PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Mākslinieka Ģirta Burvja tēlniecības izstāde “METĀLA ORIGAMI” Madonā

iesūtīts: 2021.08.09 08:40
Kopš jūlija vidus Mētrienas centrā uzmanību jau iztālēm piesaista neredzēti spožs un kustīgs diskveida objekts. Tā ir monumentāla skulptūra “Mētrienas laika rats”, kas veidota neierastā manierē jeb Autora stilā, kas turpina jaunu, Latvijā jau pamanāmu darbu sēriju. Autors to sauc par Metāla origami. No 2020. gada 3. augusta Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja mansarda stāva zālē ir apskatāma mākslinieka Ģirta Burvja tēlniecības izstāde “METĀLA ORIGAMI”.

Muzeja izstāžu zāļu mansarda stāva zāli ir piepildījuši profesionāla tēlnieka Ģirta Burvja darbi, jeb kā dēvē mākslinieks – tēlnieka zīmes, kas tapušas noteiktā laikā un telpā, vides ainavā un cilvēku apziņā. Tēlnieks savus darbus veido visdažādākajos materiālos - tradicionālajos, tādos kā metāls, akmens, koks, bronza; netradicionālos - vaskā, grāmatās, stiklā, ledū, ugunī... Viss atkarīgs no radošās idejas.

Izstāde veidota, lai tuvāk iepazīstinātu ar šo atšķirīgo stilu un veikumu, kur apvienoti jauni mūsdienu materiāli, tehnoloģijas, kā arī profesionālā pieredze, kas uzkrāta apceļojot daudzas pasaules valstis, piedaloties simpozijos, tai skaitā arī Japānā. Šeit ir izcelsme Origami (orikami ) mākslai, kas ir papīra locīšanas veids, lai no vienas papīra loksnes izveidotu dažādus priekšmetus, piemīlīgus dzīvniekus un skaistus augus. Vislabāk zināmais origami modelis ir papīra dzērve.

Tā pat kā japāņu origami mākslā, arī māksliniekā darbu radošais process sākas ar papīra loksni jeb plakni, kurai top  formas koncepts locījumu tehnikā. Veidojot formu, no plaknes izloka detaļas, veidojot ažūru. Šeit neiztikt bez zināmas asprātības, pieredzes un precīzas materiālu izjūtas. Arī materiāla caurumu rakstam, atvērumiem tiek piešķirta nozīmīga, konceptuāla loma, veidojot koptēlu.

Izstādē parādīts idejas attīstības ceļš no sākuma,  pirmās miniatūras, mēroga modeļa, medaļas, līdz monumentam labiekārtotā ainavā. Jau mazajā mēroga modelī tiek ielikts maksimāls darbs kā pabeigtā mākslas darbā. Tas ir nepieciešams, lai pārbaudītu koncepcijas un materiāla saderību, veiktu tehnoloģisko knifu eksperimentus, kuri noder tālākā darbā monumenta izveidē. To oriģinalitāti ir novērtējuši ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs, par ko liecina 2016. gadā Ģentē  Starptautiskajā mākslas medaļu  kongresā iegūtais apbalvojums - Dž. Polloka balva ‘’Par inovācijām medaļu mākslā’’. 

Atkarībā no izvēlētā materiāla, autors strādā arī citās tehnikās un stilos, par ko liecina jau paveiktais monumentālajā tēlniecībā - ap simts monumentālo skulptūru Latvijā un citviet pasaulē, kas tapušas iezīmējot, atgādinot un runājot par nozīmīgākajiem sabiedrības centieniem un sasniegumiem. 

Ģirta Burvja “METĀLA ORIGAMI” tēlniecība Madonas muzeja mansarda zālē būs skatāmi līdz 10.septembrim. 

Ikviens ir aicināts nākt un ielūkoties tēlnieka zīmju pasaulē!




Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums