Pārskats par programmas "Latvijas skolas soma" aktivitātēm Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā

iesūtīts: 2019.09.20 13:58
Īss pārskats par īstenotajām aktivitātēm no skolēnu redzes punkta.

11. klases ekskursija uz Liepāju (konkurss "Labākā klase")  27.04.2019 


Šī gada 27. un 28. aprīlī  Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas  11. klase devās ekskursijā uz Liepāju. Devāmies ceļā sešos no rīta.

Pirmajā dienā gida pavadībā devāmies pastaigā pa Liepāju. Apskatījām Liepājas vecpilsētu - Rožu laukumu, Dzintaru koncertzāli, Liepājas universitāti un citas ievērības cienīgas vietas. Vakarā bija brīvais laiks, kurā varējām doties pastaigāties un izbaudīt pilsētas skaistumu. Visi izvēlējās doties pastaigā uz jūru.

Otrajā dienā devāmies apskatīt Liepājas ezeru. Devāmies pastaigā pa taku gar ezeru un uzkāpām skatu tornī, no kura varējām baudīt skaistu skatu. Vēlāk devāmies apskatīt arī Karostas cietumu.

Ekskursija bija izdevusies, jo labi pavadījām laiku ,un visi atgriezās mājās ar pozitīvām emocijām.

 

Sindija Skrupska, 11. klase



7.klases skolēni par filmu "Bille"  18.04.2019 

Pilnmetrāžas spēlfilma ,,Bille” ir filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas darba motīviem.

Daļēji autobiogrāfiskais romāns ,,Bille” par bērnību un bērna pasauli 20. gadsimta 30. gadu Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, kas iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. Par  ko, mūsuprāt, vēstīts filmā?-,,Filma ir par meiteni, kurai ir ne pārāk labi vecāki; par senākiem /agrākiem laikiem un notikumiem Latvijā kādā ģimenē; par 30.gadu Latviju; par lauksaimniecības ziedu laikiem Latvijā ; par rūpēm un mīlestību; par brīnumzemi- Leiputriju. ”Galveno, mazās Billes lomu atveido Rūta Kronberga. Uz sadzīviski kolorītā vēstures fona filmā ieraugāms, ka cilvēciskās attiecības un bērnu sapņi tolaik ir tādi paši kā šodien. Meitenei ir sapnis izlauzties no nabadzības pasaules un mazvērtības žņaugiem, tas ir Billes personības ceļš pretī izaugsmei. Reālajai Billei, kura ir pati rakstniece Vizma Belševica, izdevās atrast savu ceļu, un tas pierāda - sapņi spēj īstenoties. Kāda, mūsuprāt, ir Bille?- ,,Gudra, zinoša, apdāvināta, talantīga, zinātkāra, arī ziņkārīga, neatlaidīga, jauka, kautrīga un bikla, draudzīga, izpalīdzīga , uzmanīga, patiesa, jūtīga,  taču nabadzīga, ietiepīga, cieš no netaisnības un pāri darījumiem. Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiek maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām. Pilnmetrāžas spēlfilmas  ,,Bille’’ radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Ināra Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, grima māksliniece Gunda Zvirbule, rekvizītu māksliniece Dace Rožlapa, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova - Jēkabsone.

Kuras epizodes vērtējam kā spilgtākās un atmiņā paliekošākās?

-,,Visa filma ir epizožu karuselis, grūti izvēlēties kādu vienu-īpašu, spilgtāko ,atraktīvāko sižeta notikumu , un tomēr- kristības(kristāmais vārds Sibilla vai Vizma?), mātes un tēva sarunas nejaušā noklausīšanās par Billes talantu, trauka ierakšana zemē ar laika kapsulas nozīmi, tēva iedotie 2 lati ar laimes formulu-,,Pērc sev ko gribi un izpriecājies!”, iepirkšanās veikalā uz parāda-veikalnieka ieraksti parādnieku  burtnīcā, tēva jāšana govs mugurā un neveiklā ,bet sāpīgā galvas atsišana un krišana, gulēšana bezsamaņā, bērnu aiziešana no mājām-mērķtiecīgā došanās uz Nekurzemi un  patiesā paļāvība ceļam uz  Laimīgo zemi, Leiputriju.” Vizma Belševica par savu radošo darbu ir tikusi nominēta Nobela prēmijai literatūrā, saņēmusi Trīszvaigžņu ordeni, K. Goppera fonda balvu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu. Taču būtiskākais ir tas , ka Vizma Belševica kļuvusi par vienu no lasītāju iemīļotākajām autorēm ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Cik zvaigznes piešķiram  simtgades filmai, ko kopīgi noskatījāmies Ļaudonas KN 18.aprīlī?No 3 zvaigznēm (,,nav nekāda jautrā, izklaidējošā filma, diezgan nopietna, pat drūma, lika aizdomāties par sevi un savu ģimeni” līdz 10 zvaigznēm („interesanta, aizraujoša, informatīvi izglītojoša filma, meitenes patiesi reālais dzīvesstāsts ar pazīstamiem aktieriem-lomu atveidotājiem, varēja arī pasmieties, gribējās zināt, ar ko beigsies vēstījums, nenožēloju, ka aizgāju un noskatījos”). Kopumā, aprēķinot vidējo vērtējumu, filmai piešķiram 8 zvaigznes!



 Klasē kopīgi lasīto informāciju saskaņoja ar klasesbiedru domām, iepazīstoties ar atbildēm uz jautājumiem, kā arī foto materiālu internetā meklēja  Artūrs un Ilmārs




3. aprīlī, "Skolas somas" ietvaros, izrāde "Pavasaris" Madonā.  03.04.2019 

Š. g. 3. aprīlī "Skolas somas" ietvaros, Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas 9. un 10. klases skolēni devās uz izrādi "Pavasaris". Mūsdienīga un muzikāla izrāde, kura atspoguļo jauniešu dzīves problēmas skolā un ārpus tās, stāsta par četriem draugiem, viņu dzīvēm, problēmām un pārdzīvojumiem.

Šī izrāde šķita jauniešiem saistoša un interesanta. Priecē, ka teātra aktieri paši spēlēja ļoti zināmas un populāras gan latviešu, gan ārzemju dziesmas. Pēc izrādes beigām varēja ļauties pārdomām par dzīvi, pasauli, ģimeni un draugiem. 

 

Viktorija Korlaša, 9. klase 


6. klases ekskursija uz Rīgu.  19.03.2019 

      Š. g. 13.martā Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas  6. klases skolēni  devās ekskursijā uz Rīgu: "Gaismas pili" un Dailes teātra izrādi "Planēta Nr. 85" projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Latvijas Nacionālo Bibliotēku mēs apmeklējām no 12. stāva līdz 1. stāvam. No 12. stāva augšas var redzēt skaistu skatu uz Vecrīgu. Lai katrs apmeklētājs tiktu iekšā, viņam iedeva ieejas karti, bez tās viņš nevar apskatīt bibliotēku.

Latvijas Nacionālā Bibliotēka ir ļoti skaista gan no ārpuses, gan iekšpuses. Tajā ir ļoti daudz grāmatu, aptuveni 2 miljoni. Gaismas pilī bieži tiek rīkoti gan pasākumi, gan lekcijas.

      Pēc ekskursijas no "Gaismas pils" mēs devāmies uz Dailes teātra izrādi "Planēta Nr. 85". Visvairāk mums patika jocīgais Čebureška un savādais onkulis - Leonīds Brežņevs.

Mēs ieteiktu arī citām klasēm aizbraukt uz šo izrādi, jo tā ir interesanta un piedzīvojumiem piepildīta.

 

‌6. klases skolniece

Krista Zālīte

 

4. klases ekskursija uz Rīgu un Jelgavu  05.03.2019 

2019.gada 9.februārī Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas 4.klase devās pašu nopelnītā un iespaidiem bagātā ekskursijā.

Projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros iepazināmies ar Latvijas Dabas muzeja ekspozīciju, kur uzklausot gides stāstījumu skolēni praktiski izbaudīja jau dabaszinību stundās apgūto.  Aktīvākie izjuta zemestrīces iespaidus, iepazina zemūdens pasauli. Ar interesi vērojām Latvijas un pasaules dzīvnieku un augu pasaules dažādību.

Jaunus iespaidus par grāmatu pasauli guvām Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur skolēni iepazinās ar dažādajām pieejamajām izstādēm un plašajām bibliotēkas telpām. Gides stāstījums rosināja interesi par grāmatu lasīšanu un fantāzijas pasauli – senākās grāmatas, mazākā un lielākā grāmata – to visu bērni skatīja paši! Pirmā latviešu folkloras glabātuve – Dainu skapis un Krišjāņa Barona nenovērtējamais darbs! Paldies gidei par interesantajiem faktiem, ko uzzinājām.

Ar dažādām izjūtām braucām uz Bibliotēkas virsotni, kur pavērās brīnišķīgs skats uz Rīgu, izbaudījām to!

Ekskursija noslēdzās Jelgavā, ar 21. Ledus skulptūru festivāla apmeklējumu, kura ielūgumus skolēni nopelnīja paši, klases audzinātājas vadībā piedaloties kolāžu konkursā „Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā”. Kolāžu konkursa tēma – Ziemas stāsts. Izbaudījām ne tikai fantastiskās ledus skulptūras, bet iepazinām arī to veidošanas procesu!

Ekskursija bija iespējama pateicoties pašu apzinīgam un čaklam darbam 1. mācību semestrī – nopelnīts Labākās klases tituls 4.-8.klašu grupā un autobuss ekskursijai. Paldies klases audzinātājai Aijai Driksnai par ieguldīto darbu un jauko ekskursiju! Brauciens nebūtu iespējams bez pagasta pārvaldes nodrošinātā autobusa, paldies šoferim Jurijam Simsonam par izturību!

 

                                                                                                                                   Apkopoja sk.  Rita Avotiņa


Izrāde "Planēta Nr. 85" Rīgā, LNB apmeklējums.  28.02.2019 

      Š. g. 23. februārī Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas 8.klase devās Latvijas skolas somas ietvaros uz ekskursiju -  Latvijas Nacionālo bibliotēku un Dailes teātri, izrādi "Planēta Nr. 85’’.

Bibliotēka ir mūsdienīgs informācijas un kultūras centrs, kas pašmāju un ārvalstu apmeklētājiem piedāvā plašas iespējas – apmeklēt visdažādākās tematikas lasītavas, piedāvājot grāmatas, periodiku, audio/video ierakstus un retus izdevumus. Publiskai apskatei bibliotēkā izvietots arī Dainu skapis – pasaules mēroga kultūras vērtība, kas iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" reģistrā. Gaismas pilī regulāri tiek rīkotas dažādas izstādes, koncerti un lekcijas, šeit pieejams bezvadu internets, kafejnīca un restorāns, kā arī –visskaistākais skats uz Vecrīgu.

Ekskursijā pa Nacionālo bibliotēku mūs pavadīja gide, kas mums stāstīja par katru stāvu un tā nozīmi un vietu kas tur atrodas. Ar liftu mēs uzbraucām uz 11. stāvu, tālāk devāmies ar kājām. 12. stāvā bija patstāvīgā izstāde par arhitektu Gunāru Birkertu. Redzējām Latvijā pašu mazāko grāmatu (1 rūtiņas) izmērā. Kā arī mūs aizveda pie gleznas, kura bija veidota no briļļu lēcām, un zem kurām varēja saskatīt dažādus attēlus.

     Pēc tam mēs devāmies uz Dailes teātri, kurš bija ļoti interesants. Mums viss vairāk patika Leonīds Brežņevs. Mēs ieteiktu arī citām klasēm aizbraukt uz teātri, lai noskatītos kādu izrādi. 

 

8. klases skolnieces

Krista Solovjova un Karīna Krista Orlovska


"Latvijas skolas somas" ietvaros dokumentālā filma "Lustrum"  28.01.2019 

Nopietnas lietas, pārdomu izraisošie fakti iederas vecāko klašu skolēniem, tāpēc 8.-12. klases skolēni kopīgi skatījās latviešu dokumentālo filmu "Lustrum". Pēc filmas noskatīšanās - pārrunas kolektīvos! 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums