Karjeras nedēļā piedalās arī Madonas novada pašvaldības IKT speciālisti

No 11.oktobra līdz 15.oktobrim jau devīto gadu  visā Latvijā notika Karjeras nedēļa.  Šogad Karjeras nedēļa ar saukli “IKT tavai karjerai”  tika veltīta informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares iepazīšanai. Nedēļas ietvaros  gan tiešsaistē, gan skolās klātienē visā valstī tika aizvadīti vairāk nekā 400 pasākumi, kuros kopumā iesaistījās vairāk nekā 50 000 dalībnieku.

Lai uzzinātu, ko dara  IKT jomas speciālists, 11.oktobrī plkst.9.00 tiešsaistē uz KAA pasākumu “Madonas novada pašvaldības IKT speciālistu pieredzes stāsti” pulcējās Liezēres pamatskolas, Bērzaunes pamatskolas, Praulienas pamatskolas, Kalsnavas pamatskolas 7.-9.klašu, A. Eglīša Ļaudonas vidusskolas 7.-12.klašu skolēni un pedagogi.

Savā dzīves un darba pieredzē dalījās  Madonas novada pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas  vadītājs Edgars Veips, informācijas tehnoloģiju speciālisti  - Ingars Lauva un Artūrs Leimanis, papildinot savu stāstījumu ar prezentāciju. Klausītāji uzzināja, kas ir IKT speciālista galvenie darba pienākumi. Darbu pienākumu saraksts ir ļoti garš, piemēram, darbinieki uztur kārtībā Madonas pašvaldības mājas lapu, īpašu uzmanību pievēršot tās tehniskajiem risinājumiem; uztur dokumentu vadības sistēmu “Namejs” visās pašvaldības pakļautajās iestādēs; seko līdzi dažādu programmatūru ieviešanai;  nodrošina domes audio sēdes ierakstus un apstrādes;  uztur domes durvju apsardzes sistēmu;  nodrošina interneta pakalpojuma nodrošinājumu pašvaldības iestādēs; piedalās dažādos projektos;  veic datortehnikas un printeru diagnostiku; sniedz konsultācijas u.c. Pašvaldībā katrs no nodaļas darbiniekiem ir atbildīgs par savu specifisko  darba jomu, tomēr ikdienā nākas cieši sadarboties, jo daudzi darbi veicami tandēmā. Raksturojot darba vidi, IKT speciālistiem darbošanās nenotiek  tikai  iekštelpās ar datortehniku (datoriem, serveriem, printeriem u.c.), ir jāstrādā arī ārā, piemēram, ierīkojot datortīklu sistēmu, veicot montāžas darbus un pārvietojoties starp objektiem.

Kā jau visās profesijās, arī IKT speciālistiem ir savi darba instrumenti – dators, telefons, datortīkla knaibles, testeri, urbji u.c.,  darba drēbes, aizsarglīdzekļi atbilstoši darba drošībai, kā arī  automašīna. Stāstot par tipisku IKT speciālistu darba dienu, secinām, ka tā nekad nav monotona, drīzāk var teikt, ka katra diena ir izaicinājumu pilna, jo jāspēj ātri reaģēt, sniedzot konsultācijas, atbildot uz telefona zvaniem, palīdzot problēmu risināšanā gan klātienē, gan attālināti; veicot sistēmu monitorēšanu, konfigurēšanu; tehnisko apkopi; plānotus un neplānotus aparatūru remontus. IKT profesijai ir arī savi plusi un mīnusi. Kā plusus speciālisti minēja, ka ir iespēja iepazīt un izmantot jaunākās IT tehnoloģijas, darbs ir daudzpusīgs, interesants, uz nākotni vērsts. Mīnusi ir tādi, ka bieži nākas veikt ar IT nesaistītus darbus(piemēram, pārvietot mēbeles), nākas arī atrast laiku jauno tehnoloģiju apguvei jau tā saspringtajā darba ikdienā.

Runājot par rakstura īpašībām, kādām jābūt IT speciālistam, Edgars Veips uzsvēra, ka noteikti ir jābūt ļoti pacietīgam, komunikablam, ar labu humora izjūtu, jo ierindas datora lietotājs var uzdot ļoti muļķīgus jautājumus, jāspēj intuitīvi no pusvārda saprast runātāju, jāprot izskaidrot problēmas risinājumus. Atbildot uz jautājumu, kāpēc cilvēki izvēlas šo profesiju, Edgars Veips pastāstīja, ka IKT speciālistam ir iespēja radīt kaut ko jaunu (mājas lapas, programmatūru u.c.), ir iespēja komunicēt ar citu profesiju pārstāvjiem, izmēģināt jaunus tehniskos risinājumu,  katram cilvēkam ir savi mērķi,  un lieliski ir, ja šī profesija ir cilvēka dzīves mērķis. Lai atrastu darbu šajā profesijā, iespējas ir vairākas – jāņem vērā savas intereses, specializācija un darba tirgus pieprasījums. Samērojot šos aspektus, tad arī jāmeklē darbs. IKT speciālisti ir ļoti pieprasīta profesija, vakanču portālos ir liels piedāvājums, tā noteikti ir nākotnes profesija. Ko darīt jaunietim, kam interesē šī profesija? Edgars Veips uzsvēra, ka noteikti ir jāmācās, kamēr vien ir iespēja. Jāatrod sava joma IT nozarē, teorija jāsamēro ar praksi. Jāmācās no citu kļūdām, jo savas kļūdas šajā nozarē var izmaksāt dārgi. Galvenais tomēr ir gribēt darīt, svarīgākais ir interese, cenšanās, tad rezultāts būs.

Atvadoties Edgars Veips  visas Informācijas tehnoloģiju nodaļas darbinieku vārdā jauniešiem novēlēja veiksmi, sakot, lai katram interesentam izdodas atrast savu vietu,  savu specialitāti,  jo IT joma ir ļoti plaša.

Paldies gan runātājiem, gan klausītājiem par dalību pasākumā! Arī mēs bijām to 50 000 dalībnieku skaitā, kas iepazina IKT nozari.

Pedagogs karjeras konsultants Jolanta Pabērza

     

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums