Kopienā balstīta teātra izrāde “Pieaugšana”

Notiek: 16. jūlijs 20:00 - 19. jūlijs 21:20
LUBĀNA; Lubānas dzelzceļa stacijā (Vidzemes iela 2, Lubāna)

16., 17. un 19. jūlijā Lubānas dzelzceļa stacijā plkst. 20.00 aicinām uz kopienā balstītu teātra izrādi “Pieaugšana” - izrādi, kura sabalsojas ar reizēm, kad pie viena galda sanāk ar tuvām saitēm saistīti cilvēki, lai kopā būtu, ieturētos un dalītos ar stāstiem. Gluži kā šādās stāstu stāstīšanas reizēs mēdz notikt - priekšplānā mēdz iznākt kāda tēma par kuru katram ir kaut kas ko teikt. Šajā darbā šī tēma ir brīži un notikumi, kuros stāstītāja iet cauri kam jaunam, kam tādam, kas apzināti vai neapzināti ieved viņu jaunā pasaulē ar nebijušām iespējām un jauniem noteikumiem.

Darbs pie kopienā balstītas izrādes “Pieaugšana” profesionāla teātra veidotāja un dramaturga Jāņa Baloža vadībā tika uzsākts 2022. gada februārī. Darba pirmajā posmā no februāra līdz aprīlim notika tikšanās ar cilvēkiem un stāstu vākšana par pieaugšanas tēmu. Pavisam tika uzklausīti 73 dažādi cilvēki no kuriem iegūti vairāk nekā 330 stāsti. Vairāk nekā puse šiem 73 cilvēkiem bija Lubānas vidusskolas jaunieši. Darba otrajā posmā tika uzaicināti piedalīties 6 aktieri - 3 jaunieši un 3 vidējās paaudzes pārstāvji. Lai gan ne visi no stāstiem tieši izskan stundu divdesmit garajā izrādē, taču tie visi ir palīdzējuši veidoties tam, ar ko vēlamies dalīties un būt kopā ar skatītāju. 

Izrādes radošā komanda:

Izrāde “Pieaugšana” turpina jau veiksmīgi iesākto kopienā balstīto izrāžu veidošanas praksi, kuru iesāka 2020. gada radītais darbs “No Ceikstes līdz Aiviekstei” (izrāde viesojās festivālos Jēkabpilī un Limbažos, par izrādi tika radīts sižets Latvijas Televīzijas raidījumam “Zaļgalvis”). Kopienā balstīta izrādes prakse atšķiras no amatierteātra kustības ar to, ko darba tapšanai, pirmkārt, tiek piesaistīti skatuves mākslas profesionāļi (Jānis Balodis un Paula Ābele), kā arī ar to, ka par šo darbu materiālu top tas, kas svarīgs ir pašiem vietējiem iedzīvotājiem, līdz ar to izrāde arī tiecas ļoti tieši uzrunāt un sarunāties ar skatītāju. Šī teātra pieeja trenē cilvēku spēju runāt par sev svarīgo, attīsta pašapziņu, veicina spēju klausīties un sadzirdēt savus līdzcilvēkus, kā arī kopumā veicina demokrātijas attīstību, kas ir īpaši svarīgi šī brīža krīžu apstākļos.

Par "Pieaugšanu" teātra kritiķis Atis Rozentāls raksta: "Izrāde ir ļoti rafinēti uzbūvēta, miksējot dalībnieku stāstus pirmajā peronā ar tiem stāstiem, ko viņi savākuši no citiem iedzīvotājiem. Struktūra ir izveidota precīzi, mainot vēstījuma veidu un pietaupot pa pārsteigumam. No vienas puses, te nav vajadzīga liela aktiermeistarība, no otras, tomēr tiek samērā precīzi imitēts intervēto personu runas veids. Izrāde reizē ir piesaistīta konkrētai videi un tomēr universāla, jo cilvēku stāsti ir gana tipiski. Sociāli nozīmīgs un kvalitatīvi realizēts darbs."

2024. gada 18. un 19. maijā Mālpils Kultūras centrā, Siguldas novadā, norisinājās Latvijas amatierteātru iestudējumu skates fināls, kurā tika noskaidrota žūrijas vērtējumā labākā izrāde 2023. gadā un noteikti laureāti citās kategorijās.

Lubānas lietišķā teātra grupa par kopienā balstīto izrādi PIEAUGŠANA (režisors Jānis Balodis) saņēma novērtējumu – Formas oriģinalitāte. Vairāk lasiet https://www.lnkc.gov.lv/lv/jaunums/noskaidroti-latvijas-amatierteatru-skates-gada-izrade-2023-laureati

Paldies izrādes veidotājiem: Lubānas un tās apkārtnes iedzīvotājiem, Valdim Grozam, Tīnai Krauklei, Valdemāram Lācim, Dacei Rudzītei, Samantai Zviedrei. 

Paldies mūsu režisoram un iedvesmotājam Jānim Balodim. Īpašs paldies izrādes radošajai komandai:  Paulai Ābelei un Dinai Beinārei. Paldies par tehnisko atbalstu Viesturam Balodim. Paldies: Madonas novada pašvaldība, Lubānas apvienības pārvalde, AKKA/LAA, VKKF Jaunrades veicināšanas stipendija, Artūram Kuncim un Astrīdai Klikučai personīgi.


Ieejas biļetes uz izrādi 3 Eur, tikai iepriekš pārdošanā tās piesakot pa telefonu 26374962

Informāciju iesūtīja: Lubānas kultūras nama amatierteātra režisore Ilze Kraukle  t. 26374962

 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums