“Ērikam Caunem 100” – piemiņas izstāde vestienietim, pedagogam un gleznotājam

Notiek: 7. augusts 10:00 - 8. septembris 18:00
MADONA; Madonas novada bibliotēka, konferenču zāle

Man darbā galvenais ir krāsu attiecības: tumšais- gaišais, tonālās attiecības. Ja nebūtu krāsainības, es nemaz nemālētu. Ja nebūtu tā krāsainā pasaule, diez vai es vispār ar to nodarbotos. /Ē. Caune/

Mākslinieks dzimis 1924. gada 4. jūlijā Liepājā, kā trešais bērns strādnieku ģimenē. Pēc Liepājās 2. latviešu pamatskolas beigšanas iestājās Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvajā nodaļā. Topošā mākslinieka interesi piesaistīja Valsts Liepājas teātris, kur sākotnēji strādāja par dekorāciju gleznotāju, par palīgu, vēlāk patstāvīgā darbā. 1943. gadā tika iesaukts Latviešu leģionā.  Frontē ieguvis nopietnu ievainojumu, tika evakuēts uz Vāciju, kur kara beigās nonāca ASV armijas gūstā.  Atgriežoties no leģiona gaitām, izstrādājis diplomdarbu  - dekorāciju un kostīmu metus Annas Brigadares lugai “Sprīdītis”. 1946. gadā kļuva par Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības fakultātes studentu, pēc kuras beigšanas tika norīkots darbā Rīgas Valsts drāmas teātrī par dekoratoru.  Vēlāk Ēriks Caune ar savu dzīvesbiedri Rasmu pārcēlās uz Vestienas pagasta “Lejiņās”, un strādājis kā skolotājs  Gaiziņkalna, Mārcienas un  Liepnas skolās. No 1957. gada līdz 1977. gadam strādājis par speciālo priekšmetu pasniedzēju, Dekoratīvās nodaļas vadītāju Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā.  Kopš 1972.gada ir bijis Mākslinieku Savienības biedrs. 1977. gadā mākslinieks kopā ar ģimeni pārceļas uz pastāvīgu dzīvi  savu senču dzimtenē Vestienas “Lejiņās”, kas atrodas gleznainā Kaķīša ezera krastā. Viņa darbi ir bijuši apskatāmi vairāk kā 200 izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Dienvidslāvijā, Francijā, Vācijā u.c. un arī vairāku valstu privātkolekcijās. 

Piemiņas izstādē apskatāmi mākslas darbi no Madonas muzeja krājuma un meitas Meldras Štālas kolekcijas. Šķietami gleznās var nokļūt Vidzemes augstienē, kur Madonas novada Vestienā, Kaķīšu ezera krastā, savas dienas un darba gadus vadījis mākslinieks. Izstādē apskatāma arī jūra, viļņu rotaļa, smilšu klajs, akmeņainas krasts, šīs tēmas nāk līdzi no mākslinieka dzimtās puses – Liepājas. 

Aicinām apskatīt piemiņas izstādi no 7. augusta līdz 8. septembrim Madonas  novada bibliotēkā, Skolas ielā  12,  2. stāva konferenču zālē.

 
 

Informāciju iesūtīja: MNB pakalpojumu nodaļas vadītāja Līva Romanovska, tālr. 64820912

 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums