Ņujorkas latvietes Vijas Doks gleznu izstāde

Notiek: 12. novembris 14:00 - 20. novembris 16:00
DZELZAVA; Dzelzavas kultūras nams

Svētdien, 12. novembrī, plkst. 14.00 Dzelzavas kultūras namā atklās Ņujorkas latvietes, mākslinieces Vijas Doks gleznu izstādi. Atkāšanas pasākumā piedalīsies arī pati māksliniece, lai klātesošajiem pastāstītu par savu saistību ar Dzelzavu, Doku dzimtu un izstādē apskatāmajiem darbiem.

„Man ir patiess prieks, ka pērn, ciemojoties Dzelzavā, mani uzrunāja Kultūras nama vadītāja Baiba Meiere, lai iedrošinātu līdz šim nebijušam solim – izstādīt savus darbus mana tēva dzimtajā novadā. Jūtos patīkami satraukta, ka manas gleznas skatīs latvieši, manas dzimtas novadnieki. Līdztekus satraukumam ir liela atbildība, jo nāku no Latvijā zināmās Doku Ata dzimtas, tāpēc ar savu veikumu ir jāturpina un jāstiprina manu senču devums”, gatavojoties izstādei, saka māksliniece.

Vija Doks lielākoties glezno portretus, īpaši pievēršoties pasaulslavenu sieviešu portretēšanai, kuras ar savu darbu ietekmējušas mākslas, literatūras, kino, politikas, zinātnes, modes, medicīnas un daudzu citu jomu attīstību. Mākslinieces daiļradē ir tapuši arī rakstnieču Annas Brigaderes un Aspazijas portreti. Šīs izstādes uzmanības centrā ir Eiropas sievietes. Turklāt mākslas darbu ekspozīcijai Dzelzavā ir radītas jaunas gleznas, tostarp rakstnieces Agatas Kristi (Agatha Christie) un  modernā feminisma mātes Simonas de Bovuāras (Simone de Beauvoir) portreti.

Ņujorkas māksliniece Vija Doks dzimusi „dīpīšu” nometnē Vācijā, bet uzaugusi Mičiganas štata Kalamazū pilsētā, kurs Rietummičiganas Universitātē ieguvusi bakalaura grādu. Pārceļoties uz Ņujorku 1976. gadā, viņa ieguva maģistra grādu bibliotēkzinātnēs Kolumbijas universitātē un strādāja par juridisko bibliotekāri līdz aiziešanai pensijā 2016. gadā. Vija savai mākslinieces karjerai nopietnāk pievērsās 90tajos gados, apmeklējot Vizuālās mākslas skolas kursus un piedaloties mākslinieku grupu izstādēs. Līdz šim Vijas darbi bijuši apskatāmi Ņujorkas vietēja un arī starptautiska mēroga izstādēs. Mākslinieces glezna bijusi izstādīta arī XV Latviešu dziesmu un deju svētkos Toronto, Kanādā. Izstāde Dzelzavā būs Vijas Doks pirmā izstāde Latvijā.



‌Informāciju iesūtīja: Dzelzavas kultūras nama vadītāja Baiba Meiere 
Tel. Nr.: +371 28672066
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums