Koncerts “DZIESMU AVOTI”

Notiek: 2. jūnijs 16:00 - 18:00
PRAULIENA; “Mācītājmuiža”, Praulienas pagasts

Koncertā tiks izdziedātas tautasdziesmas un oriģināldziesmas no bērnu koru repertuāra, kā arī tautā iemīļotas Dziesmusvētku dziesmas.

Koncertā “DZIESMU AVOTI” piedalīsies ap 350 dalībnieku no Madonas un Varakļānu novada bērnu koriem, kā arī Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris TIARA un Rēzeknes vīru koris “GRAIDI”.  

2. jūnijā Lazdonas luterāņu baznīcā un Praulienas pagasta Mācītājmuižā tiks uzņemta dokumentālā filma par vēsturiskiem notikumiem 1866. gada vasarā, kad notika Pirmie skolēnu dziesmu svētki. Filmēšanas ietvaros notiks SVĒTBRĪDIS Lazdonas luterāņu baznīcā, koru GĀJIENS no baznīcas uz Mācītājmuižu, kur notiks KONCERTS “DZIESMU AVOTI” .

Dokumentālā filma vērsīs plašas sabiedrības uzmanību iepriekš nezināmiem un līdz šim maz izpētītiem faktiem par skolēnu dziesmu svētku vēsturi. Šie pirmie latviešu skolēnu koru svētki Lazdonas draudzē ir nepelnīti aizmirsts un ļoti nozīmīgs notikums, kas no jauna – “zelta burtiem” – ierakstāms mūsu dziesmu svētku vēsturē.  Šie  “bērnu dziedāšanas svētki” 1866. gadā ir izšķirošs atspēriena punkts turpmākam latviešu nacionālās identitātes veidošanās procesam, kurā nezūdoša ir kopā dziedāšana kā pašizpausme. Filma top sadarbībā ar virsdiriģentiem Airu Birziņu un Jāni Erenštreitu, lai precizētu un izceltu vēsturisko faktu, ka skolēnu dziedāšanas svētku avoti ir meklējami jau ilgus gadus pirms oficiāli noteiktajiem I Jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 1960. gadā.

Par filmas nepieciešamību un nozīmīgumu stāsta mūsu novadnieks, mākslinieks un filmas scenogrāfs Ivars Mailītis: “Lazdonas bērnu svētkos 1866. gadā, gan organizatoru, gan viesu uzrunās galvenā tēma bija vēlējumi jaunajai paaudzei, lai tā kā jauni asni augtu pretim saulei un debesīm, kļūtu par stipru birzi un nobriestu, kā spēcīgs mežs. Jauno asnu audzes, paaudzes augšanas metafora attēlota mūsu darbos ,,Zvanu stabules’’, kas atrodas vēsturiskajā Bērnu svētku norises vietā un Mežaparka lielajā estrādē, ,,Sidraba birzī’’.

Mūsu tautas ,,Ganiņu stabulītes’’ ieskanējās ērģeļu stabuļu pasaules elpā un kā zvani ieskandināja ,,Jauno laiku’’, mūsu valstisko apziņu. Šī metafora ir attēlota jaunizveidotās Dziesmusvētku skolas logotipā.

Pirmie vispārīgie Latviešu dziedāšanas svētki ir mūsu tautas dzimšanas diena. Lazdonieši, Praulēnieši, Birzēnieši un daudzi citi novada bērni vēl pirms dzimšanas dienas  mācījās pie dižiem skolotājiem un izauga par pirmajiem mūsu valsts izveidotājiem. Mūsuprāt šī ir spilgtākā novada vēstures lappuse.  Par to arī šī filma.”

PROGRAMMA:

12.00 SVĒTBRĪDIS Lazdonas luterāņu baznīcā.

13.00 - 14.00 GĀJIENS no Lazdonas ev. lut. baznīcas uz Mācītājmuižu (Praulienas pagasts). Gājiens no Lazdonas luterāņu baznīcas, gar Haralda Medņa Dziesmusvētku skolu uz Mācītājmuižu (Praulienas pagasts). Gājiena laikā aicinām būt uzmanīgiem, jo bērni dosies policijas pavadībā pa šosejas Madona-Barkava ceļa malu. (Gājiena maršrutu skatīt kartē). Ieteicamās Gājiena sveikšanas vietas ir: pie Lazdonas luterāņu baznīcas, pie Haralda Medņa Dziesmusvētku skolas, pie vides objekta “Skaņu stabules Latvija skan”. Pēc Gājiena aicinām uzkavēties Mācītājmuižā - pie vides objekta, jo kopā ar folkloras kopu “Vērtumnieki” iesim rotaļās. Gājiena karti un vietas, kur nolikt auto skatīt zemāk.

16.00 Koncerts DZIESMU AVOTI. (Praulienas pagasts, “Mācītājmuižā”). Tajā tiks izdziedātas tautasdziesmas un oriģināldziesmas no bērnu koru repertuāra, kā arī tautā iemīļotas Dziesmusvētku dziesmas. Koncerts ilgs apmēram 1,5 stundu. Aicinām ņemt līdzi pledus vai sedziņas, uz kā apsēsties. Ieeja koncertā bez maksas.

Aicinām piedalīties filmēšanas procesā visas dienas garumā, kopīgi radot patriotisku un 19. gs. noskaņu ar tērpiem (19. gs. otrās puses tērpi vai tautastērpi), dažādiem tā laika atribūtiem, sveicot Gājiena dalībniekus ar lauku ziedu pušķiem, vai apmeklējot koncertu. 

Ieeja: bezmaksas


‌Informāciju iesūtīja: Haralda Medņa Dziesmusvētku skolas vadītāja Santa Jaujeniece 
‌M.: +371 28080668

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums