Iepazīst situāciju SIA “Madonas siltums” un gatavību apkures sezonai

iesūtīts: 2024.09.09 13:09
20. augustā Madonas novada domes deputāti tikās SIA "Madonas Siltums", lai iepazītu kapitālsabiedrībā paveikto laikā kopš uzņēmuma vadības maiņas un arī uz vietas pārliecinātos par to, kā rit dzīve uzņēmumā. Madonas novada pašvaldības uzņēmums ir aktīvi strādājis, lai uzlabotu savu finanšu situāciju un sagatavotos gaidāmajai apkures sezonai. Andris Balodis, uzņēmuma pagaidu valdes loceklis, informē par jau paveikto un tuvākajiem plāniem.

Finanšu situācija

Ielūkojoties dažu pēdējo gadu finanšu rādītājos, secināms, ka 2018. gadā "Madonas Siltumu" darbojas kā neliels, bet tobrīd samērā stabils pašvaldības uzņēmums. 2019. gadā tika veiktas investīcijas uzņēmuma darbībā, uzņemoties lielākas kredītsaistības. 2020. un 2021. gads uzņēmumam bijis veiksmīgs, nodrošinot stabilu naudas plūsmu un pakalpojuma nepārtrauktību. Diemžēl 2022. gadā, iestājoties vispārējai krīzei, uzņēmums nespēja savlaicīgi pielāgoties straujajam kurināmā cenu kāpumam. Tika mēģināts mazināt izdevumus, tomēr, laicīgi neceļot siltumapgādes tarifu, izdevumi sāka pārsniegt ienākumus. Tā rezultātā uzņēmumam sāka trūkt brīvo līdzekļu, par ko nopirkt kurināmo nākamajam gadam. 2023. gadā situāciju pasliktināja straujā EURIBOR likmes celšana un līdz ar to – saistību palielināšanās pret bankām.

Kā uzsver Andris Balodis: “Krīze parāda vājos posmus”, un netrūcis darāmā ne krājumu ekonomijas, kontroles, ne pārdomātu kurināmā iepirkumu, ne personālsastāva un vadības, ne ražošanas efektivitātes jomā.

Darbības finanšu situācijas uzlabošanai

Lai risinātu ieilgušās problēmas, uzņēmums pēdējo sešu mēnešu laikā ir veicis vairākus uzlabojumus:

  • Naudas plūsmas pārvaldība: Prioritāte tika pievērsta pozitīvas naudas plūsmas uzturēšanai, kas ļāva  dzēst parādu kurināmās šķeldas piegādātājiem un veiksmīgi noslēgt apkures sezonu.
  • Tarifa izmaiņas: Uzņēmums strādājis pie Regulatora prasītajiem precizējumiem, lai ar 2024. gada 1. septembri varētu stāties spēkā jaunais, ekonomiski pamatotais siltumapgādes tarifs.
  • Efektivitātes uzlabošana: Veikta katlu monitoringa sistēmas ieviešana un jaunu attālinātu skaitītāju rādītāju uzstādīšana, kas ļauj precīzāk kontrolēt enerģijas patēriņu un siltuma zudumus. Šobrīd ar attālinātā monitoringa sistēmu ir aprīkoti ap 300 skaitītāju no 400. Tiek kontrolēti un identificēti siltuma zudumi, jo īpaši aktuāli tas bija Madonā. Tiek veidots apkures katlu monitoringa centrs Madonā.
  • Iekšējo procesu uzlabošana: Uzlabota uzskaites datu kvalitāte un sistēmu integrācija, lai efektīvāk pārvaldītu resursus un pārraudzītu darbību.
  • Kompetents personāls un pārdomāta struktūra: Uzņēmumā darbu sācis  sertificēts siltuminženieris, tiek piesaistīti arī citi jauni speciālisti. Struktūra organizēta tā, lai katrā jomā, arī katlumājās, strādātu savs “atslēgas” cilvēks.

Gatavība apkures sezonai

Gatavojoties gaidāmajai apkures sezonai, "Madonas Siltums" ir veicis vairākus būtiskus pasākumus:

  • Kurināmā iepirkums: Pilnībā pabeigti iepirkumi kurināmā piegādei gan Madonas pilsētai, gan novadam, nodrošinot pietiekamas krājumu rezerves sezonai.
  • Monitoringa centrs: Tiek veidots  apkures katlu monitoringa centrs Madonai, kas ļaus attālināti pārraudzīt un vadīt visus katlus pilsētā, nodrošinot ātrāku reakciju uz iespējamiem avārijas gadījumiem.
  • Tehniskā personāla stiprināšana: Uzņēmumā pievienojušies spēcīgi speciālisti, kuri spēj veikt nepieciešamos tehniskos uzlabojumus un optimizācijas, operatīvi reaģēt uz avārijas situācijām.

Gaidāmajai apkures sezonai Madonas pilsētā pirmo reizi izdevies mēģinājums iepirkt kurināmo, norēķinoties nevis saskaņā ar piegādātajiem berkubiem, bet gan pēc saražotās siltumenerģijas daudzuma (MWh).

“Šādu iepirkumu varējām veikt tāpēc, ka mums bija sakārtoti skaitītāji, novērošanas kameras - tātad ir pilnīga kontrole pār visām katlumājām un mums ir ticība šai uzskaitei. Šāda veida iepirkums bija izaicinājums un izmēģinājums, pēc apkures sezonas varēsim  novērtēt šādas pieejas ekonomisko efektu. Tāpat ir pabeigts kurināmā iepirkums reģionu katlumājām. Lai piesaistītu vairāk piegādātājus, sadalījām iepirkumu divās daļās, - Austrumu un Rietumu, jo tās var būt atšķirīgi pievilcīgas piegādātājiem, piemēram, attāluma ziņā. Tāpat jauninājums bija aicinājums pieteikties iepirkumam mājaslapā. Interese bija, katrai novada daļai piegādātājs arī ir pieteicies, kurināmais ir nopirkts, un arī cena, šķietami, ir laba,” pastāsta Andris Balodis.

Attiecīgi kurināmais visai nākamajai sezonai ir sagādāts, katlu mājas sagatavotas un ir gatavas apgādāt ar siltumu novada iedzīvotājus.

Neraugoties uz pozitīvajiem soļiem, uzņēmuma vadība atzīst, ka turpinās strādāt ar izaicinājumiem. Tostarp nepieciešamību turpināt uzlabot ražošanas procesu efektivitāti, lai nodrošinātu ilgtermiņa stabilitāti un pakalpojumu kvalitāti.

"Mūsu uzdevums ir šo sezonu nostrādāt bez aizņēmumiem, ar plānoto rentabilitāti, un sākt pamazām atmaksāt aizdevumus, ko ņēmām valsts kasē kurināmā iegādei. Šo un nākamo apkures sezonu uzņēmumam ir jāatveseļojas un nevaram uzņemties jaunas saistības," uzsver Andris. Balodis. “Arī minētie jauninājumi prasīja ieguldījumus, bet tas bija jādara. Citādi visiem mūsu finanšu ietaupīšanas pasākumiem nebūtu jēgas, jo ražošanas process būtu neefektīvs, būtu lieli siltuma zudumi un tamlīdzīgi,” viņš apstiprināja.

Par “Madonas siltums”

SIA “Madonas siltums” ir 100% Madonas novada pašvaldībai piederošs uzņēmums, kas nodrošina centralizēto siltumapgādi Madonas pilsētā, kā arī Dzelzavas, Liezēres, Aronas, Barkavas, Sarkaņu un Ļaudonas pagastos, Lubānas pilsētā, Ērgļos.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Kovtuna
Madonas novada pašvaldības
Centrālās administrācijas attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums