Jānodrošina zobārstniecības pakalpojumu pieejamību bērniem

iesūtīts: 2021.07.09 10:40
Aktuāla problēma Madonas novadā ir bērniem zobārstniecības jautājumā. Parka ielā 6 ar Domes atbalstu ir izveidots zobārstniecības kabinets, kur bērniem ir iespēja saņemt arī higiēnista pakalpojumu. Šobrīd zobārste atrodas ilgstošā atvaļinājumā un nav iespējams atrast zobārstu, kas piekristu aizvietot.

Ar veselības dienesta atbalstu Madonā  marta, maija un jūnija mēnešos Madonā ieradās mobilā zobārstniecības brigāde, sniedzot zobārsta pakalpojumus Madonas novada bērniem. Zobārstniecības pakalpojumu šajos izbraukumos ir saņēmuši 228 bērni. Pierakstu pie speciālistiem administrēja Madonas novada pašvaldības Sociālais dienests. Mobilais zobārstniecības autobuss ieradīsies Madonā arī augustā, par konkrētiem pieņemšanas laikiem informēsim papildus.

Bērnu zobārstniecības jomā situācija ir ļoti satraucoša, par ko liecina arī zobārstniecības klīnikas iDental” zobārstes Nataļjas Jakuševas vēstule, kura saņemta 18.06.2021.:

’’Mani sauc Nataļja Jakuševa, esmu Rīgas zobārstniecības klīnikas iDental zobārts. Pēdējās nedēļas laikā Madonā bijām pagodināti piedalīties projektā- mobilo zobārstniecības autobusu pakalpojumu sniegšanā, kuru maršruti plānoti tikai lauku teritorijās, atbilstoši pakalpojumu pieejamībai bērniem, kuru dzīvesvietas tuvumā zobārstu resursi ir nepietiekoši. 

Vēlos pateikt lielu patiecību personīgi Paeglīša kungam par plānošanu, organizēšanu un projekta nodrošināšanu. Īpaši svarīgi, lai reģionos būtu pieejama zobārstniecības speciālistu palīdzība. Izjūtu cieņu pret visiem iesaistītajiem cilvēkiem un esmu pateicīga, ka šajā projektā varu piedalīties personīgi.

Tomēr jāsaka, ka statistika ir satraucoša. Piecu dienu laikā tika apkalpoti 90 bērni vecumā no 3 līdz 17 g. No visiem bērniem labs mutes veselības stāvoklis bija tikai divām meitenēm- 17 un 7 g.v. un vienam zēnam 3 g.v. Piekritīsiet, ka 3 bērni no 90, jeb mazāk par 3.5% ir tiešām satraucoši. Situācijas nopietnību apliecina fakts, ka pārējiem bērniem mutes vesleības stāvoklis nav vērtējams kā labs vai apmierinošs, bet kā slikts vai ļoti slikts.

Mēs varam  apspriest ārstu pieejamību, diskutēt par reģionālām programmām un atbalstu, varam iepirkt mūsdienīgu aprīkojumu un materiālu- tomēr, ja domājam nevis par problēmas seku novēršanu, bet to cēloņiem- lai cik primitīvi tas neizklausās, ar vienkāršu un pareizu mutes dobuma higiēnu var krietni uzlabot kopējo mutes veslības stāvokli. Jāatzīst, ka runājot ar katra bērna vecākiem, redzu, ka ne visi uztraucas par pareizu savu bērnu mutes higiēnu un kopšanu un neizprot tās svarīgumu. Vecāki, kas bija ieinteresēti, ne vienmēr zina- kā zobi pareizi jākopj.

Uzskatu, ka ārstiem un sociālajiem darbiniekiem ir atbildīgs uzdevums- informēt vecākus un pašus bērnus par profilaksi. Jāstāsta par kopšanas svarīgo nozīmi vesela mutes dobuma uzturēšanā un sekām, kas var iestāties, ja zobus nekops- nepatīkamām situācijām vienā no svarīgākajiem dzīves posmiem - pubertātes periodā. 

Mans lūgums ir katram speciālistam sava amata pienākumu ietvaros pievērst pastiprinātu uzmanību un veikt darbības, kas palīdzēs bērniem un viņu vecākiem saprast mutes veselības situācijas nopietnību. Obligāta būtu cilvēku informēšana par higiēnista apmeklēšanu reizi pusgadā, pareizas zobu birstes un zobu pastas izvēli, par zobu diega lietošanu, sistemātisku zobu tīrīšanu, neaizmirstot regulārus zobārsta profilaktiskos apmeklējumus.’’


Ilze Fārneste,

Madonas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītja p.i. 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums