Karjeras izglītība Madonas pilsētas vidusskolā

Kas ir karjera? Kur  iegūt profesionālo izglītību? Vai visu mūžu būs jāstrādā vienā profesijā? Vai mana  izvēle ir pareiza? Vai izvēlētā profesija pēc 10 gadiem būs vajadzīga darba tirgū? Ko es varu un gribu dzīvē sasniegt? Kas es būšu?

Šie ir jautājumi, uz kuriem atbildes meklē karjeras izglītība - izglītība, kurai vajadzētu būt katra jaunieša aicinājuma piepildījumam visa mūža garumā. Rast skaidrojumu un sniegt plašākas iespējas karjeras jomā piedāvā Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

Madonas pilsētas vidusskolā karjeras attīstības atbalsta pasākumi projekta ietvaros notiek no 2017.gada 1. aprīļa. Pasākumu klāsts ir daudzveidīgs, tas tiek integrēts visā izglītības procesā - mācību stundās, klases stundās, ārpusskolas pasākumos, interešu izglītībā, karjeras atbalsta pasākumos.   Karjeras  izglītība palīdz jauniešiem noteikt savas vajadzības un ļauj izvēlēties vispiemērotākos veidus un līdzekļus karjeras plānošanai.

Interesants pasākums notika 2017. gada 11.novembrī, kad Madonas pilsētas vidusskolā sadarbībā ar Vācijas – Baltijas Tirdzniecības kameru, kas atbalsta darba vidē balstītas mācības, notika „ātrie randiņi” ar vietējiem uzņēmējiem. Pasākuma ideja aizgūta no Vācijas, un tajā piedalījās 70 Madonas pilsētas vidusskolas 8.-12.klases audzēkņi.

Pasākums palīdzēja skolēniem uzzināt  uzņēmējdarbības praktisko pusi, uzdot uzņēmējiem interesējošus jautājumus, saņemt noderīgas atbildes un dibināt kontaktus. Uzņēmēji stāstīja, kā tapa viņu biznesa ideja, ar kādam grūtībām saskaras ikdienā un kādā veidā  jaunieši var palīdzēt attīstīt biznesu tālāk. Kopumā pasākumā piedalījās 8 uzņēmumi - Valsts policijas Vidzemes reģiona Madonas nodaļa, IK „Kvadriki”, IK BALTIC BOWS (koka loku izgatavošana), Z/S „Jāņkalni”, SIA „Madonas Alus”, SIA „Madonas Karameles”, IK „55 Mārītes” , SIA „Latvāņi” (kokapstrādes grupa).

Uzņēmēja Agita Kalniņa no Bērzaunes stāsta skolēniem par sava uzņēmuma SIA „Latvāņi” darbības virzieniem un specifiku, sarunai atvēlētas vien 7 minūtes.

Uz Madonas pilsētas vidusskolu aicinām arī skolas absolventus, gan tos, kuri jau strādā dažādās nozarēs un dzīvē daudz ko sasnieguši, gan arī absolventus – studentus. Tā septembrī pie vidusskolēniem viesojās studentes Gerda Ajanta Gaile un Zane Bikovska, lai pastāstītu par studiju programmām un studentu dzīvi Vidzemes Augstskolā. Novembrī  savu karjeras ceļu atklāja žurnāla „IR” galvenā redaktore Nellija Ločmele. Viņa klātesošos iepazīstināja ar žurnālista profesiju un plašāk diskutēja par tēmu „ Kā atšķirt melus no patiesības medijos?”. Februārī notika tikšanās ar madonieti, radošu personību, zīmola „#VIEDI” radītāju Arturu Gailīti, kurš par savas veiksmes atslēgām uzskata – radīšanas procesu, neatlaidību, kvalitāti, unikalitāti un godīgumu. Viesis skolēnus aicināja nebaidīties meklēt savu īpašo pieredzes ceļu, mācīties no kļūdām, neapstāties pie sasniegtā un visu laiku būt radošiem. Kā atmodināt sevī jaunas idejas, Arturs Gailītis rādīja meistardarbnīcā.

Madonas pilsētas vidusskolā notiek tikšanās ar konkrētu profesiju pārstāvjiem mācību stundu ietvaros.

Tā šī gada janvārī informātikas stundās skolēniem tika dota iespēja iepazīties ar datorsistēmu tehniķa profesiju – darba pienākumiem, profesijas specifiku, darba vidi, pareizu datoriekārtu ergonomiku, izglītības iespējām un perspektīvu šajā darba jomā. Nodarbības vadīja mācību centra „BUTS” pedagogs Dainis Misiņš.

Praktiskās nodarbības laikā 11.klases skolēniem tika dota iespēja izmēģināt atsevišķus šīs profesijas darba uzdevumus.

Praktiskajā nodarbībā D.Misiņš skolēniem demonstrē, kas ir datora fiziskā apkope.

Skolas audzēkņi kopā ar klašu audzinātājiem vai mācību priekšmetu skolotājiem tiek rosināti iepazīt dažādas profesijas darba vidē – uzņēmumos, ražotnēs, darba vietās. 

6.b un 6.d klases skolēni oktobrī,  pateicoties skolotājai Zandai Cīrulei, izmantoja šo brīnišķīgo iespēju un papildināja savas zināšanas un prasmes dabaszinībās, veidoja izpratni par mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm un iepazina mežsaimnieka un biologa profesijas. Pasākums „Meža ekspedīcija” notika sadarbībā ar AS “Latvijas valsts meži”, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru un AS "Latvijas Finieris".

Savukārt, šī gada februārī 6.d klases skolēni viesojās SIA „Madonas Karameles”, kur karjeras attīstības atbalsta pasākuma „Ražots Madonā!” laikā skolēni iepazinās ar uzņēmuma biznesa ideju un tās realizācijas ceļu, uzņēmējdarbības specifiku, grūtībām un veiksmes stāstiem, uzzināja par uzņēmumā strādājošo profesijām. Bērniem praktiskās nodarbības laikā tika dota iespēja iejusties uzņēmuma darbinieka “ādā” un iepazīt darba vidi,  aprīkojumu un specifiku. Visvairāk skolēniem patika radošā darbnīca, kuras laikā katrs varēja kļūt par saldā garduma – karameles meistaru.

8. un 9.klases skolēniem šajā mācību gadā bija iespēja uzklausīt pieredzējušu karjeras konsultantu ieteikumus un diskutēt par aktuālām tēmām - „Kā neapjukt profesiju pasaulē?” 9.klasēm (nodarbību vadīja Agita Šmitiņa - psiholoģe, profesionālās izaugsmes konsultante, Vidzemes Augstskolas docente) un "Sāc domāt par savu karjeru jau šodien!” 8. klasēm (nodarbību vadīja  Inta Lemešonika – karjeras konsultante, LU lektore). Inta Lemešonoka nodarbības beigās skolēniem novēlēja – nepagurt pašizpētes labirintos, būt zinātkāriem un atvērtiem jaunām iespējām 21. gadsimtā!

8.c klases skolēni atklāj savu nākotnes vīziju, izmantojot asociāciju kartītes un karjeras paklāju

Madonas pilsētas vidusskolas pedagogi mēģina audzēkņiem karjeras  jēdzienu parādīt plašāk, atklājot cilvēka dzīvi kopumā, kas sastāv no 5 savstarpēji saistītām dzīves jomām. Veiksmīga karjera 21.gadsimtā, tas nav tikai darbs, kas ļauj nopelnīt iztiku, tā ir laba izglītība mūža garumā dažādās jomās, tie ir hobiji, kas var būt saistīti ar ikdienas nodarbošanos, bet var būt pilnīgi pretēji, tādā veidā ļaujot relaksēties no darba pienākumiem. Tā ir ģimene, kas iemāca bērnam pamatvērtības, pienākuma apziņu un cieņu pret līdzcilvēkiem. Tas ir pilsoniskums un garīgums, kas liek aizdomāties par dzīves jēgu, līdzcilvēkiem, brīvprātīgo darbu, sabiedrību un katra  indivīda lomu tajā.

Imants Ziedonis ir teicis: „Vissvarīgākais, ko cilvēks var izdarīt, ir ne jau pārmainīt pasauli, bet gan sevi”.

Lai katram izdodas attīstīties, mainīties, pilnveidoties ar prieku visa mūža garumā!                                                                                        

 

Kristīne Aizpurve,

Madonas pilsētas vidusskolas

pedagogs karjera konsultants 

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums