Vīgants Somijā uzrāda savu augstvērtīgāko rezultātu Pasaules kausa posmos

iesūtīts: 2021.11.30 09:13
Šīs sezonas pirmais Pasaules kausa posms distanču slēpošanā norisinājās Somijas pilsētiņā Rukā.

Klasiskā stila sprinta kvalifikācijā 70 dalībnieču vidū Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada spēja iekļūt labāko piecdesmitniekā un iegūt 50.vietu (+11,37 sek.), kas ir viņas labākais rezultāts Pasaules kausa posmos klasikas sprintos rezultāta, ne vietas izteiksmē. Vīriešiem labāko rezultātu no latviešiem uzrādīja Raimo Vīgants, kurš 76 dalībnieku vidū bija 69.vietā un laika ziņā atpalika mazāk nekā jebkurš cits no mūsējiem savulaik (+14,91 sek.).

Vīriešiem, kur parasti sezonas pirmajā posmā dalībnieku skaits ir pāri simtam, šoreiz startēja tikai 76 slēpotāji. Raimo Vīgants līdz šim Pasaules kausa posmos bija piedalījies sešas reizes, bet sprintos – trīs. Pirmo reizi startējot Pasaules kausa posmā tieši Rukā, madonietim pēc jaunās sistēmas, kur starp vadošajiem ieliek kādu zemāku pēc FIS punktu reitinga, sanāca īpašs iesākums, proti, sanāca startēt ar otro numuru starp titulētajiem norvēģiem – aiz Emīla Iversena un tieši pirms paša Johannesa Klēbo. Raimo 76 dalībnieku vidū kvalifikācijā uzrādīja 69.laiku, taču no vadošajiem laika ziņā atpalika maz – 14,91 sekundi. Tik maz neviens klasikas sprintā no Latvijas vadošajiem vīriešu slēpotājiem nav zaudējis.

Raimo iesāka ļoti ātri, pēc 0,7km esot 44.vietā un 1,2 sekundes aiz trīsdesmitnieka. Beigās madonietim 69.vieta un deficīts līdz trīsdesmitniekam – gandrīz septiņas sekundes.

Vīgants 15km klasikā ar intervāla startu finiša līniju šķērsoja divas minūtes un 53,2 sekundes aiz uzvarētāja mājinieka Īvo Niskanena, kurš distancē pavadīja 33 minūtes un 8.6 sekundes. Madonieša sasniegtais rezultāts deva 69,68 FIS punktus, kas ir labākais viņa rezultāts PK posmos distancē.

Svētdien ļoti lielā jauktumā Raimo sāka 15km iedzīšanu brīvajā stilā, neko daudz nezaudējot vadošajiem, bet drīz vien izstājās.

Rukas posmu madonietis kopumā vērtē kā labi aizvadītu posmu. “Klasikas sprints padevās diezgan labi. Varbūt tehniski nepareizi nobraucu pēdējo kalnu pirms finiša, kur nācās pazaudēt pāris sekundes. Vajadzēja kāpt ārā no klasikas sliedes un skriet, tā vietā es izvēlējos palikt "špūre", kur beigās zaudēju laiku,” skaidro Raimo, piebilstot, ka ar pieredzi jau nāks arī labāks izpildījums.

15km klasiskajā stilā uzdevums bijis līderiem nezaudēt vairāk kā trīs minūtes, ko arī izdevās izpildīt. “Kopumā skatoties, aizvadīju labu sacensību dienu, Vēl drusku ir nianses, kur ir jāpiestrādā, kā, piemēram, stumšana un trases līdzeno gabalu atstrādāšana, kur pazaudēju laiku,” par 15km klasiskā stila distanci stāsta pagājušā gada pasaules U23 čempionāta 9.vietas ieguvējs. 

“Pēdējā diena bija auksta, līdz ar to es arī ļoti šaubījos par startēšanu. Sacensību žūrijai darbs bija salīdzinoši saraustīts, līdz ar to vēl 30 minūtes līdz statam nebija skaidrs, vai sacensības notiks, kā rezultātā sacensību gaisotnē bija neziņa. Iesildoties jau jutu, ka īsti nevaru iesildīties un nevaru pamodināt ķermeni, un aukstums par sevi lika manīt. Starts arī bija ļoti haotisks, bet mans starts bija grupas vilnī. Sākums padevās salīdzinoši labs, bet tad trešā apļa sākumā ar poļu slēpotāja palīdzību salauzu nūju, kas lika atkrist no grupas, kā arī nūja, ko dabūju, nebija man parocīga. Aukstums, nejušanās labi, veselības saudzēšana lika man pieņemt lēmumu beigt sacensības, jo šis ir tikai sezonas sākums un galvenie starti ir tikai priekšā,” skaidro Vīgants.

Ivars Bācis

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums