Nozares
Vide VideIzvēlne

Sosnovska latvāņa ierobežošanas pasākumi Madonas novadā

iesūtīts: 2024.07.12 09:58
Jau trešo vasaru saskaņā ar 2021. gada 16. novembra Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu organizatorisko plānu Madonas novadā 2021. - 2027. gadam Madonas novada pašvaldība veic ar Sosnovska latvāni invadēto teritoriju apsekošanu visā Madonas novadā. Piefiksē invadētās teritorijas, iekartē un brīdina zemes īpašniekus - gan fiziskas, gan juridiskas personas, par normatīvajos aktos noteikto pienākumu iznīcināt Sosnovska latvāni.

Vienlaikus apzinātas ar latvāni invadētas pašvaldībai piederošas zemes vienības visā novadā ~65 ha platībā. Tajās ar ievērojamiem panākumiem ierobežošanas pasākumus veic iepirkuma procesā izvēlēts profesionālis.

Madonas novada pašvaldība izsaka pateicību visiem zemju īpašniekiem, kuri iesaistās “cīņā” ar Sosnovska latvāni, jo trīs gadu periodā ir vērojams invāzijas samazinājums visos novada pagastos, kur to izplatība ir novērota. Tas ir tikai un vienīgi pašu zemes īpašnieku nopelns!

Liels nopelns ir novada lauksaimniekiem, jo koptās lauksaimniecības zemē Sosnovska latvānis praktiski nav novērojams, tomēr aizvien tas turpina izplatību grūtāk kopjamās teritorijās – meliorācijas grāvjos, ūdenstilpņu krastos, pamestu ēku drupās, akmeņu krāvumos, mežmalās.

Aicinām tos zemju īpašniekus, kuri arī šogad saņem brīdinājuma vēstules par sava nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, veikt latvāņu ziedkopu apciršanu/nogriešanu, lai sēklas neturpina izplatību!

Ar informāciju par latvāņu ierobežošanas metodēm, likumdošanu un ierobežošanas pakalpojuma veicējiem iespējams iepazīties Madonas novada pašvaldības tīmekļa vietnē un Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļa vietnē:

Latvāņu ierobežošanas plāns Madonas novadā - Madona.lv

Par Latviju bez latvāņiem! | Valsts augu aizsardzības dienests (vaad.gov.lv)

 

Informāciju sagatavoja: Lelde Celmiņa, Madonas novada pašvaldības nekustamā īpašuma pārvaldības un teritorijas plānošanas nodaļas vides un energopārvaldības speciāliste

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums