.

Madonā uzstādīs Aigara Bikšes vides skulptūru “Ievirpuļot pasauli”

iesūtīts: 2021.03.26 09:53
Madonas pilsēta tuvākā gada laikā iegūs divus jaunus vides objektus. Jau informējām, ka šogad plānots Valdemāra bulvārī, līdzās Mīlestības graviņai un Madonas novada bibliotēkai uzstādīt tēlnieka Norberta Kudiņa veidoto vides objektu NLO, savukārt 2022. gada pavasarī Madonā tiks atklāta tēlnieka Aigara Bikšes veidotā vides skulptūra "Ievirpuļot pasauli!", kas ir labdarības fonda “Cilvēkiem” dāvinājums Madonas novadam.

Labdarības fonds “Cilvēkiem”, kura darbības jomas, līdztekus labdarībai, ietver arī kultūras un veselības veicināšanu, kā arī atbalstu sportam, dāvinot novadam vides skulptūru “Ievirpuļot pasauli” pauž cerību, ka tā priecēs ikvienu – kā iedzimto madonieti, tā pilsētas viesi, vienlaikus sniedzot atbalstu Madonai tās virzībā uz reģiona kultūras centra statusu.

“Latvijas kopējais izaugsmes ceļš iet cauri katra novada, katras pilsētas, katra ciemata attīstībai. Dāvinot Madonai, kā vienai no spilgtākajām Vidzemes pilsētām, skulptūru, vēlamies veicināt tās individualitāti un atpazīstamību,” pastāstīja labdarības fonda “Cilvēkiem” pārstāvis.

Jāpiebilst, ka skulptūra tika izvēlēta fonda veidotā konkursa ietvaros no sešu mākslinieku (Aigars Bikše, Donatas Mockus,Gļebs Panteļejevs, Haralds Gerts, Inese Valtere un Juris Krūmiņš) deviņiem priekšlikumiem. Žūrijas sastāvā piedalījās fonda "Cilvēkiem" komisijas locekļi, nozares profesionālis Ivars Drulle, kā arī divas Madonas novada pašvaldības pārstāves – Būvvaldes arhitekte Silvija Šīre un Attīstības nodaļas ainavu arhitekte Agnese Silupa.

“Madonas pilsēta un tās novads ir viens no bagātākajiem ar koptajām tautas amatiermākslas tradīcijām, tādēļ, respektējot vietas kontekstu (kultūras namu) un idejisko ietvaru, mūs visvairāk uzrunāja Aigara Bikšes darbs "Ievirpuļot pasauli". Šinī darbā saskatījām dinamiku, atraktivitāti, precīzu un tiešu simboliku kā dejotājiem, tā dziedātājiem, tā arī jaunajam lozungam "Esam augstāk". Darbs neuzdod liekus jautājumus un ir visiem skaidri nolasāms. Vēlos uzsvērt, ka līdz ar skulptūras uzstādīšanu skvērā pie kultūras nama, pakārtoti tiks uzlabots skvēra labiekārtojums”, vides skulptūras izvēli pamato Agnese Silupa.

Acīgākie madonieši 8. martā – Starptautiskajā sieviešu dienā droši vien jau pamanīja mākslinieka Aigara Bikšes Madonas kultūras nama pagalmā veikto skulptūras maketēšanu vidē, šajā darbā iesaistot arī deju kolektīva "Kalnagravas" dejotājas, kas iegrieza virpuli tobrīd vēl ar sniegu klātajā teritorijā.

Aigars Bikše par šo procesu saka: "8. marts, manuprāt, ir ļoti simboliska diena skulptūras maketēšanai, kurā attēlota sieviete. Publiskā māksla mūsu pilsētvidē ir veids, kā sabiedrība komunicē savas vērtības, atspoguļojot to, kādi cilvēki mēs vēlamies būt un kādā sabiedrībā mēs visi vēlamies un ilgojamies dzīvot. Veicot maketēšanu dabā pārliecinājāmies, ka izvēlētais skulptūras izmērs atbilst videi. Izvēlējāmies skulptūras novietojumu vadoties no galvenajām gājēju skatu asīm. Esmu pārliecināts, ka laukums pie Madonas kultūras nama iegūs jaunu un spēcīgu identitāti, kā arī ļoti priecājos par iespēju realizēt Madonā šādu vides skulptūru."

Mākslinieks min, ka “Ievirpuļot pasauli" stāsta par Madonas novada vitalitāti, dzīvotspēku ar cieņu un mīlestību pret novada tautas tradīcijām. Skulptūrā attēlota virpuļojoša dejotāja Madonas tautastērpā. Svārku kustība, lidojošā bize un ķermeņa izliekums rada dinamisku skulptūras noskaņu.

Skulptūra tiks veidota no bronzas un uzstādīta uz ieapaļas granīta pamatnes, skulptūras augstums 3,5 m. To plānots atklāt nākamgad, atzīmējot Madonas 96. dzimšanas gadu.

Informāciju sagatavoja: Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas speciālisti

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums