Karjeras attīstības atbalsta pasākums "Ciemos pie ražotāja"

Liezēres pamatskolas 8. un 9. klašu skolēniem kopā ar audzinātājām 2. maijā bija brīnišķīga iespēja doties ekskursijā uz Ādažu pusi projekta r.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Kā pirmā pieturvieta bija īpaši uzrunājoša zēniem, jo Ādažu novadā, Kadagā, ,,Ūdensrožu parkā”, audzēkņus sagaidīja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigāde.Tur skolēniem bija iespēja iepazīties ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienībām, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem, militāro tehniku un ekipējumu. Skolēni šajā parkā varēja izstaigāt 2 km garo trasi, kurā bija vairākas pieturvietas, katra no tām piedāvāja iespēju gan kaut ko jaunu uzzināt par militāro izglītību, gan ar praktiskām aktivitātēm, kā, piemēram, uzvilkt ekipējumu, paturēt rokās dažāda veida ieročus, kā arī pārbaudīt savas grupas komandas darbu, kā arī iekāpt dažāda veida kara tehnikas mašīnās. Tas bija īsts un reāls piedzīvojums savām acīm, ne vairs spēlīte datorprogrammā! Gandrīz katrs kontrolpunkts atgādināja par iespēju nākotnē izvēlēties iespēju kļūt par vienu no Latvijas sargiem militārajā jomā.

Kā otra pieturvieta, skolēnus sagaidīja Ādažu čipsu ražotnes pavadoņi un gidi. Šai pieturvietai zīmīgs nosaukums  - „Ciemos pie ražotāja”. Arī šajā uzņēmumā skolēni varēja iepazīties ar kartupeļu ceļojumu no lauka līdz Ādažu čipsu ražotnes pagrabiem. Un nākamo posmu pa mehanizētajām lentām līdz kartupeļa plāksnītei čipsu pakā. Arī šajā uzņēmumā skolēni varēja iepazīties ar dažādām šobrīd aktuālām profesijām, sākot ar uzņēmuma vadītāju un uzsverot, ka ļoti aktuāli ir mehāniķi un mehatroniķi, jo roku darbs samazinās praktiski visos uzņēmumos, jo darbojas roboti un robotu līnijas.

Skolēni par čipsiem un uzņēmumu varēja iegūt dažādu un daudzpusīgu informāciju, kas tika pasniegta dažādi un interesanti. Ne tikai pašiem apskatīt lielos pagrabus un sajust to smaržu, ne tikai klausīties gida stāstījumu, ne tikai skatīties čipsu ceļojumu līdz čipsu pakai, bet arī pašiem pagatavot savus sapņu čipsus savā čipsu paciņā. Un liels pārsteigums – čipsu paciņas dāvanā katram skolēnam līdzi!

Kā noslēdzošā 2. maija ekskursijas maršruta aktivitāte bija zirgu stallis Alderos. Šī zirgu firma AdventureRide ir neparasta tūrisma kompānija, kas piedāvā īstu piedzīvojumu – Baltijas apceļošanu zirga mugurā un, protams, īsus izbraukumus Alderu, Ādažu apkārtnē. Skolēniem bija iespēja ne tikai papildināt vai atsvaidzināt savu leksikonu ar ikdienā nelietotiem vārdiem, kā arī pabūt zirga mugurā. Arī šis zirgu apmeklējums un plašais, interesantais gides stāstījums deva iespēju skolēniem aizdomāties par nākotnes profesijas izvēli, profesijas darba laiku, iespējamiem riskiem un citiem ikdienišķiem, taču svarīgiem faktoriem.

Garais ceļš, daudzpusīgā informācija, pastaigas dabā, dažādie sastaptie cilvēki un našķis – čipsi darīja savu, skolēni bija patīkami noguruši, atpūtušies no skolas sola un pateicīgi ekskursijas organizētājām: karjeras konsultantei Jolantai Pabērzai un 9. klases audzinātājai Sarmītei Pabērzai. Vēl, lūdzu, tādas izglītojošas un interaktīvas ekskursijas!


Rakstu sagatavoja Regīna Paegle

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums