Madonas slēpotaju starti Zviedrijā

iesūtīts: 2013.12.09 10:27
Ar teicamiem panākumiem no pirmā sniega treniņnometnes atgriezušies Madonas sporta skolas distanču slēpotāji Kitija Auziņa, Raimo Vīgants un Dins Dinārs Gutāns, kas ir iekļauti Latvijas jaunatnes izlases sastāvā.Nometne notika no 15.novembra līdz 3.decembrim Zviedrijas slēpošanas centros Bruksvallarnā un Idrē, kas ir aptuveni 700km no Stokholmas. Pirmā sniega nometnes slēpotājiem ir svarīgas gatavojoties jaunajai sezonai, jo tādejādi slēpotājs sākot slēpot novembrī pierod pie slēpēm un saslēpotie kilometri dod viņam cerības cīnīties par augstām vietām slēpošanas sacensībām, ne tikai Latvijā, bet arī Skandināvijas valstīs,kur ziemas sporta veidi ir prioritāte un sezona sākas jau oktobrī.

Šajā nometnē mūsu sportisti, ne tikai trenējās, bet arī piedalijās sacensībās, kurās sacenstās ar Zviedrijas spēcīgākajiem sportistiem.Par cik uzdevums bija saslēpot kilometrus un sagatavoties ziemas sezonai, sacensības bija kā pārbaude pēc vasārā veiktā darba un pārbaudīt spēkus sacenšoties ar Zviedrijas sportistiem.

Pirmās sacensības bija 24.novembrī sprintā brīvajā solī 1,2km distancā, kur piedalijās Kitija un Raimo. Uz slēpēm tika pavadītas  deviņas dienas, kas nav daudz, lai varētu cīnīties ar spēcīgajiem skandināviem, tomēr ātruma īpašības uz slēpēm var izjust vislabāk sacensībās. Kitija junioru grupā izcīnija 38.vietu un Raimo sacenšoties ar piecus gadus vecākiem junioriem izcīnija 67.vietu no 87. dalībniekiem.Raimo šajās sacensībās bija jaunākais dalībnieks un ar šo startu mūsu sportisti ieskrējās nākamajām sacensībām, kas bija krietni veiksmīgākas.

Nākamās sacensības notika Idrē 100km no Bruksvallarnas pie pašas Norvēģijas robežas un uz sniega jau mūsu sportisti bija pavadijuši 16 dienas, kas jau ir krietni ilgāks laiks un saslēpoto kilometru daudzums ir ievērojami audzis, turklāt esam izbaudījuši arī sacensību garšu.

Idrē sacensības sākas ar sprint 1,2km brīvajā solī, kur Kitija junioru grupā izcīnija 9.vietu un kvalificējās cīņām par medaļām. Lai cīnītos sprintā par augstām vietām ir kvalifikācijas braucienā jātiek 30 labāko vidū un tālāk jāpiedalās izslēkšanas braucienos, kur katrā braucienā piedalās 6.sportistes, kur tālāk tiek divas labākās. Nākamajā kārtā Kitija savā braucienā  izcīnija 2.vietu un kvalificējās pusfinālam, kas garantē vismaz 12.vietu sacensībās. Pusfinālā Kitija palika 6.vietā un tas viņai deva iespēju cīnīties B finālā par 7.-12.vietai.Kitija ļoti labi iesāka un beigās nosargāja savu 9.vietu kopvērtējumā , kas ir augstākai viņas sasniegums starptautiskās sacensībās.

Tikpat veiksmīgs starts izdevās Dinam Dināram Gutānam, kas sprintā kvalificējās kā astoņpadsmitais, tomēr ceturdaļfinālā Dināram salūza nūja un no tālākajām cīņām nācās izstāties.

Tomēr mūsu sportisti šajā dienā bez medaļām nepalika. V16 grupā 1998./99. g.dz zēniem masu startā 4km distance brīvajā solī 30 dalībnieku vidū nepārspēts palika un zelta medaļu izcīnija Raimo Vīgants. Jau no paša sākuma Raimo izvirzijās vadībā, tomēr viens no zviedru slēpotājiem neļāva viņam atrauties un pēc 2km pat izvirzijās vadībā. Raimo turējās līdzi un krietni garākais augumā  zviedru sportists taisnēs sāka kāpināt tempu. Apmēram 1km pirms finiša Raimo vairs negaidija finiša taisni un kāpumā sprinta ātrumā apsteidza zviedru, kas kāpumā nebija tik ātrs.Pirms finiša taisnes Raimo bija atrāvies aptuveni 5 metrus un bija skaidrs, kad viss izšķirsies finiša taisnē. Zviedru sportists  finiša taisnē centās izmantot  savu auguma pārsvaru un tuvojās mūsu sportistam, tomēr Raimo arī palielināja tempu un izrāva uzvaru un atnesa Latvijas komandai zelta medaļu.Tas bija pārsteigums zviedru komentētājiem un viņi vairākas reizes atkārtoja Raimo vārdu un Madonas sporta skolu, ko viņš pārstāvēja šajās sacensībās. Kā Raimo teica pēc finiša, kad zviedru sportists taisnēs bija ātrāks pateicoties savam augumam un garajam solim un grūti bija taisnēs viņam turet līdzi, tāpēc vajadzēja apsteigt viņu kalnā, kur viņš nebija tik ātrs un veikt izšķirošo atrāvienu.

Nākamajā dienā sacensības notika klasikajā solī, kur piedalijās Kitija un Raimo.Šajā solī svarīgs ir, ne tikai slēpju slīdējums, bet arī smēru noturība kalnā, kas neļauj slēpēm slīdēt atpakaļ.Kitija 5km distance izcīnija 18.vietu no 30 startējušām sportistēm, kas ir labs rezultāts, ņemot vērā, ne visai daudzos nobrauktos kilometrus šajā solī.

 Raimo bija jābrauc 4km un šoreiz ar atsevišķu startu pa pāriem savā 99.g.dz zēnu grupā.Šoreiz Raimo uz starta gāja kā favorīts, ko zviedru komentētāji dodoties viņam distance ne vienu vien reiz atkārtoja.Jau ar pirmajiem metriem Raimo no sava starta partnera atrāvās un turēja  augstu tempu.Distanci Raimo veica 11.min 42sekundēs un izcīnija savu otro zelta medaļu šajās sacensībās, savu tuvāko konkurentu apsteidzot par 16 sekundēm.Pēc finiša Raimo teica, kad viņš jutis lielu atbalstu trases malā ne tikai no mūsu komandas , bet arī no skatītājiem,  zviedru treneriem un tiesnešiem, kā arī sportistiem, kas nebrauca klasisko distance, bet cīnijās ar Raimo pirmajā dienā.

Šis ir viens no augstākajiem sasniegumiem mūsu novada distance slēpotājiem starptautiskās sacensībās un Raimo sasniegumi liek cerēt uz sasniegumiem arī turpmāk jau augstākā līmenī.

Agādināšu, kad augstākais sasniegums jauniešu konkurencē  distance slēpošanā 2009. gadā izcīnija Rinalds Kostjukovs, kas Polijā Eiropas jaunatnes olimpiādē sprintā izcīnija augsto 3.vietu, kas vēl joprojām ir vienīgā Latvijas medaļa ziemas olimpiādēs jauniešiem.

Paldies Madonas novada domei par sportistu finansiālu atbalstu, kā arī sportistu vecākiem un skolai par sapratni.

                                                       Madonas sporta skolas treneris:Dainis Vuškāns


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums