Nozares
Vide VideIzvēlne

Sadarbībā ar mākslinieku Daini Rudeni apgleznota "Sadales tīkla" apakšstacija Madonā

iesūtīts: 2024.09.25 14:50
Sadarbojoties ar Latvijā zināmo mākslinieku Daini Rudeni, jauns veidols piešķirts AS "Sadales tīkls" transformatoru apakšstacijai Madonas centrā. Sev ierastajā rokrakstā mākslinieks uz ēkas ir attēlojis sengrieķu mitoloģijas debesu, zibens un pērkona valdnieku Zevu kā simbolu elektrības spēkam – jo, neapdomīgi lietota, tā cilvēkam var nodarīt kaitējumu. Ar šo gleznojumu "Sadales tīkls" vērš sabiedrības uzmanību uz elektrodrošības lielo nozīmi ikdienā. Mākslas darbs papildināts ar kvadrātkodu, kas ved uz "Sadales tīkla" elektrodrošības interneta vietni arelektribuneriske.lv, kurā apkopoti materiāli elektrodrošības zināšanu pilnveidei.

Gleznojuma autors ir Dainis Rudens, zināms arī ar segvārdu Rudens Stencil, kurš Latvijas un arī Baltijas mērogā jau ir plaši pazīstams ar monumentālajā glezniecībā balstītiem ikoniskiem mākslas darbiem uz ēku fasādēm un brandmūriem. Viens no mākslinieka vērienīgākajiem darbiem ir kopā ar ielu mākslinieku Kiwie tapušais "Saule. Pērkons. Daugava" Tallinas ielā, Rīgā, kas ierindots starp lielākajiem ielu mākslas darbiem Baltijā.

 

"Šī nav pirmā transformatoru apakšstacija, ko sadarbībā ar talantīgiem Latvijas māksliniekiem esam apgleznojuši elektrodrošības tematikā. Tas ir viens no veidiem, kā vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību elektrodrošībai – diemžēl elektrotraumas Latvijā arvien ir klātesošas un no tām katru gadu cieš kā pieaugušie, tā bērni. Papildu efekts – pateicoties māksliniekiem, inženierbūves kļūst par sava veida brīvdabas mākslas galeriju, tādējādi ierastā pilsētas ainava iegūst jaunus vaibstus," saka "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.


"Šis ir mans pirmais relatīvi apjomīgākais darbs dzimtajā pilsētā Madonā, līdz ar to tā ir ļoti liela atbildība. Vienlaikus, manuprāt, šis būs arī sava veida eksperiments, kā vietējā kopiena sadzīvo ar ielu mākslu un vai to pieņem. Sadarbībā ar "Sadales tīklu" radītais Zeva tēls ir gan krāsains un rotaļīgs, gan mazliet biedējošs. Līdzīgi arī elektrība ir gan tāda, kas mūsu dzīvi padara krāšņāku, gan kā bargā tante, no kuras var dabūt pa pirkstiem, ja rīkojas neuzmanīgi. Ceru, ka sabiedrība nolasīs manu vēstījumu un, ieraugot zīmējumu, lieku reizi pārdomās elektrodrošības jautājumus," norāda mākslinieks Dainis Rudens.


Apgleznotā transformatoru apakšstacija atrodas Madonā, Blaumaņa ielā 6A. Ņemot vērā šīs sadarbības efektivitāti, "Sadales tīkls" izvērtēs iespēju arī citviet Latvijā proaktīvi veidot šādus vides mākslas objektus, kas saistīti ar elektrodrošības tematiku. Līdz šim jau ir apgleznoti "Sadales tīkla" infrastruktūras objekti Rīgā, Liepājā, Valmierā.


Sabiedrības izglītošana elektrodrošības jautājumos ir viena no AS "Sadales tīkls" korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm. Nepareizi lietojot sadzīves elektroierīces vai neuzmanīgi rīkojoties elektroinfrastruktūras tuvumā, Latvijā ik gadu no elektrotraumām cieš vairāki desmiti cilvēku. Šā gada augustā reģistrēts jauns antirekords – sadzīviskās situācijās no elektriskās strāvas trieciena cieta 12 cilvēki, to vidū arī pusaudze un piecgadnieks.  

Lai paaugstinātu sabiedrības zināšanas elektrodrošības jautājumos, "Sadales tīkls" īsteno dažādas informatīvas elektrodrošības kampaņas, tostarp organizē infrastruktūras apgleznošanas projektus, ar elektrodrošības lekcijām dodas uz izglītības iestādēm visā Latvijā, kā arī veido vietni arelektribuneriske.lv, kurā atrodami izglītojoši materiāli dažāda vecuma bērniem un jauniešiem.



Video ar darba tapšanas procesu šeit.


Papildu informācija:

Gunta Līne | Komunikācijas direktore | AS "Sadales tīkls"

+371 29432975 | gunta.line@sadalestikls.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums