Izstāde “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt”

Notiek: 20. septembris 15:00 - 31. decembris 17:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles

20. septembrī, kad Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs svinēja 80 gadu jubileju, tika atklāta izstāde, kas nes stāstu par muzeja vēsturi, šodienu un ieskatās nākotnē, izstādi “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt”.

Madonas muzejs ir viens no vecākajiem un lielākajiem reģiona muzejiem. Šodien muzeja krājumu veido vairāk kā 138 000 krājuma vienību, pārstāvot dažādas kolekcijas: arheoloģijas, bonistikas (papīra naudas), numismātikas (monētu) un faleristikas (medaļu), dokumentu, fotogrāfiju un fotonegatīvu, etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu, grāmatu, tekstiliju un tēlotājmākslas kolekcijas. Kolekcijas veido cilvēki, gan muzeja speciālisti, komplektējot, glabājot un pētot krājumu, gan sabiedrība, kura mantojuma vērtības nodod muzejā. 

Muzejs kalpo sabiedrībai, krājot, pētot un izglītojot.  Bet šodienas muzejā, blakus trīs pamatfunkcijām, parādās jaunas. Muzejs kalpo sabiedrībai, tādēļ, tam ir jābūt pieejamam, jāveicina līdzdalība, dažādība, kopienu iesaiste un jābūt kā vietai, kur ikviens apmeklētājs var izzināt, pētīt, komunicēt un pilnveidot sevi.

Madonas muzeja vēsturi 80 gadu garumā ietekmējuši cilvēki, kuri to ir vadījuši, kuri muzejā ir strādājuši un arī pastāvošā vara, kas noteikusi, kā muzejs darbojas. Izveidots Otrā pasaules kara laika beigās, muzejs uzsāk savu darbību Padomju okupācijas gados, 80. gadu beigās savā darbībā atspoguļo Atmodas laika notikumus, pēc tam sākas atjaunotā Latvijas neatkarība un Madonas muzejā darba ikdienā ienāk jaunas profesionālas vēsmas, iespējas pilnveidoties pie ārvalstu muzeju kolēģiem, gūt  finansējumu, sadarboties un realizēt dažādus projektus.

“Madonas muzejs vakar-sodien-rīt”

Izstādē “Madonas muzejs vakar, šodien, rīt” aicinām ielūkoties Madonas muzeja vēsturē, šodienā un nākotnē, jo bijušie darbinieki un apkārtējā sabiedrība veidojusi muzeju vakar, šodienas darbinieki veido tagadnes stāstu, bet nākotni veido jaunieši, kuri būs muzeja apmeklētāji, vai iespējams, strādās muzejā.

Izstādes satura koncepciju izstrādāja Zane Grīnvalde un Natālija Seļma, mākslinieciskās koncepcijas autore dizainere Rūta Jumīte. Tehnisko izpildījumu izveidoja SIA “Eglaines”, SIA DAN studija, SIA Studija Grafs, Madonas muzeja komanda. Rītdienas muzeja satura autora ir jaunieši, meistarklases dalībnieki – Menarda, Samanta, Endija, Paula, Amanda, Rasa Lauma, Monta, Aleksandra, Kārlis.

Izstāde veidota, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda projekta “Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam 80: pasākumu programma sabiedrības izpratnes veicināšanai par muzeja lomu sabiedrībā” un Madonas novada pašvaldības finansiālajam atbalstam.

 

 

Informāciju iesūtīja: Madonas muzeja direktore Zane Grīnvalde, tālr. 29418187

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums