāvēs dažādiem Āzijas virtuves ēdieniem. Ja patīk asi ēdieni, tad jaudīgais  noteikti iederēsies garšvielu plauktiņā.

Vispirktākā garšviela pārliecinoši ir persilāde, kuras sastāvā ir kaltēts ķiploks, kaltēts pētersīlis un Himalaju rozā sāls. Persilādi izmanto gan gatavojot ēdienu, gan kā galda garšvielu, ja maltītei “kaut kā pietrūkst”.  Persilādes noslēpums, protams, ir ķiploks - to izmanto vairāk kā standarta persilādes receptūrās. Universāla garšviela, kas nepieciešama katrā virtuvē!

Paldies lektoriem un klausītājiem par dalību ceturtajā pieaugušo izglītības dienā Madonas novada pašvaldībā! Tika iegūta noderīga informācija, palutinātas arī garšas kārpiņas ar 8 veidu garšvielām!





Informāciju sagatavoja
projekta koordinatore Jolanta Pabērza
Madonas novada Centrālās administrācijas
Izglītības pārvaldes izglītības darba speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2025 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums