Austrumvidzemes kultūras un mākslas centrs Cesvaines pils aicina

iesūtīts: 2022.04.04 17:14
Cesvaines pils mākslinieciski bagātais interjers aprīlī kļūs vēl krāšņāks, jo to papildinās divas jaunas izstādes – Iritas Galejas gleznas un Kristīnes Japiņas pērlīšu rotas.
Gleznotāja Irita Galeja dzīvo Madonā un strādā skaistumkopšanas sfērā. Irita ir  cilvēks ar mākslinieka dvēseli, kas jau desmit gadus glezno savam priekam, veltot glezniecībai visu savu brīvo laiku. Īpašu vietu viņas dzīvē ieņem tautas tēlotājas mākslas studija “Madona” un tās radošais, saliedētais un draudzīgais kolektīvs, kurš darbojas mākslinieka Agra Sāra vadībā.

Irita pievērsās gleznošanas procesam, jo bija vēlme pilnveidot savas mākslinieciskās zināšanas, bet šobrīd gleznošana viņai ir īpašs, meditatīvs process, bet tajā pašā laikā veids, kā saglabāt ar acīm redzēto skaistumu. Katra jauna glezna un tās tapšanas process ir kā ceļojums un atklājums mākslas pasaulē vienlaicīgi.

Iritas Galejas gleznu izstāde “LAIKA RITĒJUMS KRĀSĀS” Cesvaines pils pagrabstāvā būs skatāma līdz 11. maijam.


Izstādes “Smalkās kaprīzes” autore māksliniece Kristīne Japiņa absolvējusi Latvijas Mākslas Akadēmijas tekstilmākslas nodaļu. “ Māksla ir dzīvesveids, manas ikdienas spēka iedvesma, mana svētnīca. Viss līdz šim manā dzīvē bijis saistīts ar mākslu. Es to atrodu ikdienišķās lietās un piešķiru tām jēgu.”  Izstādei apskatāmajās rotās izmantotas Francijas un Anglijas seno rotu un dekoratīvo pērlīšu ziedu darināšanas metodes un tehnikas.  Rotas ir kā spogulis senajam laikmetam mūsdienīgās krāsās un kompozīcijās. “Meklēju mazās mākslinieciskās nejaušības, kas piedod mūsu dzīvei emocijas un noskaņas. Man prieks, ja atkal kāds ir sapinies smalkajos pērlīšu spīgulīšos…. “ Rotas izgatavotas no sīkpērlītēm un dabīgajiem akmeņiem.

Sīkpērlītes ir vienas no senākajām dekoratīvo izšuvumu, dekoratīvo ziedu un rotu sastāvdaļām. Izstādē redzamajās rotās tās ieguvušas mūsdienīgu pielietojumu. Dekoratīvo pērlīšu ziedu pirmsākumi meklējami Vācijā jau 13. gadsimtā un Francijas galmos, kur no sīkpērlītēm tika veidoti apjomīgi ziedu pušķi un dekorēti svinību galdi, galma zāles, baznīcas, bēru vainagi.

Vēlāk, Viktorijas laikmetā, sīkpērlīšu izstrādājumi jau kļūst par rotu un apģērbu izšuvumu neatņemamu sastāvdaļu. Līdz mūsdienām sīkpērlītes ir saglabājušas savu burvīgo, smalko šarmu un veiksmīgi pielietotas gan rotu, gan izšuvumu dizainā.

Brošu darināšanas tehnikas vēsture meklējama vispirms Aglijā 16. gadsimtā. Vēlāk, attīstoties modei Ņujorkā, brošu darināšanas tehniku attīsta amerikāņu māksliniece Miriama Haskella. Pagājušā gadsimta 30-jos gados viņas rotas bija ļoti populāras Holivudas aktieru vidē. Šobrīd pasaulē ir ļoti maz mākslinieku, kuri strādā šādā tehnikā. Šinī izstādē apskatāmas vairākas, kas izgatavotas tehnikā, kura pamati meklējami Miriamas Haskellas darbos, pievienojot mūsdienīgas aprises un stilu.

Ikviens ir aicināts uz izstādes atklāšanu 9. aprīlī plkst. 14.00!

Kristīnes Japiņas rotu izstāde “SMALKĀS KAPRĪZES”” Cesvaines pils lielajās zālēs būs skatāma līdz 21. augustam.


Jaunās izstādes lieliski papildinās mākslinieces Laimas Bakānes pērļošanas tehnikā tapušie tekstilmākslas darbi, kas pilī būs apskatāmi vēl līdz 2.maijam, bet 16. aprīlī aicinām uz tikšanos un meistarklasi ar pašu mākslinieci Laimu Bakāni!

Aicinām nākt un sajust īpašo Cesvaines pils auru un ieklausīties mākslas balsī!



Informāciju sagatavoja: Linda Bakmane

Cesvaines pils vadītāja

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums