.

Projekta “Mākslas tilti Madonā” pirmais cikls ir noslēdzies

iesūtīts: 2022.08.30 15:08
Jūlijā un augustā Madonā tika īstenots sociāls un ilgtspejīgs projekts “Mākslas tilti Madonā”. 14 sociālās jomas darbinieki un pedagogi no ārpusģimenes institūcijām Madonas novadā, 8 bērni un jaunieši no ģimenei pietuvinātām mājām “Ozoli” un 8 seniori no Ļaudonas pansionāta iesaistījās daudzveidīgās izglītojošās un aizraujošās mākslinieciskās aktivitātēs, bagātinot savu pieredzi un redzējumu par vizuālo mākslu kā daudzpusīgu saziņas un pašizpausmes instrumentu.

Projekta ietvaros speciālisti apguva profesionālās kompetences pilnveides programmu “Vizuālā māksla kā saziņas un pašizpausmes līdzeklis” ar mērķi iepazīt mākslas potenciālu kā neverbālu saziņas līdzekli starp dažādu laikmetu, kultūru un sociālu grupu cilvēkiem, lai rosinātu savas auditorijas personības izaugsmi, sociālu līdzdalību un izpratni par kultūras lomu dzīvē.

Savukārt, jaunatne un seniori  jaunrades procesā un sarunās sazinājās ar dažādiem vizuālās mākslas paņēmieniem, apzināja savas kopīgās intereses, dzīvojot Madonas novadā, iepazina Madonas novada mantojumu un dažādus dzīves pieredzes stāstus, un atklāja viens otra personību un savas radošās spējas, pie viena apgūstot grafikas, glezniecības un kolāžas paņēmienus. Katrs darbs tika sagaidīts ar pārsteigumu, jo iznākums nebija paredzams, toties tas bija iespaidīgs.

Dalībnieku atsauksmes liecināja, ka pasākums ir izdevies. Gan jaunieši, gan seniori, kā arī paši aprūpes speciālisti un pedagogi izteica vēlēšanos piedalīties līzdzīgos pasākumos arī turpmāk, jo jauniegūtā pieredze un zināšanas paplašinājušas radošās darbības iespēju apvārsni. Pedagogi teica, ka pēc semināra nodarbībām izmēgināja jaunapgūtās mākslas nodarbības savās auditorijās un bija pārliecināti, ka turpinās radošās darbības savās institūcijās arī pēc projekta noslēguma.

“Nevar jau izcelt nevienu atsevišķu nodarbību”, saka māksliniece Inguna Irbe: “katra no klātienes tikšanās reizēm savstarpēji enerģizēja visus dalībniekus, atklājot aizvien jaunus radošus paņemienus. Domāju, ka atšķirīgo auditoriju sadarbība emocionāli bagātināja viena otru. Māksla atspoguļo savu laiku. Un tieši mākslinieciskā jaunrade ir vienkāršākais veids, kā ikviens cilvēks runā sev saprotamos simbolos, ieguldot savaus pārdzīvojumus un daloties emocijās ar citiem. Esmu ļoti gandarīta par projekta radošās daļas procesiem. Ļoti ceru, ka vizuālās mākslas izteiksmes līdzekļi kļūs par labiem “biedriem” un neatņemamu ikdienas nodarbi projekta dalībnieku dzīvē, radod skaistumu sev apkārt. Mēs, “Vienradža” komanda, esam atvērti jaunām ierosmēm, pilnveidojot saziņu mākslā.”

Projekta ietvaros ir izstrādāta metodiska rokasgrāmata “Vizuālā māksla kā saziņas un pašizpausmes līdzeklis” (Dr.paed. mg.art. Ilze Briška, Mg.sc.soc. Madara Māra Irbe, Mg.art Inguna Irbe, 2022.) radošam darbam ar ārpusģimenes institūciju auditorijām, kurā ir dokumentētas zināšanas un praktiskās nodarbības, kas tika apgūtas projekta ietvaros. Ar rokasgrāmatu iespējams iepazīties šeit: https://www.vienradzis.lv/makslas-tilti-madona/

Projektu “Mākslas tilti Madonā” īsteno SIA “MargoErbe Management” un biedrība “CONNECT Latvija” projekta “Atbalsta materiāls vizuālājā mākslā “Vienradzis”” ietvaros ar komandu, kuru veido metodiķe Ilze Briška, māksliniece Inguna Irbe, projekta vadītāja Madara Māra Irbe, producents Dzintars Briedis. Projektu atbalsta Madonas novada pašvaldība, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs un SIA “Baltic Block”.

 

Madara Māra Irbe

Projekta vadītāja

www.vienradzis.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums