Vīgants Rukā pakāpjas par divām pozīcijām iedzīšanā

iesūtīts: 2022.11.28 10:54
Pasaules kausa pirmais posms distanču slēpošanā Rukā (Somija) 27. novembrī noslēdzās ar 20km iedzīšanu brīvajā stilā vīriešiem, kur nepārspēts palika norvēģis Johannes Klēbo, izcīnot jau trešo uzvaru trijās sacensību dienās Rukā. Latvijas vadošais slēpotājs Raimo Vīgants no Madonas finišēja 61.vietā, pakāpjoties sākumā par vienu pozīciju, bet beigās tika ierindots 60.vietā.

Arī vīriešiem vairāki slēpotāji pēdējā dienā nolēma nestartēt, tāpēc 10km klasikā 69.vietu ieguvušais Raimo Vīgants trasē varēja doties kā 62.– 2:15 aiz līdera. Raimo atšķirībā no Patrīcijas nebija iespēju “iesēsties” vairāku slēpotāju grupiņā, jo rezultāti septītajā desmitā nebija tik blīvi.

Raimo visu distanci noslēpoja kopā ar kazahu Kļiminu, kurš sāka divas sekundes vēlāk. Abi pēdējos divos kilometros noķēra arī japāni Ebinu, somu Liekari un šveicieti Fendrihu, kuri ilgāku laiku bija 50 sekundes vai minūti priekšā. Beigās U23 pasaules čempionātā desmitniekā tikušais madonietis pārspēja šveicieti un japāni, finišējot 61.vietā un uzvarētājam zaudējot piecas minūtes. Beigās Vīgants tika ierindots 60.vietā, bet iedzīšanā uzrādīja 58.laiku

Pirmos 4km Johannes Klēbo slēpoja labā tempā, noturot iekrāto pārsvaru pēc klasikas un atrodoties nedaudz virs 20 sekundēm priekšā pārējiem. Taču tad lieliskas stratēģis un finišētājs nolēma vienatnē necīnīties un sagaidīja pakaļdzenošo grupiņu ar 10 slēpotājiem. Turpmākie 15km noritēja pēc Klēbo izdevīgā scenārija, proti, pašās beigās atraujoties no līderu grupā palikušajiem astoņiem konkurentiem un trešo dienu pēc kārtas svinot uzvaru.

Vēlreiz otro vietu ieguva norvēģis Pols Gulbergs. Trešajā vietā finišēja Kalle Halfvarsons, taču zviedrs pie pirmās godalgas šsezon tomēr netika, jo tika diskvalificēts par pareizas trases neievērošanu. Līdz ar to šajā sezonā pie pirmās godalgotās vietas tika Federiko Pelegrīno, starp citu, distancē titulētajam itāļu sprinterim tiekot pirmo reizi karjerā. Šī bija pirmā reize šosezon, kad norvēģi neaizņēma visu goda pjedestālu.

Lieliski nostartēja igauņi, diviem no ziemeļu kaimiņiem tiekot trīsdesmitniekā. Šoreiz labāks bija Johannes Alevs, kuram 20.vieta (+56 sek.) un pirmā reize trīsdesmitniekā, bet 22.vietu (+58 sek.) ieguva Martins Himma, tādējādi visas trīs dienas Rukā tiekot Top30. Šāds sezonas sākums Igaunijai nav bijis daudzus gadus.


Šīs sezonas pirmajā Pasaules kausa posma startā distanču slēpošanā 25. novembrī - klasiskā stila sprinta kvalifikācijā 59 dalībnieču vidū Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada spēja pirmo reizi iekļūt Kūsamo posmā labāko četrdesmitniekā un iegūt 39.vietu (+11,32 sek.). Vīriešiem labāko rezultātu no latviešiem uzrādīja madonietis Raimo Vīgants, kurš 66 dalībnieku vidū bija 51.vietā, esot līderiem vistuvāk kā jebkad Kūsamo (+11,02 sek.).

‌Pirmajā posmā bez pieredzējušajiem PK posmu dalībniekiem un olimpiskajās spēlēs trīsdesmitniekā tikušajiem Patrīcijas Eidukas un Raimo Vīganta Latvijas pārstāvju vidū bija arī četri PK posmu debitanti distanču slēpošanā – Kitija Auziņa, Samanta Krampe, Lauris Kaparkalējs un Niks Saulītis.

‌Otra labākā mūsējo vidū bija madoniete Kitija Auziņa, kura uzrādīja 55.rezultātu (+26,63 sek. un 189 FIS punkti), līdz piecdesmitniekam, kas pēc jaunās sistēmas dotu ieskaites punktus PK kopvērtējumam, pietrūka septiņu sekunžu. 

Eiropas Jaunatnes olimpiskā festivāla zelta medaļas ieguvējs sprintā Lauris Kaparkalējs no Madonas sākumā bija sestā desmita vidū, bet beigās 19 gadus vecais madonietis ieņēma 63.vietu, zaudējot salīdzinoši nedaudz - 17 sekundes, kas deva 140 FIS punktus. Vēl vienam madonietim Nikam Saulītim diemžēl nācās piedzīvot kritienu, kas neļāva nostartēt vēlamajā līmenī, pazaudējot vairākas sekundes un līdz ar to finišējot ar 65.rezultātu (+26 sek. un 216 FIS punkti), bet tik un tā apsteidzot slēpotāju no Ukrainas.

Savukārt, otrajā sacensību dienā, 26. novembrī Pasaules kausa pirmajā posmā distanču slēpošanā vīriešiem 10km klasikā Latvijas vadošais slēpotājs Raimo Vīgants no Madonas ieguva 69.vietu. Trijniekā iekļuva tikai norvēģi, uzvaru otro dienu pēc kārtas izcīnot Johannesam Klēbo, svinot jubilejas 50.uzvaru Pasaules kausa posmos.

Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums