Novads skan. Novads rīb. Izstādes un spēles atklāšana

Notiek: 20. jūlijs 16:00 - 17:00
MADONA; Skolas ielā pie Madonas Kultūras nama

Jūlija sākumā atzīmējām XXVII Vispārējos Latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus, esam jutuši līdzi mūsu dejotājiem, dziedātājiem, orķestru un ansambļu dalībniekiem un lepojamies ar unikālo Dziesmu un deju svētku tradīciju.

Šis gads ir īpašs, jo atzīmējam Vispārējo Latviešu Dziesmu un deju svētku 150  gadi. Lai atzīmētu nozīmīgo notikumu, gada sākumā Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs ieguva Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumu divu lielisku ieceru realizācijai un šobrīd vēlamies dalīties ar rezultātu.

1. Tā ir lielformāta baneru izstāde “Novads skan. Novads rīb” pilsētvidē, kas Skolas ielā pie Madonas Kultūras nama skatāma jau no 6. jūlija.

2.   Tā ir muzejpedagoģiskā programma – spēle “Dziesmusvētku ģeometrija”, kuru plašākai sabiedrībai atklāsim jau 20. jūlijā plkst. 16.00, blakus izstādei “Novads skan. Novads rīb”.

Izstāde “Novads skan. Novads rīb” aicina ielūkoties krājuma fotogrāfiju kolekcijā, atainojot Dziesmu un deju svētku norisi dažādos gadu desmitos un arī šodien. Dziesmu svētku tradīcija ir pamats vienai no lielākajām Latvijas tautas kustībām arī Madonas novadā. Tās ir vērtības, kas mantotas no paaudzes paaudzē un nepazūd pat krīzes apstākļos. Mēs lepojamies ar mūsu tautisko deju kolektīviem, koru, vokālo ansambļu, folkloras kopu dalībniekiem, stīgu un pūtēju orķestriem. Madonas muzejā laika gaitā nonākušas daudz vērtīgas liecības par Madonas pilsētas un novada kultūras dzīvi, tādēļ izstādē būs aplūkojama neliela daļa no apjomīgās fotogrāfiju kolekcijas, kas vēsta par dejotājiem, dziedātājiem, mūziķiem un ievērojamām mūsu novada personībām Dziesmu un deju svētku vēstures kontekstā.

Muzejpedagoģiskā programma - spēle "Dziesmusvētku ģeometrija", izmantojot ģeometriskās formas, interaktīvā veidā vēsta par Dziesmusvētkiem, apliecina savu piederību un atgādina mums par katra vērtībām šai tradīcijai. Spēles mērķauditorija ir Madonas novada iedzīvotāji, Dziesmusvētku dalībnieki un interesenti, ģimenes ar bērniem un jaunieši.

Spēle sastāv no 10 stendiem dažādās ģeometriskās formās. Katrā stendā ir dots kāds uzdevums, kas saistīts ar Dziesmusvētku tradīciju. Piemēram, jāatpazīst dziesmu svētku virsdiriģenti vai kāda no tautasdziesmām, jāsakārto koris pa balsīm, vai jāsaliek tautastērpa puzzle. Spēlē ir iespējams atstāt savu “nospiedumu” – atzīmēt uz laika skalas sevi vai kādu radinieku, draugu vai paziņu, kas ir piedalījies Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos, un uzzīmēt savu Dziesmusvētku logo jeb simbolu – ar ko Jums asociējas šie unikālie svētki? Aicinām ņemt līdzi arī savus mobilos telefonus, jo būs jānolasa QR kods un jānofilmē video. Pagaidām neatklāsim visu, jo ir paredzēti arī pārsteigumi!

Ja vēlaties piedalīties spēlē, tā katru dienu, no 20. jūlija būs pieejama Haralda Medņa Dziesmusvētku skolā un Madonas pilsētvidē (skvērā pie Madonas kultūras nama) 20., 21., 27., 28. jūlijā un 3. un 4. augustā 16.00 – 18.00 (lietus gadījumā spēle notiek Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs). Spēli iespējams iekļaut  Jūsu pilsētas/pagasta svētkos, pasākumos, skolās Madonas novadā, iepriekš sazinoties pa tālr.nr. 28080668. 

Izstādes “Novads skan. Novads rīb” saturu veidojusi Madonas muzeja vēsturniece Natālija Seļma, mākslinieciskā koncepcija – Raimonds Vindulis, drukas darbi veikti SIA “Grupa Lukss”. Spēles “Dziesmusvētku ģeometrija” satura autore “Dziesmusvētku skolas” vadītāja Santa Jaujeniece, stendu skices veidoja Roberta Fišere no SIA "Mailītis A.I.I.M.", spēles detaļas sagatavoja un galdniecības darbus veica mūsu novada uzņēmēji – SIA „ByKam” un DAN Studija. 


Informāciju sagatavoja: Madonas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde
Mob. tālr.: +371 29418187
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums