PAŠVALDĪBA SKAIDRO 24. Par atkritumu šķirošanu.

iesūtīts: 2020.07.08 15:13
Madonas novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē 16. jūnijā deputāti, piešķirot finansējumu 10 000 eiro apmērā, atbalstīja SIA “Madonas namsaimnieks” vēlmi iegādāties 60 konteinerus dalītajiem atkritumiem.

Kā zināms, Madonā atkritumu šķirošanu nodrošina atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Madonas namsaimnieks”, kas šķiroto atkritumu konteinerus iztukšo atsevišķi no sadzīves atkritumu konteineriem. Atkritumu šķirošanai tiek izmantoti divu veidu konteineri. Atsevišķi konteineri ir gan stikla iepakojumam, gan vieglajam iepakojumam jeb kartona, papīra, plastmasas un metāla iepakojumam, kurš tiek šķirots vienā konteinerā.

Madonas novada pašvaldības dome jau pirms gada piešķīra finansējumu SIA „Madonas namsaimnieks" 16 000 eiro apmērā 100 dalīto atkritumu vākšanas konteineru iegādei, taču, kā norāda SIA “Madonas namsaimnieks” valdes loceklis Oskars Janovičs, ņemot vērā aktīvo Madonas novada iedzīvotāju iesaistīšanos dalīto atkritumu šķirošanā un pieaugošo pieprasījumu no Madonas novada pagastu pārvalžu vadītājiem, kā arī juridiskajām personām, ir nepieciešams turpināt iegādāties papildu konteinerus, uzstādot tos novadā jau esošos sadzīves atkritumu savākšanas laukumos, kā arī izveidot jaunas vietas, kur iedzīvotājiem izmest dalītos atkritumus.

“Salīdzinot 2020. gada pirmos četrus mēnešus ar iepriekšējā gada to pašu periodu, vērtējot SIA “Vidusdaugavas SPAAO” Madonas šķirošanas - pārkraušanas stacijā veiktās svēršanas rezultātu, nodoto dalīto atkritumu apjoms ir pieaudzis par 39,64%. Pērn novērojām, ka uzreiz pēc jauno konteineru uzstādīšanas un laukumu izveides būtiski palielinājās dalīto atkritumu nodošanas apjoms. Tas norāda, ka, jo vairāk būs vietu, kur iedzīvotājiem izmest dalītos atkritumus, jo aktīvāk iedzīvotāji šķiros sadzīves atkritumus,” uzsver Oskars Janovičs.

Ar pašvaldības piešķirtā finansējuma palīdzību plānots iegādāties 20 konteinerus stiklam (ietilpība – 1,1 m3) un 40 konteinerus PET un papīram (ietilpība – 1,1 m3). Papildu konteineru iegādei ir nepieciešams iegādāties arī informatīvās uzlīmes uz konteineriem par atkritumu veidiem, ko drīkst ievietot konteinerī.

Uzņēmuma valdes loceklis akcentē, ka SIA “Madonas namsaimnieks” arī turpmāk motivēs Madonas novada iedzīvotājus aizvien aktīvāk šķirot atkritumus, jo atšķirojot otrreiz pārstrādājamos atkritumus no kopējās sadzīves atkritumu plūsmas, iedzīvotājiem būs iespēja samazināt ikmēneša mājsaimniecības izdevumus par atkritumu apsaimniekošanu.

Jāatgādina, ka sašķirotos atkritumus iespējams nogādāt SIA “Madonas namsaimnieks”, Augu ielā 29, kur atrodas četri konteineri blakus nolietoto elektropreču konteineriem. Viens no tiem ir paredzēts stiklam, trīs - papīram, plastmasai un metāla iepakojumam. Pārējos, nešķirojamos atkritumus, jāievieto sadzīves atkritumu konteineros. Liela apjoma atkritumus (lielgabarīta) iespējams nodot Vidusdaugavas SPAAO, Madonā, Augu ielā 29, kur atkritumi tiek nosvērti un par tiem jāsamaksā pēc fakta (84,24 eur/tonna).


Norādījumi atkritumu šķirošanai

Stikla iepakojumam paredzētajā konteinerā jāliek tukšas, tīras pudeles un burkas, vai tās būtu baltas, zaļas vai brūnas. Etiķetes uz tām var atstāt, bet vāciņi gan pēc iespējas jānoņem.

Tukšas PET pudeles, trauciņi, kastītes, plēves (LDPE) un maisiņi, dažādi cietās plastmasas jeb HDPE izstrādājumi (tīras sadzīves ķīmijas un mazgāšanas līdzekļu pudeles, vējstiklu šķidrumu kanniņas, šampūnu pudeles utt.) jāizmet plastmasas iepakojumam paredzētajos konteineros. Šajos konteineros drīkst mest arī biroja papīru, avīzes, žurnālus, grāmatas, kartonu un ietinamo papīru. Netīrus plastmasas izstrādājumus, eļļas pudeles, rotaļlietas, saimniecības preces, sadzīves priekšmetus, kā arī vienreiz lietojamos traukus, kā arī slapju vai netīru papīru un kartonu, kas satur pārtikas piejaukumus, laminētus papīra izstrādājumus šajā konteinerā mest nedrīkst.

Cietie plastmasas vāciņi jāuzskrūvē atpakaļ un kopā ar visu pudeli jāizmet plastmasas iepakojumam paredzētajā konteinerā, kur jāizmet arī pudeļu un burku metāla vāciņi, kurus pēc tam ar īpašiem magnētiem nošķiro atkritumu šķirošanas rūpnīcās. Svarīgi atcerēties, ka, pirms izmešanas konteineros, nepieciešams saplacināt gan PET pudeles, gan kartona kastes – tādējādi tās konteinerā aizņems mazāk vietas.

Vienreizējās lietošanas trauki, dažādi čaukstošās plēves izstrādājumi, konfekšu un saldējuma papīri kā arī putuplasta izstrādājumi šobrīd nav pārstrādei derīgi un jāizmet kopējā atkritumu konteinerā.

Visa veida keramika, piemēram, māla pudeles, puķu podu lauskas, saplaisājuši kristāla un porcelāna trauki, saplēsti spoguļi, spuldzītes, stikla glāzes un vāzes kā arī logu stikls nelielā daudzumā jāizmet kopējā konteinerā, jo dažādo piemaisījumu dēļ šie izstrādājumi nav nododami pārstrādei. Logu stiklu lielākā daudzumā, savukārt, var atvest un nodot specializētajā šķirošanas laukumā Vidusdaugavas SPAAO, Madonā, Augu ielā 29. Par logu stikla nodošanu nav jāmaksā.

Tapetes un izlietotās salvetes to sastāva dēļ nav pārstrādājamas kopā ar papīru un kartonu, tāpēc liekamas kopējā konteinerā nevis papīram un kartonam domātajos konteineros.

Alumīnija skārdenēm un “bleķa” bundžām atsevišķi konteineri parasti nav paredzēti, jo to apjoms nav tik liels, un tās var veiksmīgi ar īpašiem magnētiem sašķirot uz šķirošanas līnijām. Tāpēc tās jāizmet kopā ar vieglo iepakojumu - kartona un papīra iepakojumam paredzētajos konteineros. Uz skārdenēm attiecas tas pats, kas uz citiem izstrādājumiem - tām jābūt tīrām. Vāciņu var atdalīt pavisam un ielikt iekšā bundžā, skārdeni pirms izmešanas saplacinot.

Baterijas satur videi un cilvēku veselībai bīstamas vielas, tāpēc tās ir atbilstoši jāuzglabā, jāsargā no bērniem un pēc izlietošanas tās nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Baterijām ir vieta tikai speciālos konteineros izlietoto bateriju šķirošanai! Šādiem konteineriem jābūt pieejamiem visās vietās, kur tirgo baterijas. Latvijas Zaļais punkts parūpējies, lai šādi konteineri būtu arī visos “Rimi” un “Maxima” veikalos.

Elektroiekārtas jānodod šķiroto atkritumu laukumos neizjauktas, jo tās satur videi un cilvēkiem bīstamas vielas! Madonā nolietotās elektropreces var nogādāt un bez maksas novietot elektropreču savākšanas vietā SIA “Madonas namsaimnieks” teritorijā Augu ielā 29.

Ja medikamentu vairs nelietojat vai arī tam beidzies derīguma termiņš, to nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos vai noskalot kanalizācijā. Zāļu kastītes var šķirot pie vieglā iepakojuma, bet pašas zāles jānodod tuvākajā aptiekā, kur farmaceiti tālāk tās nodos atbilstošai pārstrādei.

Apģērbs un mājas tekstils liekams kopējā konteinerā, taču pirms to darīt, vērts padomāt, vai tās nebūtu lietderīgāk nogādāt labdarības iestādēm vai dzīvnieku patversmēm.


Plašāka informācija par sadzīves un cita veida atkritumu savākšanu, nodošanu un izvešanu atrodama SIA “Madonas namsaimnieks” mājas lapā www.madonams.lv.



Informāciju, sadarbībā ar SIA “Madonas namsaimnieks”, sagatavoja: Egils Kazakevičs

Madonas novada pašvaldības attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums