Izstādes “Rotko atspulgi” atklāšana

Notiek: 14. septembris 13:00 - 15:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā no 14.septembra līdz 27.oktobrim būs apskatāma Rotko muzeja krājuma izstāde “Rotko atspulgi”. Sadarbība starp muzejiem ir veidojusies jau 2018.gadā, kad Madonā bija eksponēta Rotko muzeja (toreiz Daugavpils Marka Rotko mākslas centra) glezniecības kolekcijas izstāde “Zelts”.

Rotko muzeja pirmsākumi rodami 2013.gadā, kad Daugavpilī tika atklāts daudzfunkcionāls, pasaules slavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko vārdā nosauktais mākslas centrs. 2023.gadā Rotko centrs ieguva akreditēta muzeja statusu un šobrīd ir vienīgais muzejs Austrumeiropā, kura kolekcijā ir Marka Rotko darbu oriģināli.
Izstāde “Rotko atspulgi” tver Marka Rotko abstraktā ekspresionisma atbalsis mūsdienu mākslā. Eksponētie darbi tapuši, šodienas autoriem iedvesmojoties leģendārā mākslinieka daiļradē. Darbu izlase atklāj, kā Rotko klasiskā perioda krāsu laukumu kompozīcijas, kuru atšķirības zīme ir spēja raisīt spēcīgu emocionālu pārdzīvojumu, turpina rezonēt divdesmit pirmā gadsimta mākslinieku radošajos meklējumos.
Izstādē aplūkojami vairāk nekā divdesmit autoru darbi glezniecības un grafikas medijos no Rotko muzeja kolekcijas. Tos veidojuši mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Polijas, Nīderlandes. Lielbritānijas, Grieķijas, ASV, Austrālijas un Taivānas. Pārstāvētie autori piedāvā šodienīgas interpretācijas par Marka Rotko māksliniecisko valodu, pievēršoties tādām pārlaicīgām un universālām tēmām kā krāsu psiholoģija, garīgums, cilvēka eksistence un attiecības ar pasauli.
“Rotko atspulgi” nav tikai veltījums divdesmitā gadsimta mākslas ģēnija radošajam mantojumam un viņa radītā glezniecības stila paliekošajai ietekmei. Tas ir aicinājums uz dialogu par abstraktā ekspresionisma aktualitāti un spēju uzrunāt skatītāju šodienas trauksmainajā un stimuliem pārsātinātajā pasaulē.
Aicinām uz izstādes atklāšanu 14.septembrī, plkst.13.00,  Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs, Skolas ielā 10A.

 

Informāciju iesūtīja: Katrīna STAFECKA mākslas izstāžu kuratore, tālr. 64823844

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums