Evikas Muiznieces personālizstāde

Notiek: 27. augusts 10:00 - 30. septembris 18:00
CESVAINE; Kultūras un mākslas centrs Cesvaines Pils

Izstādes iedvesmas avoti: dzīve, dainu skapis. Atslēgvārds: PATI.

Kad ar mainīgām sekmēm un ciet acīm jau kādu laiku kūlos pa dzīvi un meklēju nekur nepazaudēto sevi, dzīve man piespēlēja iespēju tuvāk papētīt latvisko dzīvesziņu. Lēnām, maz pamazām ar katru pasaku, tautasdziesmu, ticējumu un sakāmvārdu es sāku atrast sev pamatu zem kājām, koncentrēties uz sevi kā daļu pasaules un pasauli kā daļu sevis. Raudāšanu dušā nomainīja tautasdziesmu un spēka vārdu atkārtošana. Viens no maniem garīgajiem skolotājiem toreiz teica - ja šaubies, paskaties, ko saka tautasdziesma. Kopš tā laika tā arī dzīvoju. Vismaz cenšos, jo mūsdienās arī senču garamantas primāri uztver caur komercijas prizmu. Un arī izmirstošie baltu filologi diemžēl neko vairāk par pantmēra īpatnībām un mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem nav spējuši aiznest tālāk… un tā nav tikai neizdarība, neizpratne vai kāda vaina. Nevienam arī neļaus runāt par senču ideāliem un pasaules izpratni, jo tā neprasa iederēties, pielāgoties, raust, pelnīt un melot. Tā prasa tikumu un skaidru valodu. Tā prasa mīlēt sevi un dabu. Un visa centrā mūsu, latviešu, dzīvesziņā ir spēcīga sieviete. Sieviete, kas ir pārliecināta par sevi, stipra garā un darbos, sieviete, kas var gāzt kalnus un nedomāt par svešu ļaužu valodām. Mūsdienu sabiedrībai šāds prototips ir nepieņemams un padarīts gandrīz neiespējams.

Atcerējos savu skolotāju un tautasdziesmas. Iegrimu meklēju, saskatīju sevi un priecājos, ka spēka vārdi katrai manai traumai jau ir uzrakstīti.

Ja ir pavisam slikti, vienmēr paliek vieglāk, ja: a) kādam citam arī ir bijis/ir tikpat slikti; b) ja ir gatava formula, ar ko tam tikt pāri. Nākamajās lappusēs centīšos piedāvāt abus.

Tā radās (Pseido) Depresīvie stāsti pret depresiju; skats no malas. Pēc tam katram no stāstiem pieskaņojās kāda no skicēm, kas pārtapa gleznā, un kāda no dainām, kas visu manas domas esenci jau izsaka sevī.

Tā radās tērpi, ar ko nest savu Laimas doto augumu pasaulē, un iet pa ļaudīm, ne pa ļaužu valodām. Es esmu sapratusi, ka nedarināšu bezpersoniskas drēbes tikai tiem auguma parametriem, kas ir "pareizi/paredzēti" iešanai pa mēli. Apģērbam jāskaistina jebkurš ķermenis un jāatklāj cilvēka iekšējais skaistums, jo pirmo mēs neizvēlamies, bet, ļaujot otrajam mirdzēt, rodas pārliecība par sevi un iztaisnojas mugura.  Visi tērpi ir arī 90% darināti no otrreiz izmantojamiem materiāliem, par Mammu dabu ir jāaizdomājas mums visiem, sevišķi tekstila piesārņojuma kontekstā.

‌Informāciju sagatavoja: izglītojošā darba speciāliste Renāte Čačka
‌Mob. tālr. +371 22023730
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums