Vīgants atzīstami nostartējis sprintā “Tour de ski”, pirmo reizi šosezon iekļūstot Top50

iesūtīts: 2022.01.03 11:19
Prestižajā distanču slēpošanas seriālā “Tour de ski” atzīstami sprintā nostartējis Latvijas labākais distanču slēpotājs Raimo Vīgants no Madonas, kurš 111 dalībnieku vidū apsteidza vairāk nekā pusi konkurentu un tāpat kā pērn “Tour de ski” pirmajā posmā iekļuva labāko piecdesmitniekā. Otrajā posmā madonietis mocījās ar slēpju “turēšanu” kāpumos un 104 dalībnieku konkurencē 15km klasiskā stila distancē ar intervāla startu ierindojās 82.vietā.

Raimo Vīgants pagājušajā gadā savu pirmo “Tour de ski” sāka ar 44.vietu sprintā brīvajā stilā un gandrīz to pašu atkārtoja arī šogad, uzrādot 47.laiku (+12,65 un 96 FIS punkti), tikai četras sekundes simtdaļas paliekot aiz pazīstamā Endrjū Masgreiva, kurš pirms dažiem gadiem Norvēģijas čempionātā pārspēja visus norvēģus. Madonietis līdz ar to pirmo reizi šosezon iekļuva Top50.

Līdz trīsdesmitniekam jeb ceturtadaļfinālam latvietim pietrūka nepilnas trīs sekundes. Vīgantu tikai nedaudz (0,4 sek.) apsteidza labākais no igauņiem Marko Kilps, bet aiz Raimo palika vairākkārtējais olimpiskais čempions distancē un savulaik arī PK posmos sprintā godalgotās vietas izcīnījušais šveicietis Dario Kolonja, kā arī krievi Aleksejs Červotkins un Deniss Spicovs.

Finālā cerības nevienam neatstāja pasaules labākais sprinteris Johannes Hesflots Klēbo no Norvēģijas, aiz sevis atstājot francūžus Ričardu Žuvu un Lukasu Šanavā. Tā vairākkārtējam olimpiskajam un pasaules čempionam bija 42.uzvara PK posmos.

Igaunijas komandā trenējošajam Raimo Vīgantam tāpat kā Patrīcijai Eidukai pēc lieliskā starta pirmajā dienā sprintā nākamajā dienā 15km klasikā ar intervāla startu sniegotos laikapstākļos nācās pamocīties un samierināties ar tālu vietu un lielāku laika deficītu nekā citos šīs sezonas startos. Līdz ar to diemžēl nesanāca šī gada tūrei pielikt skaistu punktu. Jau pirms tūres bija zināms, ka, tā kā Igaunijas komanda trešdien dodas mājup, tad madonietis piedalīsies tikai pirmajos divos posmos. Līdz ar to trešdienas starts 2020.gada pasaules U23 čempionāta 9.vietas ieguvējam bija pēdējais šī gada “Tour de ski”.

Līdzīgi kā Patrīcija arī Raimo slēpes nebija pietiekami labi sagatavotas, līdz ar to arī madonietis pēc sekmīgās pirmās dienas otrajā posmā uz labu rezultātu nevarēja cerēt. Beigās Raimo no uzvarētāja Īvo Niskanena atpalika gandrīz četras ar pusi minūtes (4:23). Pirms mēneša PK posmā Rukā šajā pašā distancē Somijas klasikas meistaram un uzvarētājam Vīgants zaudēja mazāk nekā trīs minūtes.

Aiz Niskanena otro vietu ieguva un pēc vairāku startu pārtraukuma trijniekā atgriezās nestabilu sniegumu šajā sezonā rādošais krievs Aleksandrs Boļšunovs. Tikmēr pirmo reizi šosezon trijniekā tika norvēģis Pols Gulbergs, kurš aiz sevis ceturtajā vietā atstāja savu tautieti un sprinta “karali” Johannesu Klēbo. Savu šī gada labāko rezultātu, kas sasniegts janvārī, atkārtoja sešinieku noslēgušais itālis Frančesko de Fabiāni.

Raimo pastāsta, ka snigšana viņu nav satraukusi, bet drīzāk otrādi – priecējusi. “Kopumā šodien (15km klasikā – aut.piez.) gāja interesanti. It kā biju mazliet iepriecināts par laikapstākļiem, jo cerēju, ka šis smagais laiks man būs parocīgs,” par savām cerībām un domām pastāsta Raimo. “Sākot sacensības, likās, ka ātrums ir labs, bet, nonākot līdz trenerim un sadzirdot laiku, cik atpalieku no vadošajiem, biju pārsteigts,” savu vilšanos par lielo atstarpi neslēpj Latvijas izlases līderis vīriešiem.

Raimo skaidro, ka slēpes slīdējušas labi, taču atspēriena zona nebija īsti pareizi iesmērēta, kā rezultātā sanāca sarežģījumi kāpumos. “Mocījos šoreiz tieši kalnos, lai iegūtu atspērienu,” skaidro Vīgants, piebilstot, ka pirmajā dienā sprintā sajūtu ziņā juties labāk, bet klasikas distancē esot bijusi sajūta, ka it kā “bremzes” uzliktas. 



‌Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums