Broņislavas Martuževas 100. dzimšanas dienas koncertuzvedums TOPI STIPRA, SIRDS!

Notiek: 26. maijs 17:00 - 19:00
LUBĀNA; Lubānas Evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā

Koncertuzvedumu, kas veltīts izcilās lubānietes Broņislavas Martuževas 100. dzimšanas dienai, veido izcilā lubāniete diriģente Aira Birziņa sadrbībā ar aktrisi Baibu Broku.

Broņislava Martuževa - dzejniece, dziesminiece, Latvijas nacionālais tīrradnis tiek godināta visa gada garumā, dodot impulsu plašākai un būtiskākai dzejnieces mantojuma un likteņgaitu izpratnei un pieejamībai. 8.aprīlī 100. dzimšanas dienas pasākums KĀ PUTNI DZIED notika Lubānas vidusskolas zālē.

Koncertuzveduma TOPI STIPRA, SIRDS! vadmotīvs ir sirds vārdi no dzejoļa, kuru Martuževa,  būdama pagrīdē, uzrakstīja 1947.gadā: Topi stipra, sirds: / Tās tumšās stundas, / Kas grūti spieda, / Izdziedi gaišās domās – / Izplaucē ziedos, / Mūžam lai smaržo un paliek.

Koncertuzvedumā piedalās aktrise Baiba Broka, soliste Ieva Parša, VEF Kultūras pils sieviešu koris DZINTARS un diriģente Aira Birziņa, instrumentālā grupa: Mārtiņš Zilberts (klavieres), Indulis Cintiņš (vijole), Ainārs Paukšēns (čells), Laima Jansone (kokle) un Valdis Zilveris (akordeons). Skanēs īpaši šim uzvedumam radīti jaundarbi – komponistu Jēkaba Jančevska, Valda Zilvera un Artura Maskata mūzika ar Broņislavas Martuževas dzeju. Programmā būs iekļautas arī pašas dzejnieces sacerētās dziesmas īpašos aranžējumos korim un instrumentālajai grupai. Koncertuzvedumu caurvīs B. Martuževas dzeja aktrises Baibas Brokas lasījumā.

“Dižens mazums ved uz diženu lielumu” – tie ir Broņislavas Martuževas vārdi, kas izraudzīti par dzejnieces simtgades simbolisko saukli un trāpīgi raksturo viņas personību un pasaules redzējumu. Arī šis koncertuzvedums simboliski aicina iedvesmoties no dzejnieces kontrastainās daudzveidības - Topi līksma, sirds: / Caurstaro debesu saule / Zemes ūdeņus tumšos. / Rasas vai asaru lāse / Vienādi tajā mirdz – / Raudi un priecājies, sirds!

Koncertuzveduma TOPI STIPRA, SIRDS pirmizrāde notika 2024. gada 13. aprīlī Latgales vēstniecībā GORS, uzvedums izskanēja arī 19. maijā VEF Kultūras pils Kamerzālē Rīgā.

Koncertuzvedumu organizē biedrība DZINTARA KORIS sadarbībā ar Broņislavas Martuževas fondu RAKSTĪTĀJA un Lubānas apvienības pārvaldi. Projekta īstenošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Madonas novada pašvaldība.


Ieejas maksa: EUR 5,-

‌Pasākuma laikā būs iespēja iegādāties izdevumus:
‌Broņislava Martuževa. Rakstītāja. Faksimilizdevums (pagrīdes laika dzeja), 2022.
‌Broņislavas Martuževas Likteņgaitu klade. 2020.


‌Informāciju sagatavoja: Broņislavas Martuževas fonda RAKSTĪTĀJA valdes priekšsēdētāja Anna Egliena 
‌M.: +371 29337282

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums