Vasaras tikšanās ar rakstniekiem

Notiek: 20. jūlijs 12:00 - 15:00
CESVAINE; Cesvaines Tūrisma centrs

Cesvaine un tās apkārtne ir bagāta literātiem, un izsenis rīkotas tikšanās ar rakstniekiem. Lasītāju un rakstnieku dzīvās tikšanās saiti turpinām stiprināt pasākumu ciklā „Rakstnieks PAR • AR rakstnieku”.

Pirmā šāgada tikšanās bija veltīta Anšlava Eglīša vēstuļu draugam trimdas rakstniekam un māksliniekam Gunaram Anatolijam Janovskim (1916–2000). 11. aprīlī Cesvaines pilsētas bibliotēkā tikāmies ar rakstnieku Osvaldu Zebri, kurš, iejuties Gunara Janovska pasaulē, uzrakstījis romānu „Mežakaija”, un literatūrzinātnieci Ingunu Dauksti-Silasproģi, kura sarakstījusi „Balsis pār jūru” — monogrāfiju par Gunara Janovska dzīvi un daiļradi. Runājām par Gunaru Janovski, rakstnieka un literatūrzinātnieka darbu, grāmatu tapšanu. Bibliotēkā bija aplūkojamas visu triju autoru — Gunara Janovska, Osvalda Zebra un Ingunas Daukstes-Silasproģes — sarakstītās grāmatas. Cesvaines kultūras namā vidusskolas 8.–12. klases skolēni un citi interesenti noskatījās režisora Viestura Kairiša spēlfilmu „Pilsēta pie upes”, kuras pamatā ir Gunara Janovska romāns. Lasīšanas iniciatīvas „Burtu spēles pieaugušajiem” 2024. gada sezonas grāmatu sarakstā iekļauti arī Gunara Janovska darbi.

Zināmais un nezināmais Jānis Ziemeļnieks

Uz nākamo literāro tikšanos aicinām 20. jūlijā plkst. 12.00 Cesvaines tūrisma centrā. Pie mums viesosies rakstnieks Andris Zeibots, romāna „Krauklis” un daudzu citu darbu autors, un literatūrzinātnieks Jānis Zālītis, kurš ilgus gadus neatlaidīgi pētījis dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka dzīvi un daiļradi un izpētīto apkopojis grāmatā „Kam puķe zied”. Sarunas centrā būs atzītais un populārais dzejnieks, žurnālists un recenzents, sāpju un atkarību saēstais cilvēks, pāragri aizsaulē aizsauktais Jānis Ziemeļnieks, kura dzeja pazīstama ikvienam literatūras interesentam. Ziemeļnieka dzejoļu krājumi izdoti apmēram pirms simts gadiem, no 1923. gada līdz 1929. gadam. Viesus izjautāsim par rakstnieka un literatūrzinātnieka darbu, par to, kā tapušas grāmatas par Ziemeļnieku. Visus trijus autorus tuvāk palīdzēs iepazīt viņu grāmatu izstāde, kas būs apskatāma tikšanās laikā un pāris nedēļu pēc tās.

Abas apgāda „Dienas grāmata” sērijas „Es esmu…” grāmatas — „Krauklis” un „Kam puķe zied” — būs nopērkamas tikšanās laikā, un tajās varēs iegūt viesu autogrāfus.

Pasākuma otrajā daļā piedzīvosim Jāņa Ziemeļnieka dzeju viesu, pasākuma dalībnieku un, iespējams, aktieru lasījumā. Aicinām iesaistīties un ņemt līdzi savu mīļāko Ziemeļnieka dzejoli! Un, kas zina, varbūt atskanēs arī kāda dziesma ar Jāņa Ziemeļnieka tekstu.

Uz tikšanos aicinām Cesvaines un apkārtējo pagastu, Madonas un kaimiņu novadu literatūras interesentus, literatūras un kultūrvēstures cienītājus un izzinātājus, bibliotēku lasītājus, mākslas interesentus, skolēnus un studentus. 20. jūlija tikšanos iespējams pieredzēt arī tālīnākiem apmeklētājiem, kuri Cesvaini no Rīgas var izbraukāt ar sestdienas vilcienu Rīga–Gulbene un Gulbene–Rīga. Papildu informācija par pasākumu: zvanot uz tālruni 29432776.

Pasākumu rīko Cesvaines kultūras veicināšanas biedrība sadarbībā ar Cesvaines pilsētas bibliotēku, tūrisma centru un kultūras namu, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Madonas novada pašvaldība.


Informāciju sagatavoja: projekta vadītāja Sanita Dāboliņa

 
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums