Nometne Madonā

iesūtīts: 2013.02.01 18:03
10.01.2013. Autors: Helena Ļevkina, psihologs

Pirmo gadu Baltijas Arhitektūras centrs sadarbojas ar pirms gada dibinātu biedrību „Es redzu”, kuras mērķis ir palīdzēt sabiedrībā līdzdardoties neredzīgiem un vājredzīgiem bērniem un jauniešiem.

Ceļojums uz Madonu dažu sniegotu ziemas dienu garumā, no 2. līdz 6.janvārim bija organizēts ar Madonas novada pašvaldības, uzņēmēju un kultūras iestāžu atbalstu. Bērnu grupu Rīgas asistentu pavadībā - trīs neredzīgus bērnus un viņu klasesbiedrus no Vaivaru pamatskolas, jaunus talantīgus fotogrāfus un Arhitektūras centra projektu iedvesmotāju Aiviju Bārdu, veda skolas oranžais busiņš. Ceļā gūtā sajūta, ka  Madonā mūs gaida ar siltumu un mīlestību, apstiprinājās katru jaunu ceļojuma dienu.  

Daba. Pakalni. Sniegs. Un sniegs ziemā Madonas pakalnos ir pat tad, kad citur tumša klaja zeme! Kalsnavas arborētumā (šeit atrodas skuju koku, dekoratīvo koku un krūmu, kā arī sēklu kolekcijas), mums atklājās jauni iespaidi - ja pēc egļu skuju noglaudīšanas rokas uzreiz pietuvināt sejai, tad, ieelpojot vērtīgās ēteriskās vielas, pēc smaržas var iepazīt dažādas skuju koku sugas. 

Ainavu dizains. Egles un priedes pārstāvētas lielā daudzveidībā, dažas no sugām mēs pat nespējām iedomāties. „Palmas”, lodveida formas, neredzētas mazas eglītes vai skujkoku giganti. Gleznaina un milzīga teritorija (140 ha) ir pievilcīga ainavu dizaineriem, fotogrāfiem un pēc svaiga gaisa sapņojošiem pilsētniekiem. 

Aktīvā atpūta. Atpūtas vietas Madonas apkārtnē var izvēlēties dažādām gaumēm arī ziemas laikā. Nav nozīmes, kur tieši apmesties - greznas savrupmājas apartamentos, tradicionālā stila mājīgā mājiņā vai mūsdienīgā villā - visas atpūtas vietas atrodas starp pakalniem, ūdenstilpnēm un mežiem. Mūsu bērnu grupai izdevās sarīkot iepriekš neplānotu sniega skulptūru skati.

Mūsdienu arhitektūra. Jaunu pieeju šķeltā akmens būvju pārveidošanai hosteļos, dzīvojamās un viesu mājās varēja skatīt daudzu projektētāju un būvuzņēmēju risinājumā. SPA kūrorta „Mārcienas muiža” kompleksa restaurācija tika veikta būvuzņēmēja Vilņa Gavara uzņēmuma izpildījumā. Rekonstruētajās telpās plašums un mājīgums. Laukakmeņi izmantoti oriģinālu dzīvojamo ēku, baznīcu un pašvaldību ēku būvniecībā.

Tehnoloģijas. Madonas centrā dizaineriem paveras brīnišķīgas krāsu vitrāžas, kas neprasa lielus finanšu ieguldījumus, bet ir efektīgi pilsētas iestāžu noformējumu paraugi, piemēram, mūzikas skolā. Publiskās telpas noformējumam jāiekļaujas vietējā daudzveidībā.

Vēsture. Stāstījums par sarežģīto rekonstrukcijas darbu pie Latvijas viduslaiku iedzīvotāja ikdienas pārsteidza kā dzīvs notikums...

Daudzi ir redzējuši seno fotogrāfiju izstādes, konceptuālās vai vēsturiskās... Viena no Madonas muzeja izstāžu zālēm stāsta mums paaudžu vēsturi, pateicoties tikai viena profesionāla fotogrāfa Alfreda Grāvera (1877-1954) fotogrāfijām, kurš 40 gadu garumā iemūžināja gan savā ateljē, gan dabiskā vidē Lubānas, Cesvaines un Madonas novadu iedzīvotājus. Ģimeņu fotogrāfijas, pulkveža Oskara Kalpaka piemiņai veltītie pasākumi, slaveni inženieri, Rīgas operas darbinieki. Latvijas ikdiena un svētki... Stends, kas veltīts pirmskara Lubānas ebreju ģimenēm...

Šajā pusē dzimis par svēto mocekli pasludinātais Latvijas pareizticīgās baznīcas arhibīskaps Jānis Pommers…

Kultūras resurss ir spilgti pārstāvēts pateicoties unikālām personībām. No lietišķās mākslas pasaulē pazīstamajiem keramiķa Jāņa Seiksta un tekstilmākslinieces Ineses Jakobi mūsu bērni dzirdēja, redzēja un guva priekšstatu ne tikai par tradicionālajām muzeja ekspozīcijām, bet arī, kas ir neatsverami, pietuvinājās cilvēku meistarības bagātības izpratnei. Meistars Jānis Seiksts pats demonstrēja darbu tapšanas procesu, izrādīja savu darbnīcu un cepli, pastāstīja senlietu vēsturi. Māksliniece Inese Jakobi, ienesa krāšņu jaunrades impulsu, daloties tekstilmākslas noslēpumos.

Integrācija. Pilsētas apskates laikā mēs netīšām iegājām bibliotēkā, arī tur kūsāja dzīvība. Sākumā mēs bijām pārsteigti par publiskās bibliotēkas un muzeja apmeklētību, pārsteidza Madonas kultūras centru darbinieku augstais profesionālisma līmenis, kā arī izstādēs piedāvāto eksponātu apjoms. Sarunājoties ar iedzīvotājiem, mēs sapratām, ka viņi šos centrus uztver, kā savas otrās mājas. Pieredzes apmaiņa notika pastāvīgi: kamēr bērni piedalījās uzvedumā, zīmēšanā - tur bija tikai improvizācija - likās, ka nepietiks vietas visiem, kuri bija atnākuši ar mums tikties. Pateicoties Ingai Arājai, no novada pašvaldības, tika noorganizētas unikālas tikšanās. Emocionāli piesātinātas ar biedrību "Mēs saviem bērniem", mīļas un sirsnīgas ar folkloras kopām „Vērtumnieki” un „Madaviņa”. Mūsu bērni apskatīja 3 izstādes, piedalījās daudzās meistarklasēs, apmeklēja AS "Lazdonas piensaimnieks" ražotni, kur mēs labprāt uzkavētos ilgāk, cik labi tikām uzņemti.

Saskarsme. Unikāla, ērta saskarsmes pieredze bērniem vienam ar otru un ar pieaugušajiem. Bērni ir ļoti gudri, jūtīgi, attīstīti un īpašā veidā atvērti, delikāti un patiesi. Vai mēs saprotam, ka mums pašiem ir vitāli svarīgi palīdzēt cilvēkiem, un vēl jo vairāk bērniem ar īpašām vajadzībām? Rast savstarpēju sapratni un dāvāt jaunas iespējas, lai gūtu sirsnīgu attiecību komforta sajūtu. Kļūt vajadzīgiem, lai iemācītu viens otram jaunu pasaules uztveri, daudz plašāku un bagātāku. Nodot savas zināšanas un rūpēties par sabiedrību ir daudz svarīgāk nekā gūt tikai sev. Daudzi mūsu sabiedrībā gribētu rast pielietojumu saviem spēkiem un labajiem nodomiem.

Process. Notestēta pilsētas infrastruktūra. Ir izveidojusies augsta līmeņa profesionālā partnerība. Universālā dizaina attīstība. Sociālā rehabilitācija ikdienā, ceļojumos, sportā un brīvā laika pavadīšanā, kā arī dalība īpašu spēju attīstošajās programmās. 

Perspektīvas. Projekts ir ieinteresējis radniecīgas organizācijas ārpus Latvijas. Tiek veikta kopīgas fototūres ar jauniem, enerģiskiem profesionāļiem no Jekaterinburgas izstrāde...

Forums. Dažādu sabiedrisko organizāciju forums palīdz izstrādāt finanšu piesaisti projektam. Profesionāli dizaineri, arhitekti, kultūras darbinieki veido jaunas integrācijas pieejas. Jau tagad ir skaidrs, ka veids, kādā notika ceļojums uz Madonu, ir ļoti piemērots neuzbāzīgai integrācijai. Spēles, sporta aktivitātes, bērnu radošās improvizācijas parādīja, ka ar kompetentu pieeju var izveidot jauna tipa aktīvu, kulturālu un attīstošu atpūtu, iekļaujot bērnu ziemas sporta veidus maršrutā uz sporta un atpūtas kompleksu „Rēķu kalns”, kur ir izbūvēts pacēlājs un jau ir sagatavotas trases...

 

Tulkojums: Ivanda Jakovele
Foto: Bruno Šestakovs

 


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums