Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs novembrī piedāvā

Notiek: 1. novembris 10:00 - 30. novembris 16:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs novembrī piedāvā izstādes un pasākumus.

Līdz 3. decembrim -  Latvija iedvesmo

Izstādes “Latvija iedvesmo” autori ir mākslinieku grupa “Daugava 2019”, kurā darbojas tādi zināmi mākslinieki kā Gunta Brakovska, Kaspars Bērziņš, Ģirts Burvis, Vija Ilze Dzintare, Laine Kainaize, Ieva Muzikante, Tālivaldis Muzikants, Jānis Streičs, Emīls Kristāns Muzikants, Aleksejs Naumovs, Juris Ģērmanis, Ilgvars Zalāns, Svitlana Kislova (Ukraina), Marija Zenkova (Ukraina), Andrijs Kislovs (Ukraina). Latvija ir šo mākslinieku iedvesmas avots, radot darbus dažādās tehnikās – gleznas, metālkalumi, tēlniecība akmenī un bronzā.

Izstādes ietvaros 15.11. plkst. 12.00 tikšanās ar mākslinieku, tēlnieku Ģirtu Burvi, ciklā “Dzīves un mākslas krāsās”.

Līdz 19. novembrim – Latvijas Valsts ģerbonim 100

Latvijas valsts ģerboņa dzimšanas diena ir 1921. gada 15. jūnijs, kad  Latvijas Satversmes sapulce pieņēma “Likumu par Latvijas Republikas karogu un ģerboni”. Izstāde, kuras autori ir Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturnieki, akcentē ģerboņa idejas attīstību, tā pielietošanu, vienlaicīgi parādot autora profesora Riharda Zariņa devumu Latvijas valsts ģerboņa izveidē un popularizēšanā. Grafiķis profesors Rihards Zariņš (1869–1939) bija ne tikai valsts ģerboņa autors, bet arī viens no redzamākajiem jaunā ģerboņa ieviesējiem dzīvē un popularizētājiem (metāla naudas – santīmi un lati, papīrnauda, pastmarkas, citi vērtspapīri un diplomi ).

Izstādes plašo informatīvo materiālu papildina Madonas muzeja krājuma priekšmeti.

Izstādes ietvaros 14. novembrī paredzēta tikšanās ar vēsturnieku, izstādes autoru Tāli Pumpuriņu.

No 27. novembra - Sports un grācija– Mirdzas Martinsones arhīvs

Izstāde par Mirdzu Bianku Martinsoni (Bērziņa, Turķe, 1916 – 1983) - sportisti, slēpotāju, olimpisko spēļu dalībnieci, meiteni no laikrakstu un žurnālu lappusēm, iedvesmas avotu, žurnālisti, vienu no Gaiziņkalna karnevāla aizsācējām, Ilzes Kalnāres garā stāsta “Sniega Roze” galvenās varones prototipu. M. Martinsone uzskatīja slēpošanu par sievietei vispiemērotāko sporta veidu, jo tur savienojas grācija ar veiklību un eleganci.


Novembrī  – “Zemē iesētās dienas” /J.Gavars/

Nosaukumā skan novadnieka Jāņa Gavara dzejas rinda “Zemē iesētās dienas”. Zemei atdotais laiks un spēks no līduma līšanas un sējas līdz ražai, no zirgu līdz jaudīgai tehnikai, no ceļu būvēšanas un grāvju rakšanas līdz tirgum.

Izstādes pamatu veido stāsti no virtuālās ekspozīcijas “Madonas novada vēsture. 1918. – 1940.” un “Madonas novada vēsture. 1940. – 1990.” un fotogrāfijas, kurās atainota Madonas novada vēsture caur dažādiem zemes darbiem, izceļot tās vērtības, kas vēsturiski radītas mūsu novadā, izmantojot dabas un zemes labvēlību.

Līdz 7.  novembrim – Madonas ģerbonim – 85

No 1938. gada mūsu pilsētas simbols ir zelta gaiļa galva sarkanā laukā. Lai atzīmētu šo pilsētas vēsturē svarīgo notikumu - jubileju, no 27.septembra līdz 5.novembrim Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zāļu foajē skatāma Madonas ģerbonim veltīta izstāde.

Pirmie priekšlikumi par Madonas ģerboni tika izvirzīti divus gadus pēc pilsētas tiesību iegūšanas - 1928. gadā, taču neviens no sākotnējiem variantiem netika apstiprināts. Versija par šī brīža Madonas ģerboni radās 1937. gada rudenī. Nākošajā gadā tā apraksts tika pieteikts Heraldikas komitejā Rīgā un ar 1938. gada 21. oktobra lēmumu šo Madonas ģerboņa variantu oficiāli apstiprināja valsts prezidents Kārlis Ulmanis (1877 – 1942). 


‌No 8. novembra – Latvijai 105. Pirms 35 gadiem Madonā.
‌Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 105 gadadienu, aicinām uz valsts svētkiem veltītu izstādi Madonas muzejā. Šogad atskatāmies uz svarīgiem notikumiem pirms 35 gadiem. 1988. gada dibinātā Latvijas Tautas frontes (LTF) Madonas rajona nodaļa togad pilsētā organizēja pasākumu par godu Latvijas 70. proklamēšanas gadadienai 18. novembrī. Cilvēki tika aicināti pulcēties pie Blaumaņa pieminekļa, pirmo reizi kopš padomju okupācijas virs Madonas kultūras nama tika pacelts Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs, kā arī dziedāts “Dievs, svētī Latviju”.

Novembrī – “Galdiņ klājies!”, Madonas muzeja krājums

Muzeja krājumā atrodas trauki, kas vēsta par visām ēdienreizēm, galda kultūru, etiķeti, kā arī par paradumiem dažādos laikos. Arī tagad ikdienā ievēro noteikumos, kādi trauki un galda klājums tiek izmantots brokastīs, kam noteikti jābūt uz pusdienu galda un kāds izskatās vakariņu galds. Izstādē redzamie trauki ir no dažādiem laika posmiem, senākie par no 19. gadsimta beigām, 20. gadsimta sākumā. 

PASĀKUMI

‌14. novembrī – Tikšanās ar vēsturnieku, izstādes “Latvijas ģerbonim 100” autoru Tāli Pumpuriņu
Viena tikšanās ar skolēniem, otra, ar ikvienu apmeklētāju. Madonas muzeja Izstāžu zālēs.

15. novembrī 12.00 – Tikšanas, ciklā “Dzīves un mākslas krāsās”. Tikšanās ar mākslinieku, tēlnieku Ģirtu Burvi. Madonas muzeja Izstāžu zālēs.

16. novembrī 12.00 – Madonas novada politiski represēto apvienības tikšanās Madonas muzeja, Latvijas valsts svētku noskaņās. Tikšanās ar dzejnieci, novadnieci Andu Līci. Madonas muzeja Izstāžu zālēs.

No 10. līdz 17. novembrim – Latvijas nedēļa Madonas muzejā. Aktivitātes skolēniem un ģimenēm ar bērniem, veltītas Latvijas valsts 105-gadei. Iespēja radošā un interaktīvā veidā izzināt Latvijas ģerboņa rašanās stāstu un izmantošanu, par Latvijas valsts oficiāliem simboliem spēļu un dažādu uzdevumu veidā. Skolu klašu skolotājiem aicinām pieteikt nodarbības, zvanot uz tālruni 64823844 vai 29418187. Madonas muzeja Izstāžu zālēs.

‌informāciju sagatavoja:  Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde
‌tālr. 64823844, 294718187
‌e-pasts: zane.grinvalde@madona.lv

‌‌‌
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums