.

Madonas pūtēju orķestris atzīmējis 65 gadu jubileju

iesūtīts: 2024.03.28 13:13
Ar krāšņu koncertu 23.martā izskanēja Madonas pūtēju orķestra 65 gadu jubileja, kurā bija sagādāta daudzveidīga un krāsaina programma. Koncertā piedalījās arī orķestra bijušie dalībnieki – laikmetīgā džeza saksofonists Kārlis Auziņš, Rīgas saksofona kvarteta baritona saksofoniste Baiba Tilhena, viena no vadošajām vijolniecēm Latvijā, madoniete Marta Spārniņa kā arī trompetiste ar brīnišķīgo balsi Jete Rebeka Strazdiņa. Koncerta viesis – džeza, populārās un akadēmiskās mūzikas dziedātājs Daumants Kalniņš. Koncerta vadības groži mākslinieciskā orķestra diriģenta Andreja Cepīša un koncerta vadītāja Māra Grigaļa rokās.

Madonas pūtēju orķestra CV

1959. gadā Madonas pūtēju orķestri sāka organizēt un vadīt diriģents Alberts Mucenieks. No šī laika orķestris turpina darboties nepārtraukti. Jau 1960.gadā orķestris atzīstami piedalījās I republikas pūtēju orķestra salidojumā Alūksnē. Gadu gaitā mainījušies gan orķestra dalībnieki, gan diriģenti. To vadījuši Mārcis Kalniņš, Armands Laumanis, Jānis Znots, Pēteris Rudzītis.

No 1977. gada orķestra vadību pārņēma Viktors Trops. Pūtēju orķestris izveidojās par neatņemamu kultūras dzīves sastāvdaļu un tika  tarificēts kā 1.kategorijas orķestris. Piedalījies visās skatēs, Dziesmu svētkos, pūtēju orķestru salidojumos. 1982.gadā pūtēju orķestru salidojumā Ogrē ieņemot 3. vietu. 1985.gadā Dziesmu un deju svētku pūtēju orķestru konkursā orķestris ierindojās 2.vietā republikā.

No 1992.gada Madonas pūtēju orķestri vada diriģents Andrejs Cepītis. Viņa vadībā Madonas pūtēju orķestris ir ieguvis redzamu vietu ne tikai Latvijas orķestru saimē,  bet arī starptautiskā mērogā, liekot uzsvaru uz augstu motivāciju, individuālu varēšanu un disciplīnu, stāju un attieksmi, ko apliecina iegūtais rezultāts. Pūtēju orķestrī galvenokārt muzicē jaunieši, kuri pateicoties diriģenta prasmei atrast pieeju katram orķestra dalībniekam ir izveidojies par augstas pakāpes amatieru kolektīvu, kas ir viens no labākajiem Latvijas orķestriem. Orķestra repertuārā ir klasiskās mūzikas skaņdarbi, džeza kompozīcijas un mūsdienu sacerējumi. Orķestra  repertuārā ir Andreja Cepīša veidotās instrumentācijas  skaņdarbiem.

Orķestra lielākie sasniegumi:

  • 2015.gadā  III Starptautiskais pūtēju orķestru konkursā BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkursā, iegūts augstākais novērtējums otrās augstākās grūtības pakāpes  grupā un īpašs uzslavas apliecinājums –  kompliments Madonas pūtēju orķestrim par spožu konkursa programmas interpretāciju;
  • 2016.gadā Lietuvā Starptautiskā amatieru orķestru konkursā  Paņevežā iegūts Grand Prix, balva par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju un labākā diriģenta godalga;
  • 2017.gadā saņemts Zelta diploms Prāgas Starptautiskajā orķestru festivālā;
  • 2018.gadā XXVI Vispārējo Dziesmu un XVI Deju svētku pūtēju orķestru koprepertuāra pārbaudes un svētku atlases skatē IV augstākās grūtības pakāpes grupā (starp 10 orķestriem) iegūta 1.vieta. Šis augstais novērtējums sniedza iespēju un godu piedalīties latviešu mūzikas koncertā “Pieskāriens laikam”, pūtēju orķestru Dižkoncertā un koncertos Rīgas baznīcās;
  • 2019.gadā X Latvijas pūtēju orķestru konkursā “Siguldas devonā” IV augstākās grūtības pakāpes grupā iegūta 1.vieta;
  • 2023.gadā XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru skatē Valmieras kultūras centrā  IV augstākā grūtības pakāpē iegūti augstie 46,2 punkti un I pakāpe;
  • 2023.gadā XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru fināla skatē Ogres novada kultūras centrā, kurā par Lielo balvu sacentās 14 pūtēju orķestri, trīs dažādās pakāpēs, Madonas pūtēju orķestris, IV augstākā grūtības pakāpē, saņēma augstāko starptautiskās žūrijas vērtējumu 92.6 punkti un Lielo balvu, 3000 euro naudas balvu, karoga naglu un Rimi Latvija pārsteigumu.
  • Madonas pūtēju orķestris XXVII Vispārējos latviešu  Dziesmu un XVII Deju svētkos piedalījās pūtēju orķestru lielkoncertā “Laiks iet pāri” un zaļumballē, kas notika Wondersalā  Andrejostā.  Īpašs prieks un gods, ka koncerta virsdiriģentu  vidū  arī Madonas pūtēju orķestra diriģents - Andrejs Cepītis un tiek atskaņots viņa aranžētais skaņdarbs “Latvju Vispārējo dziesmu svētku maršs”.
  • Madonas pūtēju orķestris piedalījās pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncertā “Partitūra svētkiem” Lielajā ģildē. Mākslinieciskajā grupā un koncerta diriģents – Andrejs Cepītis.

 Sveicam, lepojamies un novēlam arvien jaunu piepildījumu radošajā darbībā!

GALERIJA

‌Informāciju sagatavoja: Ilze Šulce, Madonas novada kultūras centra vadītāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums