Pārmērīga sāls lietošana uzturā paaugstina arteriālo asinsspiedienu. Paaugstināts asinsspiediens savukārt rada papildu slodzi sirdij, veicina aterosklerozes attīstību un vairāku orgānu darbības traucējumus. Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzsver, ka pārmērīga sāls lietošana uzturā palielina kuņģa vēža un nieru slimību risku. Latvijas iedzīvotāji vidēji uzņem vairāk nekā 5 gramus sāls dienā, kas ievērojami pārsniedz rekomendētos 5 gramus sāls dienā (šis daudzums ietver sāli, kas tiek pievienots ēdienam gatavošanas laikā un sāli, kas tiek uzņemts ar gataviem produktiem).
Gandrīz visi rūpnieciski ražotie produkti, ko ikdienā lietojam uzturā, satur sāli, tāpēc ieteicams izpētīt pārtikas produktu marķējumu un izvēlēties tādus produktus, kuros ir mazāk sāls. Tā vietā, lai pievienotu vēl papildu sāli, gatavojot ēdienu mājās, ieteicams izvēlēties garšvielas bez sāls, garšaugus un zaļumus. Ir ieteicams lietot sāli ar joda piedevu jeb tā saucamo jodēto sāli, jo pētījumi apliecina, ka Latvijas iedzīvotāju uzturā ir samazināts joda daudzums, kas var veicināt vairogdziedzera funkciju traucējumu attīstību.
Aicinām aplūkot Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas izstrādātos informatīvos materiālus par sāli, sirds un asinsvadu slimību profilaksi, kā arī veselīga uztura ieteikumiem: