Izstāde "LAIKU MAIŅAS" - Imanta Vecozola radošais darbs retrospektīvā

Notiek: 20. jūlijs 10:00 - 1. septembris 16:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs Izstāžu zāles

Sagaidot mākslinieka Imanta Vecozola jubileju, šī gada 20. jūlijā Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs Izstāžu zālēs atklās izstādi "LAIKU MAIŅAS". Izstāde, kas veltīta izcilā latviešu gleznotāja vairāk kā 70 gadu darba gaitām un daiļradei. Izstāde būs pieejama apmeklētājiem līdz 2024. gada 1. septembrim.

Imants Vecozols dzimis 1933. gadā Madonas apriņķa (tagad Madonas novads) Kārzdabā un bērnību pavadījis mātes dzimtajās mājās Liezērē. 1949. gadā viņš iestājās Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, kuru pabeidza 1954. gadā ar diplomdarbu “Mehāniskās darbnīcās”. No 1954. gada līdz 1960. gadam Vecozols studēja Latvijas PSRS Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, kuru ar izcilību absolvēja ar darbu “Uz dzelzceļa uzbēruma”. Vecozols piedalās izstādēs jau no 1958. gada, un viņa darbi ir eksponēti nozīmīgās grupu izstādēs Parīzē, Bordo, Strasbūrā, Bristolē, Vinčestrā, Londonā, Romā un citviet. Personālizstādes ir bijušas Tartu, Madonā, Rīgā, Kauņā, Maincā un Edinburgā.
Pēc Mākslas akadēmijas beigšanas Vecozols savu agrīno radošo dzīvi saistīja ar skarbā stila izpausmēm, kas raksturīgas 60. gadiem. Monumentālās formas, krāsas, ritms un faktūras akcentēšana, kā arī lauku sadzīves tēlojums ir viņa darbos spilgti izpausti. 70. gados mākslinieks vairāk pievērsās klusās dabas žanram, attēlojot lauku vides priekšmetus ar itāļu gleznotāja Džordžo Morandi ietekmētu gaišo toņu kolorītu. 80. gados viņa kompozīcijas kļuva lakoniskākas, bet 21. gadsimta sākumā tās ietver arī avīžu izgriezumu kolāžas elementus.
Izstādē "Laiku maiņas" apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Imanta Vecozola plašo daiļrades spektru laika gaitā. Mākslinieka izpausmes ir bijušas daudzveidīgas: no eļļas, akvareļa, temperas, pasteļa, kolāžas tehnikām līdz grāmatu ilustrācijām, sadzīves žanram, portretiem un ainavām. Tomēr visspēcīgāk viņš izpaudies klusās dabas žanrā eļļas tehnikā. Vecozola darbi izstaro gaišu kolorītu un metafizisku mieru, kurā jūtama cilvēka klātbūtne. To varēs apmeklētājs novērtēt darbos.
Imanta Vecozola daiļrade ir cieši saistīta ar viņa ģimeni un latviešu mākslas tradīcijām. Viņa meita, tekstilmāksliniece un pedagoģe Dace Vecozola, arī sekmē ģimenes radošo mantojumu. Vecozols ir iedvesmojies gan no latviešu māksliniekiem Eduarda Kalniņa, Konrāda Ubāna, Jāņa Liepiņa un Ģederta Eliasa, gan ārzemju vecmeistariem, kā Rembrants, un viņa darbos ir redzama augsta meistarība un detalizēta emocionalitāte.
Izstāde piedāvā unikālu iespēju iedziļināties Imanta Vecozola mākslas un redzējumu pasaulē, kas aptver vairākus gadu desmitus, dažādus notikumus un sajūtas. “Mēs uz visu skatāmies caur loga rūti - visu, kas notiek pie mums vai pasaulē” – saka Imants Vecozols. Tā arī ir būtiska daļa no Latvijas mākslas vēstures un kultūras mantojuma – katra cilvēka notikumu uztvere un interpretācija. Izstādē eksponētas gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, privātām kolekcijām, ļaujot ieskatīties Imanta Vecozola agrīnās daiļrades posmos. Apmeklētāju uzmanībai piedāvāti vairāki jaunākie darbi no autora kolekcijas.

Muzejs aicina visus mākslas cienītājus un interesentus uz izstādes “LAIKU MAIŅAS” atklāšanu 2024. gada 20.jūlijā plkst. 13:00, muzeja Izstāžu zālēs, Skolas ielā 10a, un atklāt Imanta Vecozola daiļrades plašumu un dziļumu.

Informāciju sagatavoja Elīna Krupko, Mākslas nodaļas vadītāja
 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums