Pasākuma cikls “Muzikālie vakari pie maizes krāsns”

Notiek: 23. februāris 18:00 - 21:00
PRAULIENA; Haralda Medņa Dziesmusvētku skola

Mūsu bagātība slēpjas mūsu tradīcijās – tik ieraudzīt un iepazīt tās, atrast tām jaunu valodu un formu tagadnē, saglabājot saturu, un nodot to mūsu bērniem. Balansēt starp šiem trim lielumiem. Ļoti veiksmīgi to, savulaik, darīja Haralds Mednis, ieviešot vakarēšanas tradīciju savā jaunuzceltajā (20.gs 30tie gadi) mājā Praulienas pusē – tagad: Haralda Medņa Dziesmusvētku skola.

Vakarēšana - ļaužu pulcēšanās vienkopus rudens un ziemas vakaros; Latvijā vakarētāji (viena vai vairākas saimes) pulcējās dzīvojamajā rijā vai saimes istabā, kur sievietes strādāja rokdarbus, vīrieši gatavoja un laboja darbarīkus, iedzīves priekšmetus; līdztekus darbam stāstīja pasakas, teikas, minēja mīklas, dažkārt kāds lasīja priekšā. [tezaurs.lv]

Haralds Mednis šo vakarēšanas tradīciju pielāgoja savam redzējumam un interesēm – dziedāšanai. Patiesi, kad, savulaik, lielie rudens darbi bija apdarīti, praulēnieši un Lazdonas draudzes kora dalībnieki ziemas vakaros devās pie Haralda Medņa, lai dziedātu, sarunātos par dziedāšanu un vakarētu pie maizes krāsns, kur rosījās diriģenta mamma. Vien lasot laikabiedru atmiņas par šiem vakariem un iztēlojoties, kā tas būtu, sadziedāties pie sprakšķošas maizes krāsns, kurā tūlīt, tūlīt tiks iešauti gludie maizes kukulīši, pārņem silta sajūta un līksme. Tas ir stāsts par īstām sajūtām!

Tāpēc Haralda Medņa Dziesmusvētku skola šogad rīko pasākumu ciklu “Muzikālie vakari pie maizes krāsns”. Katru mēnesi no janvāra līdz maijam paredzēts viens vakarēšanas pasākums – kopā 5 pasākumi.

Janvārī notika pirmais, kurā pēc krietna laika (nav precīzu datu, kad pēdējo reizi tika lietota maizes krāsns) tika “atmodināta” un atklāta maizes krāsns, pie kuras rosījās saimniece Antra Gotlaufa. Klātesošo viesu, bērnu un dalībnieku garšas kārpiņas tika lutinātas ar siltu un ļoti, ļoti garšīgu saldskābo maizīti. Vakara gaitā sadziedājāmies ar folkloras kopu “PRAULITS”, kuri bija sagatavojuši arī dziesmas un ticējumus par maizi. Valdīja sirsnīga un ģimeniska atmosfēra, kurā iepazinām maizes krāsns lietošanas knifus, atklājām garšīgas maizes cepšanas noslēpumus un, protams, redzējām, dzirdējām, sagaršojām, sasmaržojām īstu maizi un dziesmu.  

Šajā vakarēšans reizē ar savu maizes stāstu dalīsies un ļaus piedzīvot to saimniece Aira Pūce - Freija, zīmēsim ar ogli no maizes krāsns, iesim rotaļās un blēņās. Kopā ar Vitu Krūmiņu dziedāsim skaistākās latviešu tautasdziesmas. Mīļi aicinām visus ciemos, lai sajustu īstumu!


Ieeja pasākumā: 
pieaugušajiem EUR 3,-  
 bērniem un senioriem EUR 1 ,-
ģimenes biļete EUR 5 ,-


‌Informāciju iesūtīja: 
Haralda Medņa Dziesmusvētku skolas muzejpedagoģiskā-izglītojošā darba speciāliste Zane Kumsāre
‌M.: +371 28080668
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums