Vasaras izstāde “Balle pilī” Cesvaines pilī

Notiek: 7. jūlijs 09:00 - 1. septembris 18:00
CESVAINE; Kultūras un mākslas centrs Cesvaines Pils

Par godu Latvijas Tekstilmākslas asociācijas 30. gadadienai, tās dalībnieki aicina apmeklēt izstādi BALLE, kas notiks Cesvaines pilī no 2024. gada 7. jūlija līdz 1. septembrim.

Iespējams, pirmā asociācija par svētku tēmu BALLE, ikvienam iztēlē uzbur ainu ar šarmantām sievietēm un vīriešiem kuri savās izcilākajās drēbēs apmeklē kādas greznas pils ar eleganci piesātināto deju zāli. Tur pat līdzās atmiņā ataust arī virkne ar glezniecības un literārajiem darbiem, kas roku rokā papildina uzburto vīziju. 

Bet ko sola tekstila izstāde - balli, ballīti, greznu sabiedrisku sarīkojumu, svinības vai nelielas viesības? Visticamāk, tekstilmākslinieces Andras Gulbes tekstildarba nosaukums “Būšana un Būtība” ieskicē tēmas BALLE priekšlikuma mērķi - pieminēt tekstilmākslinieku kopienas “Latvijas tekstilmākslas asociācija” trīsdesmito gadadienu. 

BALLE tekstilmākslas izstādē, ietver ieskatu par tekstilmākslinieku kopienas kaleidoskopisko tēmas izvērsumu un šādi apliecina nozares citādību, lai izaicinātu skatītāju runāt un veidot savu vīziju par tekstilmākslu. Bet katra tekstilmākslinieka stāstu pavada doma, ka pirms 30. gadiem dibinātā Tekstilmākslas asociācija joprojām turpina savu darbību, un tā nav pagātnes forma, bet tagadnes izpausme. Šoreiz nozīme ir ne tikai nepārtrauktai kopienas darbībai no kolektīvas uz individuālu pieredzi, bet to mākslinieku veikumam kuri šodien padara šo stāstu redzamu un taustāmu.

Dažādu paaudžu tekstilmākslinieki, gan klasiskā tekstiltehniku stāstījumā, gan novatoriskā veidā atklāj savas domas, sākot no vēlmes apstāties un apturēt ikdienas plūdumu, ļauties mirklīgai emociju gammai apmeklēt pasākumu, vai uzņemt viesus, līdz gatavošanās un greznošanās priekam. Turpat arī konfliktu un viedokļu sadursmes piesātinātajā laikā, uzmanība pievērsta, un īpaši novērtēta ir miera sajūta. Izstādi lieliski papildina, un dzīvīgumu piešķir Latvijas Mākslas akadēmijas tekstila nodaļas studentu darbi. Studenti interpretējot tēmu, rotaļīgā veidā apzināti un provokatīvi debitē ar tekstilinstalācijām un taftinga tehnikā darinātiem darbiem.

Izstādē piedalās: Andra Dīriņa, Maija Začeste, Austra Celmiņa-Ķeirāne, Ingrīda Sūna, Dina Baumane, Dace Grīnberga, Inese Jakobi, Ieva Krūmiņa, Līva Kaprāle, Ingrīda Rutka, Astra Rubene, Madara Briede, Andra Kurzemniece, Ilona Linarte-Ruža, Dace Pudāne, Hele, Ruta Linīte, Annele Slišāne, Dace Vecozola, Ilze Grīnberga, Inta Amoliņa, Kristīne Celmiņa, Elīna Ģibiete, Juta Treija, Irisa Blumate, Ance Markovska, Daiga Štālberga, Rasa Grāmatiņa, Liene Ratnika, Skaidrīte Leimane, Antra Saliņa, Baiba Osīte, Mārīte Leimane, Velga Lukaža, Andra Gulbe, Ruta Bogustova, Diāna Janušone, Irēna Andrejeva

LMA studenti: Terēze Juškus, Kristīna Meļņika, Krista Elizabete Purpura, Kate Putniņa, Sabīne Lagzdiņa, Ieva Lapiņa, Jelizaveta Hmeļova, Patrīcija Paula Zvejniece, Sintija Pujāte, Agnese Sedliņa-Brūdere, Viktorija Rezakova, Daniela Rožkova, Lauma Kamerovska, Beāte Bērziņa


Informāciju sagatavoja: Cesvaines pils izglītojošā darba speciāliste Renāte Čačka

 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums