ARTA DIENAS “BŪT TĒVAM”

Notiek: 3. augusts 16:00 - 21:00
PRAULIENA; Haralda Medņa Dziesmusvētku skola

Par tradīciju ir kļuvusi “ARTA DIENAS” svinēšana Praulienā augusta sākumā, kas šogad 3. augustā notiks jau sesto reizi. Tas vienlaikus ir gan piemiņas pasākums Artim Kumsāram (1942-2013) - ilggadējais Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas direktors, latviešu mūzikas un tradicionālās kultūras kopējs, viens no folkloras kustības celmlaužiem, skolotājs un padomdevējs daudziem, gan arī visu to vērtību svinēšana, par kurām iedegās Artis Kumsārs, gan viņa devuma popularizēšana Madonas novada un Latvijas kultūrā.

Šogad ir paredzēts izcelt Arta Kumsāra TĒVA šķautni. Viņš ir bijis tēvs 6 bērniem, un šoreiz paskatīsimies uz sabiedriski aktīva tēva iespējām un trūkumiem, paskatīsimies uz tēva psiholoģiskiem un garīgiem aspektiem. Artis Kumsārs bieži teica: “Staigājiet pa gudro sliekšņiem, kamēr tie nodilst”. Arī šajā pasākumā ir aicināti savas jomas profesionāļi un sabiedrībā ievērojamas personības: 

VIESTURS RUDZĪTIS - psihoterapeits un publicists,  vairāku grāmatu autors (“Pie Tēva”. “Bendes meitiņa un viņas tēvs”, “Ģimene”, “Meita un māte” u.c.), mācījies psihoterapijas apmācību Sistēmiskajā ģimenes terapijā un Psihodrāmā, sociometrijā un grupu psihoterapijā. Kopš 1995. gada strādā privātā praksē Jūrmalā, kurā darbojas joprojām, strādājot ar indivīdiem, pāriem un ģimenēm, jau 10 gadus ir pasniedzējs Viļņas Humānistiskās un eksistenciālās psiholoģijas institūtā. ARTA DIENĀS psihoterapeits uzstāsies ar lekciju “Bioloģiskais tēvs un sociālais tēvs”, tādējādi izceļot tos aspektus, ar ko sociālais tēvs ir pārāks pār bioloģisko tēvu. 

Pasākumā uzstāsies mācītājs, no ētiskās veselības kopienas Elizeja dibinātājs, un grāmatu autors (“Deviņi dvēseles uzdevumi”) INDULIS PAIČS, kuru daudzi madonieši zina gan no viņa lekcijām un pārdomām virtuālajā kopienā Elizeja, gan no viņa aktīvās pozīcijas sabiedrībā, publiski uzstājoties dažādos raidījumos. Arī ARTA DIENĀS Indulis runās tieši par tēva sirdi un garīgumu – kā tas ietekmē ģimeni? “

Ar lekciju “Tēvs mūsdienās – klātesošs, prasmīgs, sadzirdēts” uzstāsies arī biedrības “Tēvi” līdzdibinātājs LAURIS BOKIŠS, kurš vada nodarbības par tēva lomu, audzināšanu ar cieņu un pozitīvu attiecību veidošanu ģimenē. Lauris ir fonda “Plecs” radītās “Vecāku izglītības programmas” un biedrības “Tēvi” piedāvātās “Bērnu emocionālās audzināšanas” un “Ceļvedis audzinot pusaudzi” grupu nodarbību vadītājs, kā izglītotājs iesaistījies “Māmiņu klubs” un citu organizāciju aktivitātēs topošajiem un jaunajiem vecākiem. Lauris bijis “Iespējamās misijas” skolotājs, strādājis par lektoru Rīgas Stradiņa universitātē, pievēršoties bērnu un ģimenes tiesību jautājumiem. 

Pasākumā ieskatīsimies arī tajā, kāds bija Arta Kumsāra tēvs – Viktors Kumsārs, par kuru stāstīs Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītājs un vēsturnieks REINIS AUZIŅŠ.  

Pasākums paredzēts trīs daļās:

1. daļa - lekcijas 16.00 

  • Reinis Auziņš “Viktors Kumsārs – Arta Kumsāra tēvs”

  • Viesturs Rudzītis “Bioloģiskais tēvs un sociālais tēvs”

  • Lauris Bokišs “Tēvs mūsdienās - klātesošs, prasmīgs, sadzirdēts” 

  • Indulis Paičs “Tēva sirds un garīgums ģimenē” 

2. daļā paredzētas sarunas ar lektoriem un Arta Kumsāra bērniem. Caur sarunām mēģināsim atklāt, kāds bija Artis Kumsārs kā tēvs, kā bērnu dzīves ietekmēja viņa radošā darbība un kā viņš līdzsvaroja savu aktīvo darbošanos kultūrā ar ģimenes dzīvi, vispārinot to uz visu sabiedrību. 

3. daļā paredzēts koncerts, kurā uzstāsies tēvs un meita: Uģis un Sniedze Prauliņi. 

Vakara gaitā: Kārļa Kumsāra filma “TĒVS”, tradicionālā Arta putra, sarunas un kopā būšana pie ugunskura.

Pasākums “ARTA DIENAS” ir būtisks un ilgtspējīgs notikums Madonas novada kultūras dzīvē, jo caur dažādu Arta Kumsāra personības šķautņu atklāšanas, varam smelt spēku savā ģimenes un darba dzīvē.


Informāciju iesūtīja: Zane Kumsāre, Haralda Medņa Dziesmusvētku skolas muzejpedagoģiskā – izglītojošā darba speciāliste, mob. tālr.: +371 28080668

 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums