Atklāj ģitāru ekrānā

iesūtīts: 2022.12.21 12:34
Dzelzavas speciālās pamatskolas skolēniem programmas "Latvijas Skolas soma ietvaros bija iespēja noklausīties lekciju "Atklāj ģitāru ekrānā”, ko ļoti profesionāli vadīja ģitārists Jānis Bērziņš. Jānis Bērziņš ir profesionāls ģitārists, kurš absolvējis Jāzepa Vītola mūzikas akadēmiju un Gildfordas mūzikas akadēmiju.

Ģitārists un komponists ir uzrakstījis divus solo albumus – instrumentālās mūzikas albumu – “Alpīnists” un “Intervija”, kurš ir arī kā koncertieraksts un skatāms kanālā YouTube, kā arī šajā kanālā ir arī dažādas ģitāras meistarklases.

Lekcijā skolēni iepazina dažādas ģitāras – akustisko ģitāru, elektrisko ģitāru, basa ģitāru un ka  ģitāru var spēlēt arī kā bungas. Ļoti saistošā stāstījumā arī iepazina dažādus mūzikas stilus – instrumentālo mūziku, džeza mūziku, rokmūziku, baroka laika mūziku un mūsdienu mūzikas aranžējumus, bija iespēja saklausīt dažādus ģitāras skaņas tembrus.  Lektora  stāstījums bija ļoti vienkāršs un saprotams bērniem, un vienmēr lektors parādīja kādu mūzikas piemēru. Lektors iepazīstināja bērnus arī ar dažādiem palīglīdzekļiem, kuri tiek pielietoti ģitāras spēlē. Lekcijas beigās bija iespēja arī vērot, cik vienkārši var iemācīties nospēlēt pirmos akordus uz ģitāras un, ja ir blakus profesionāls mūziķis, tad pat var izveidot pirmo kompozīciju, spēlējot tikai vienu akordu uz ģitāras. Lekcijā arī nonāca pie secinājuma, ka ģitāra ir jāsāk spēlēt ar ļoti vienkāršiem akordiem, nedrīkst steigties un jāmāk klausīties. Mūzikas un arī citās stundās, kad runā skolotājs ir jāklausās, tas attīsta bērnu dzirdi un rada harmoniju kopā muzicējot. Visiem ir  iespēja attīstīt savas muzikālās prasmes, ja ir tik vēlme to darīt.

Ziemassvētku pasaka

Koncertlekcijā “Ziemassvētku pasakas” Jānis Moisejs klausītājus  iepazīstina ar slavenākajām Anglijas, Vācijas, Dānijas, Latvijas un citu tautu pasakām. Pasaku motīvus caurvij skaistas Ziemassvētku dziesmas aktiera izpildījumā.

Ar šo koncertuzvedumu mākslinieki uzbur siltu un mājīgu Ziemassvētku noskaņu, liek aizdomāties par galveno svētku vēstījumu.

Pēc lekcijas skolēniem tiek piedāvāts aizpildīt anketu un dalīties savos iespaidos. Tiek pievērsta uzmanība tikumiskajām vērtībām – dzīvot ar tīru sirdi, būt laipniem, godīgiem, uzcītīgiem, devīgiem, paklausīgiem, pacietīgiem.

Skolēniem nācās parādīt savu erudīciju atminot krustvārdu mīklu, nosaukt pasaku varoņus, kuriem piemīt pārrunātie tikumi.

 Tiek pārrunāts, kā skolēni izprot teicienu ‘’dots devējam atdodas’’, kā pagātne, tagadne, nākotne ietekmē turpmāko dzīvi un liek pārskatīt savu attieksmi pret dzīvi, kā ikdienas burzmā nepazaudēt to brīnumaino sirds atslēgu, kas atver mūsos ticību un mīlestību. 


Materiālu sagatavoja Inga Ciunele

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums