.

Par paredzēto nolietoto dzelzceļa koka gulšņu un citu atkritumu pārstrādi Aizkraukles novada Vietalvas pagastā

iesūtīts: 2024.01.24 09:10
Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) 2023. gada 14. septembrī ir pieņēmis lēmumu Nr. 5-02-1/24/2023 par ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) procedūras piemērošanu paredzētajai darbībai – Nolietoto dzelzceļa koka gulšņu un citu atkritumu pārstrādei Aizkraukles novada Vietalvas pagastā.

Paredzētās darbības ierosinātājs ir SIA “Taka M”, reģistrācijas numurs 40003258032, (Ierosinātājs) juridiskā adrese: Brīvības iela 103 - 36, Rīga, LV-1001. Nolietotu dzelzceļa koka gulšņu - kods 170204, bīstami atkritumi - un citu atkritumu pārstrāde plānota gazifikācijas iekārtā ar projektēto siltuma jaudu līdz 4 MW, uzstādot attiecīgas iekārtas SIA “Taka M” ražošanas teritorijā “Vesetkalns”, Vietalvas pagastā, Aizkraukles novadā, nekustamajā īpašumā ar kadastra Nr. 3292 013 0019.  

Pamatojoties uz iepriekš rakstīto un Madonas novada iedzīvotāju izrādīto interesi, 2023. gada 13. decembrī jautājums par paredzētās darbības iespējamo ietekmi uz vidi un Madonas novada iedzīvotāju dzīves kvalitāti tika izskatīts Uzņēmējdarbības, teritoriālās un vides jautājumu komitejas sēdē. Madonas novada pašvaldība paredzētās darbības sākotnējās sabiedriskās apspriešanas procesa laikā ir nosūtījusi priekšlikumus, jautājumus un vērsusi uzmanību par paredzētās darbības iespējamo ietekmi uz vidi Madonas novadā. Tāpat pašvaldība lūgusi informēt Madonas novada iedzīvotājus par ietekmes uz vidi novērtējuma gaitu. Ziņojums sagatavots, ņemot vērā to, ka tuvākā īpaši aizsargājamā dabas teritorija (Natura 2000), dabas liegums “Vesetas palienes purvs” (Saskaņā ar Dabas aizsardzības pārvaldes uzturēto dabas datu pārvaldības sistēmu “Ozols”), kas iekļaujas arī Madonas novada Kalsnavas pagastā, atrodas 2,5 km attālumā no plānotās darbības.

Madonas novada pašvaldība ir saņēmusi vēstuli no VPVB, kurā apliecina, ka Madonas novada paustais viedoklis par Ierosinātāja paredzētās darbības IVN tiks iekļauts Ierosinātāja paredzētās darbības priekšlikumu un iebildumu izvērtēšanai.

Saņemtajā atbildē VPVB norādījis, ka IVN procedūra paredzētajai darbībai ir tās sākuma stadijā. Līdz 2024. gada 10. janvārim  norisinājās paredzētās darbības sākotnējā apspriešana. Pašlaik VPVB, ņemot vērā sākotnējas apspriešanas rezultātus un saņemtos priekšlikumus, gatavo programmu IVN.

Lai gūtu labāku priekšstatu par IVN procedūras soļiem, Biroja tīmekļvietnē ir attēlota procedūras shēma.

Pamatojoties uz normatīvo aktu prasībām, paredzētās darbības Ierosinātājam būs jāsagatavo IVN ziņojums, jāizvērtē arī sabiedrību interesējošie jautājumi, tai skaitā jāsniedz arī atbildes un/ vai vērtējums uz saņemtajiem jautājumiem un jānodrošina sagatavotā IVN ziņojuma sabiedriskā apspriešana. Paziņojums par Ierosinātāja sagatavoto IVN ziņojumu un sabiedrības iespēju iepazīties ar IVN ziņojumu un ar to saistītajiem dokumentiem, iesniegt rakstiskus priekšlikumus vai viedokļus un piedalīties sabiedriskajā apspriešanā, būs publicēts vismaz vienā  Aizkraukles novada pašvaldības izdotajā laikrakstā vai citā vietējā laikrakstā, kā arī tiks ievietots Ierosinātāja (vai tās pilnvarotas personas) tīmekļvietnē, Aizkraukles novada pašvaldības tīmekļvietnē un VPVB tīmekļvietnē www.vpvb.gov.lv.

Madonas novada pašvaldībā ir saņemta vēstule arī no paredzētās darbības Ierosinātāja,  SIA”Taka M”, kurā uzņēmums detalizēti skaidrojis paredzētās darbības norises procesus, tās  atbilstību ES vadlīnijām atkritumu apsaimniekošanā un Ministru kabineta 2021.gada 22.janvāra rīkojumam Nr.45. “Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.-2028.gadam “, kā arī atbilstību Aizkraukles novada teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem.   Tāpat kā VPVB, arī Ierosinātājs aprakstījis IVN procesa gaitu un vērsis uzmanību, ka tā pašlaik norisinās sākuma posmā: “Ņemot vērā pieteiktās darbības specifiku, VPVB izstrādās un izsniegs SIA “Taka M” programmu, kas ietvers prasības informācijas apjomam un detalizācijas pakāpei, kas jānodrošina IVN ziņojuma izstrādes laikā, un organizatorisko pasākumu veikšanai. Programmā tiks ietverti arī sabiedriskajā apspriešanā aktualizētie iedzīvotāju ierosinājumi un jautājumi. Tikai pēc minētās programmas saņemšanas no VPVB SIA “Taka M” varēs pasūtīt izstrādāt IVN ziņojumu.”

Plānotās darbības Ierosinātājs izteicis pateicību visiem iedzīvotājiem, kas piedalījušies sākotnējā publiskajā apspriešanā: “Neskatoties uz pašreiz radušos saspringto situāciju, SIA “Taka M” izsaka pateicību visiem iedzīvotājiem, kas publiskās apspriešanas laikā nākuši klajā ar konstruktīviem priekšlikumiem jeb vienkārši mēģinājuši izprast neskaidrus jautājumus. Iedzīvotāju bažas par mūsu pieteikto saimnieciskās darbības ieceri saprotam, tāpēc gaidīsim jūs nākamajās sabiedriskās apspriešanas kārtās. Esam atvērti konstruktīvam dialogam, lai kopīgi rastu pusēm pieņemamu, videi un cilvēkiem iespējami draudzīgāko risinājumu!”

Madonas novada pašvaldība norāda, ka informācijai par IVN gaitu iespējams sekot līdzi VPVB tīmekļvietnē (precīza saite: šeit>)

Everita Ģērmane, Madonas novada pašvaldības Vides un energopārvaldības speciāliste

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums