Dzejas dienas. Rakstnieks PAR. AR rakstnieku

Notiek: 9. septembris 12:00 - 16:00
CESVAINE; Cesvaines pilī

Turpinām iepazīties ar rakstniekiem. Šoreiz tuvplānā Jānis Poruks.


Cesvainē viesosies Inga Žolude un Viesturs Vecgrāvis

Cikla otrajā pasākumā 9. septembrī plkst. 12.00 Cesvaines pilī iepazīsim dzejnieku, rakstnieku Jāni Poruku. Tas būs dzejas dienu laiks — īpaši piemērots muzikālajam un liriskajam pārnovadniekam.

Poruks nāk no kaimiņu novada, no Druvienas, Poruku dzimta izsenis saistīta arī ar Cesvaini, tai piederīgie mācījušies Cesvaines vidusskolā, taču dziļāku radurakstu pētījumu dzimtas pārstāvji iecerējuši nākotnē. Poruka daiļradi augstu vērtējis rakstnieks Augusts Saulietis: viņš izdevis pirmos Poruka kopotos rakstus 5 sējumos (1905–1908), sarakstījis eseju „Mūžīgā daiļuma meklētājs” (1910). Pārnovadnieks Poruks Cesvaines pusē bijis populārs vienmēr, un sērijā „Es esmu…” izdotais Ingas Žoludes romāns „Vendenes lotospuķe” un Viestura Vecgrāvja monogrāfija „Pie augstā loga” interesi raisa atkal.

Tiksimies ar rakstnieci Ingu Žoludi un literatūrzinātnieku Viesturu Vecgrāvi. Abi ir daudzu grāmatu autori, smalki rakstītā vārda pazinēji, cienītāji un kopēji. Sarunā ar Sanitu Dāboliņu viesi atklās savu ceļu uz Jāni Poruku, labprāt atbildēs uz pasākuma apmeklētāju jautājumiem, sniegs autogrāfus.

Pēc tikšanās aicinām uzkavēties muzikāli liriskā dzejas stundā pils balles zālē: Jāņa Poruka dzejā, citu personību atmiņās par viņu palīdzēs iejusties Cesvaines amatierteātris režisores Aldas Albertes vadībā un Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi Artūra Grandāna vadībā.

Gaidām ciemos izdevniecības „Dienas grāmata” vadītāju Daci Freimani-Sparāni ar visām līdz šim sērijā „Es esmu…” izdotajām grāmatām, ko varēs iegādāties par izdevniecības cenām.

Pasākums notiek ne tikai dzejas dienu, bet arī Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā. Pēc rakstnieku pasākuma un arheoloģijas izstādes apskates pils viesiem piedāvājam nebijušu iespēju iepazīt citas pils arhitekta Hansa Grīzebaha (Hans Otto Friedrich Julius Grisebach, 1848–1904) projektētās ēkas, ko pavisam nesen Vācijā apmeklēja Cesvaines delegācija. Svaigi iespaidi un fotogrāfijas no Vācijas ceļojuma nemanāmi sasauksies ar Jāņa Poruka dzīves ceļiem — Cesvaines pils būvniecības laikā Poruks Vācijā studēja mūziku un izdeva savu pirmo grāmatu.

Uz tikšanos aicinām Cesvaines un apkārtējo pagastu, Madonas un kaimiņu novadu literatūras interesentus, literatūras un kultūrvēstures cienītājus un izzinātājus, bibliotēku lasītājus, mākslas interesentus, skolēnus un studentus. Informācija par pasākumu: tālr. 29432776.

Pasākumu ciklu rīko Cesvaines kultūras veicināšanas biedrība sadarbībā ar Cesvaines pili, Cesvaines bibliotēku un Cesvaines kultūras namu, atbalsta Madonas novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds.



Informāciju iesūtīja: projekta vadītāja Sanita Dāboliņa 
Mob. tālr.: +371 29432776
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums