Raimo Vīgants Somijā veiksmīgi uzsācis jauno slēpošanas sezonu

iesūtīts: 2021.11.15 09:44
Pagājušajā nedēļas nogalē no 12.-14.novembrim Somijas ziemeļu ciematā Muonio norisināsies ikgadējās, ļoti spēcīga sastāva Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensības distanču slēpošanā, kur sezonu atklāja arī vairāki Latvijas slēpotāji un biatlonisti, ieskaitot izlases līderi vīriešiem distanču slēpošanā Raimo Vīgantu no Madonas.

Madonas novada pašvaldības atbalstītais Raimo Vīgants faktiski visu oktobri pavadīja augstkalnes nometnē Austrijā oktobri. Dažas dienas paesot Latvijā, šajā sezonā pasaules kausa kopvērtējumā rollerslēpošanā otro vietu ieguvušais Madonas slēpotājs devās uz Muonio, lai atklātu jauno sezonu. Iesākums Raimo izdevās ļoti labs.

Allaž Muonio pulcē vairākus no vadošajiem pasaules distanču slēpotājiem, un izņēmums nebija arī šī reize. Vīriešiem bez līdera Aleksandra Boļšunova bija pieteikušies pārējie Krievijas izlases vadošie slēpotāji ar pasaules kausa vicelīderi Ivanu Jakimuškinu, kā arī pasaules kausa sezonu desmitniekā noslēgušajiem Denisu Spicovu un Artjomu Maļcevu, kā arī vairāku pasaules kausa posmu uzvarētāju Sergeju Ustjugovu  priekšgalā, Olimpiskais un pasaules čempions Īvo Niskanens no Somijas, sprinta raķete un daudzkārtējais pasaules kausa posmu uzvarētājs no Itālijas Federiko Pellegrīno un panākumus guvušais komandas biedrs Frančesko Defabiani, šī gada pasaules vicečempions sprintā Ēriks Valness no Norvēģijas un viņa komandas biedrs Fins Krogs, kurš ir pasaules čempions stafetē, kā arī maratonu slēpojumu leģenda Staņislavs Rezačs no Čehijas.

Pirmajā sacensību dienā 1,4km klasiskā stila sprintā Raimo Vīgants ieņēma 45.vietu 73 dalībnieku konkurencē. Raimo pēc FIS punktu reitinga bija 27., tāpēc iekļūšana trīsdesmitniekā jeb kvalificēšanās ceturtdaļfinālam nebija pavisam droša, bet iespējas nenoliedzami saglabājās. Madonietis 1,4km veica 3:09,66, kas deva 45.vietu un 166 FIS punktus, no līdera atpaliekot divdesmit sekundes, bet līdz izslēgšanas braucieniem jeb trīsdesmitniekam pietrūkstot nepilnām 4 sekundēm. Pasaules čempionātā martā Vīgants sprintā klasikā bija zaudējis vairāk, tāpēc Muonio rezultāts liecināja par progresu.

Otrajā sacensību dienā 15km klasiskā stila distancē ar intervāla startu 97 dalībnieku vidū pagājušā gada pasaules U23 čempionāta 9.vietas ieguvējs no Madonas apdzina vairāk nekā pusi un ieguva 44.vietu. 22 gadus vecais latvietis pēc pirmās trešdaļas distances atradās piektā desmita vidū un tā arī noturējās līdz pat beigām. Arī laika ziņā madonietis no vadošajiem atpalika vienmērīgi, kas apliecina, ka bija ļoti labi sadalījis spēkus. Vietu ziņā viņš ieguva gandrīz to pašu ko sprintā, proti, 44.vietu.

Atpalikšana no uzvarētāja, titulētā soma Īvo Niskanena, trīs ar pusi minūtes (94 FIS punkti) 15km klasikā ir ļoti labs rādītājs. Tā kā uzvarētājs ir Niskanens, tad faktiski var rēķināt 94 FIS punktu vietā 74, jo atšķirībā no pasaules kausa posmiem uzvarētājam nav 0, bet 20 FIS punkti. Interesanti, ka četras vietas un 12 sekundes aiz madonieša ierindojās iepriekšējo gadu pasaules čempions stafetē Fins Hogens Krogs, kurš, tiesa, ir ļoti tālu no savas kādreizējās formas.

Noslēdzošajā dienā 15km brīvajā stilā vīriešiem 82 dalībnieku konkurencē pārliecinoši labākais no latviešiem bija madonietis Raimo Vīgants, kuram 35.vieta. Un tas, neskatoties uz to, ka Raimo startēja jau trešo dienu pēc kārtas, kamēr biatlonisti bija atpūtušies.

Vīgants visu distanci noturējās ceturtā desmita vidū, laika ziņā līderiem zaudējot pakāpeniski un maz – vidēji 43 sekundes uz 5km. Beigās madonietis titulētajam somam Īvo Niskanenam, kurš palika nepārspēts otro dienu pēc kārtas, zaudēja 2:09 (72 FIS punkti). Tik tuvu Raimo pasaules vadošajiem vēl nebija bijis. 52 sekundes distancē vairāk par Vīgantu pavadīja Roberts Slotiņš, kurš ieņēma 52.vietu (+3:01) un par 8 sekundēm apsteidza otru mūsu biatlonistu Patrijuku.


Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums