"Mūzikas koda kodifikācijas" apskatāms un klausāms Cesvaines pilī

Notiek: 27. jūnijs 10:00 - 20. augusts 17:00
CESVAINE; Kultūras un mākslas centrs Cesvaines Pils

Projekts "Mūzikas koda kodifikācijas" ir Gundegas Strautmanes un Georgios Diapoulis praksē balstītu doktora studiju kopprojekts, kura ietvaros tapuši 5 mākslas darbi.

G.Strautmane sava izpētes darba ietvaros eksperimentē ar imaginārajām rakstībām, kuru izplatību aizsākuši fantāzijas literatūras rakstnieki, vēlāk filmu industrijas un visbeidzot arī datorspēļu izstrādātāji. Jau ievērojami mazāk, bet tomēr, viena autora izstrādāti, unikāli alfabēti ir sastopami gan grafiskā dizaina, gan vizuālās mākslas laukos, kuru terminoloģiju un vēsturi arī autore pēta.

Samērā reta tendence ir programmēšanā bieži izmantotā latīņu alfabēta aizstāšana ar imaginārajām rakstībām. Viens no piemēriem būtu reāllaika mūzikas rakstīšanas vide StrudelREPL, kurā ir pieejami Galactico un ve-come-in-peace burtveidoli. Jāpiebilst, ka Gallactico ir pārsteidzoši līdzīgs Aurebesh fikciju alfabētam, kuru filmas "Zvaigžņu kari" cienītāji būs pamanījuši.

Savos iepriekšējos darba posmos Gundega ir eksperimentējusi ar imagināro rakstību integrēšanu pilsētvides plakātos un sienas murālī, savukārt šoreiz, aizstājot programmēšanas valodā izmantotās latīņu alfabēta rakstu zīmes ar imaginārās rakstības zīmēm. G.Diapoulis skaņdarbu radīšanai izmantojis reāllaika audio dzinēju un programmēšanas valodu SuperCollider. Projekta nākamie posmi ietver iespēju integrēt imagināros alfabētus kādā no programmēšanas platformu vidēm un citu vēl pagaidām neapgūtu imagināro alfabētu pielietojumu apzināšanu.

Izpētes gaitā, sadarbībā ar Valsts valodas centra lingvistiem un jomas ekspertiem, tiek piedāvāts jauns termins teksta mākslas laukā "Kodējummāksla''. Šis termins tiktu attiecināts uz tādiem darbiem, kurus autors būtu attīstījis balstoties uz paša izstrādātu rakstību.

Back Arrow Icon

Gundega Strautmane ir dzimusi 1978. gadā Ogrē. Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi maģistra grādu vizuāli plastiskajās mākslās, studējusi Berlīnes Mākslas Universitātē eksperimentālo dizainu. Šobrīd ir doktora grāda kandidāte Liepājas Universitātes Jauno mediju nodaļā. Ar mākslas projektiem strādā kopš 2004.gada.

Georgios Diapaulis ir dzimis 1981.gadā, Atēnās, Grieķijā. Studējis materiālu zinātnes Krētas universitātē Grieķijā, mūzikas psiholoģiju Jyväskylä Universitātē Somijā un šobrīd ir doktora grāda kandidāts Čalmers Universitātē, Gēteborgā, Zviedrijā. Mūzikas kodēšanas jomā kopš 2010. gada, iekļauts dažādās jomas ekspertu biedrībās.

G.Strautmane gundegastrautmane.com


‌Izstāde apskatām bez maksas vai dodoties ekskursijā Cesvaines pilī

Informāciju sagatavoja: Cesvaines pils izglītojošā darba speciāliste Renāte Čačka
‌Mob. tālr.: +271 22023730
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums